120 ΠΕΑ: Ουκρανοί πιλότοι θα μάθουν να χειρίζονται τα F-16

120 ΠΕΑ: Ουκρανοί πιλότοι θα μάθουν  να χειρίζονται τα F-16

Στο Διεθνές Κέντρο Εκπαίδευσης στην 120 ΠΕΑ Καλαμάτας

Σχέση με παρελθόν, παρόν και… μέλλον φαίνεται πως θα είναι αυτή της Ελλάδας και της Ουκρανίας, καθώς τα χαμόγελα του Κυριάκου Μητσοτάκη και του Βολοντιμίρ Ζελένσκι μπροστά από τις κάμερες είχαν αντανάκλαση και στο περιεχόμενο της συζήτησης που έγινε πίσω από τις κλειστές πόρτες, τόσο στο τετ-α-τετ των δύο ανδρών όσο και στις διευρυμένες συζητήσεις με τη συμμετοχή και σειράς Ελλήνων αξιωματούχων.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, στην περίπτωση της Ελλάδας οι Ουκρανοί εκτιμούν την αταλάντευτη προσήλωση της χώρας μας στο πλευρό τους και το γεγονός ότι η στήριξή μας υπήρξε εξ αρχής ξεκάθαρη και χωρίς αστερίσκους, τόσο για το θέμα του πολέμου όσο και για την προοπτική συμμετοχής της χώρας στην Ε.Ε. και στο ΝΑΤΟ.

Συνεπώς, η προχθεσινή συνάντηση του κ. Μητσοτάκη και του κ. Ζελένσκι είχε ως αντικείμενο και πώς μπορεί η Ελλάδα να στηρίξει περαιτέρω τη δοκιμαζόμενη χώρα, η οποία αυτή την περίοδο επιχειρεί αντεπίθεση στο μέτωπο, ενώ ο Ουκρανός πρόεδρος κάνει και ένα ευρωπαϊκό τουρ, επιζητώντας επιπρόσθετη στρατιωτική ενίσχυση.

Αρχής γενομένης από τη στρατιωτική συνεργασία, η χώρα μας προτίθεται να εκπαιδεύσει Ουκρανούς πιλότους για να χρησιμοποιήσουν τα νέα F-16 που θα παραλάβει τους επόμενους μήνες η χώρα από ευρωπαϊκά κράτη, στο πλαίσιο της αμερικανικής πρωτοβουλίας που είναι σε εξέλιξη για την ενίσχυση και του οπλοστασίου της ουκρανικής πολεμικής αεροπορίας.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του protothema.gr, η βάση που έχει «σημειωθεί» είναι το Διεθνές Κέντρο Εκπαίδευσης στην 120 ΠΕΑ Καλαμάτας, αν και η εκπαίδευση των Ουκρανών πιλότων θα είναι εκ των πραγμάτων πολύμηνη.

Από εκεί και πέρα, όπως σε κάθε διμερή επαφή, οι Ουκρανοί περιέγραψαν έναν κατάλογο αιτημάτων για ενίσχυση με στρατιωτικό υλικό που η ελληνική πλευρά δεν έκανε δεκτό, με δεδομένο ότι πρόκειται για εξοπλισμό που είναι ουσιώδης για την ελληνική άμυνα.

Πλην όμως, εδώ φαίνεται πως υπάρχει μια εξέλιξη, καθώς η Ελλάδα συζητά την παραχώρηση «στοκαρισμένου» στρατιωτικού υλικού, κυρίως τεθωρακισμένων και πυρομαχικών. Τις λεπτομέρειες για το νέο πακέτο ενίσχυσης της Ουκρανίας, που είναι στα σκαριά για τις επόμενες εβδομάδες, θα συζητήσουν οι ανώτεροι αξιωματικοί των δύο επιτελείων, ενώ και ο ίδιος ο Ουκρανός πρόεδρος Ζελένσκι μετά τη συνάντηση έκανε λόγο για ένα νέο πακέτο στρατιωτικής βοήθειας για τη χώρα του που ετοιμάζει η Ελλάδα.