Βουλή: Σήμερα η ψηφοφορία για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση

Βουλή: Σήμερα η ψηφοφορία για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση

Με τις καταληκτικές ομιλίες των πολιτικών αρχηγών και αμέσως μετά την ψηφοφορία για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης, ολοκληρώνεται απόψε στη Βουλή η τριήμερη διαδικασία επί των προγραμματικών δηλώσεων της νέας κυβέρνησης.

Η συζήτηση έως και χθες το απόγευμα διέψευσε μεν όσους προέβλεπαν μια εκρηκτική έναρξη της νέας κοινοβουλευτικής περιόδου, εξαιτίας της ποιότητας της σύνθεσης της οκτακομματικής εθνικής αντιπροσωπείας, πλην όμως είχε όλα εκείνα τα χαρακτηριστικά που οδηγούν σε δύο κατ’ αρχάς συμπεράσματα ως προς το κλίμα εντός του οποίου θα λειτουργεί η νομοθετική εξουσία: πρώτον, η εναρκτήρια «ηρεμία» δεν θα διαρκέσει πολύ. Δεύτερον, η κυβέρνηση θα έχει απέναντί της μια πολυκερματισμένη αντιπολίτευση, οι επτά δυνάμεις της οποίας με ήδη φανερές τις μεταξύ τους συγκρουσιακές τάσεις, θα κλιμακώσουν τις επιθέσεις τους στη «γαλάζια» πλειοψηφία μέσω του άτυπου ανταγωνισμού, που τροφοδοτεί αυτό το συγκρουσιακό προς αλλήλους περιβάλλον.

Σ’ αυτό το πλαίσιο εξηγείται το γιατί οι ομιλίες μέσω των οποίων οι υπουργοί της νέας κυβέρνησης εξειδίκευσαν ανά τομέα ευθύνης όσα ο κ. Μητσοτάκης ανέπτυξε παρουσιάζοντας προχθές συνολικά την κυβερνητική πολιτική, φάνηκαν να περνούν κάτω από τα ραντάρ της αντιπολίτευσης. Μεταξύ άλλων, ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Β. Κικίλιας είπε πως η πρόληψη, η ετοιμότητα, η ανθεκτικότητα συνιστούν πυλώνες δράσης για την προστασία της χώρας που είναι «πατριωτικό καθήκον όλων μας», η υπουργός Εσωτερικών Νίκη Κεραμέως αναφέρθηκε αναλυτικά στο θέμα της αξιολόγησης στο Δημόσιο, ο υπουργός Ανάπτυξης Κ. Σκρέκας μίλησε για το σχέδιο εντατικών ελέγχων στην αγορά, η υπουργός Τουρισμού Ολγα Κεφαλογιάννη για ισχυρό, ανταγωνιστικό και βιώσιμο τουρισμό, ο υπουργός Εργασίας Αδ. Γεωργιάδης για συνέχιση και εμβάθυνση των μεταρρυθμίσεων και ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Χρ. Σταϊκούρας για «αποτελεσματική προώθηση των εν εξελίξει έργων, ρεαλιστικό σχεδιασμό νέας δέσμης έργων, καθώς και ενίσχυση της ασφάλειας των υποδομών και των μεταφορών».

Οι ομιλίες των κ. Γεωργιάδη και Σταϊκούρα προκάλεσαν παρεμβάσεις εκ μέρους του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ Ν. Παππά, σε μια ακόμη κίνηση να γίνει αισθητή η παρουσία του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης στη νέα περίοδο. Είχαν προηγηθεί οι ομιλίες των Σωκρ. Φάμελλου και Ευκλ. Τσακαλώτου, με αρκετούς να διακρίνουν μέσα από τις παρεμβάσεις αυτές το άρωμα της προσυνεδριακής κούρσας για τη διαδοχή στον ΣΥΡΙΖΑ. Περισσότερο άνετη και χαμογελαστή συγκριτικά με τους υπόλοιπους συντρόφους της ήταν η Ολγα Γεροβασίλη, με τον νέο της θεσμικό ρόλο ως αντιπροέδρου της Βουλής. Την κατάσταση στον ΣΥΡΙΖΑ αξιοποιεί, όπως ήταν αναμενόμενο, το ΠΑΣΟΚ, με τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπό του Μιχ. Κατρίνη να λέει: «Η κυβέρνηση γνωρίζει ότι πλέον έχει απέναντί της το ΠΑΣΟΚ, τον εκφραστή της δημοκρατικής παράταξης» και όχι τον ΣΥΡΙΖΑ με την «ποιότητα του ύφους που εξέπεμπε ως αξιωματική αντιπολίτευση. Τα πράγματα όμως άλλαξαν. Το ΠΑΣΟΚ επέστρεψε».

Την ίδια στιγμή, Σπαρτιάτες και Ελληνική Λύση ανταλλάσσουν διαρκώς αναγνωριστικά πυρά, ως προς το ποιο εκ των δύο σχημάτων εκπροσωπεί τον «πατριωτικό» χώρο, ενώ αμφότερα, μαζί με τη Νίκη αυτή τη φορά, επικεντρώνουν με λόγο καταγγελτικό στα ίδια θέματα («ΑΟΖ με την Κύπρο», «μακεδονικό», μεταναστευτικό, δικαιώματα ΛΟΑΤΚΙ κ.ά). Δεν περνάει, επίσης, απαρατήρητο ότι οι βουλευτές των Σπαρτιατών, εκπρόσωπος των οποίων στη Βουλή είναι το πρώην στέλεχος των Ελλήνων του Ηλ. Κασιδιάρη, Ι. Κόντης, δείχνουν να δυσφορούν που οι περισσότεροι τους αποδίδουν τον χαρακτηρισμό φασίστες.

Πηγή: kathimerini.gr