90 κιλά κάνναβης και 400 χασισόδεντρα ξετρύπωσε η Δίωξη Ναρκωτικών Καλαμάτας

90 κιλά κάνναβης και 400 χασισόδεντρα ξετρύπωσε η Δίωξη Ναρκωτικών Καλαμάτας

Σε ένα πλήρως οργανωμένο και εξοπλισμένο εργοστάσιο καλλιέργειας και παραγωγής κάνναβης διαφορετικών ποικιλιών, βρέθηκαν οι αστυνομικοί του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών Καλαμάτας, σε αγρόκτημα στα Καλύβια και σε σπίτι στην Κερατέα στη Νοτιοανατολική Αττική, για το οποίο κατηγορούνται δύο αδέλφια.

Οι Καλαματιανοί αστυνομικοί κατέσχεσαν πάνω από 90 κιλά κάνναβης και 385 φυτά, ενώ τα προσδοκώμενα κέρδη που θα αποκόμιζαν τα δύο αδέλφια από τα ναρκωτικά θα έφταναν τις 750.000 ευρώ.

Οι «ντοματιές και τα κυπαρισσάκια»
Οι αστυνομικοί του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Καλαμάτας, μήνες τώρα παρακολουθούσαν τις κινήσεις των δύο αδελφών, 52 και 60 ετών, οι οποίοι είχαν διαπιστώσει ότι δραστηριοποιούνταν στην καλλιέργεια φυτών κάνναβης και ακολούθως στη διακίνηση της παραγόμενης ποσότητας, σε περιοχές της Αττικής.

Αξιοποιήθηκαν κατάλληλα και συνδυαστικά στοιχεία, αλλά και αποτελέσματα φυσικών και επιστημονικών μεθόδων και προέκυψε ότι τα δύο αδέλφια, τουλάχιστον από τον Μάιο, είχαν προχωρήσει σε καλλιέργεια φυτών κάνναβης, σε κατάλληλα διαμορφωμένους εσωτερικούς χώρους και σε αγρόκτημα μεγάλης έκτασης, που εκμίσθωναν για τον σκοπό αυτό σε περιοχές της Νοτιοανατολικής Αττικής.

Έτσι, οργανώθηκε μεγάλη επιχείρηση, το πρωί της Πέμπτης, από αστυνομικούς του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών Καλαμάτας, με τη συνδρομή αστυνομικών των Ομάδων Πρόληψης και Καταστολής του Εγκλήματος Μεσσηνίας, καθώς και του αστυνομικού σκύλου ανίχνευσης ναρκωτικών Μεσσηνίας.

Τα δύο αδέλφια, προκειμένου να συγκαλύπτουν την παράνομη δραστηριότητά τους και να αποπροσανατολίζουν τις έρευνες των διωκτικών Αρχών, λάμβαναν ιδιαίτερα μέτρα αντιπαρακολούθησης.

Συγκεκριμένα, χρησιμοποιούσαν τηλεφωνικές συνδέσεις που δεν ήταν δηλωμένες στα πραγματικά τους στοιχεία, αλλά σε στοιχεία ετέρων προσώπων ή αλλοδαπών υπηκόων τρίτων χωρών, ενώ κατά τις μεταξύ τους συνομιλίες επικοινωνούσαν με προκαθορισμένο κώδικα συνεννόησης.

Για παράδειγμα, σύμφωνα με την αστυνομία, όταν ήθελαν να αναφερθούν στα δενδρύλλια χρησιμοποιούσαν τις λέξεις «ντοματιές ή κυπαρισσάκια».

Με το περίστροφο στο μαξιλάρι
Ο χώρος για την καλλιέργεια και αποθήκευση των ναρκωτικών είχαν φροντίσει να είναι μακριά από τα σπίτια τους, σε απομονωνόμενη και εκτός του αστικού ιστού αγροτική περιοχή. Στην περιοχή των Καλυβίων, είχαν διαμορφώσει αγρόκτημα με τέτοιο τρόπο, ώστε οι δραστηριότητές τους να μην καθίστανται αντιληπτές απέξω. Δηλαδή, ήταν περιφραγμένο κι οριοθετημένο με ευμεγέθη μανδρότοιχο και δέντρα. Παράλληλα, για τις ιδανικές συνθήκες καλλιέργειας και απόκρυψης των φυτών είχαν διαμορφώσει θερμοκήπια με δίχτυα σκίασης.

Κατά τη διάρκεια της μεγάλης επιχείρησης, την Πέμπτη, διενεργήθηκαν παράλληλες έρευνες στα σπίτια των συλληφθέντων και στο αγρόκτημα.

Χαρακτηριστικό είναι ότι ο 60χρόνος διέμενε μόνιμα εντός του αγροκτήματος όπου γινόταν η καλλιέργεια και ο 52χρονος τον επισκεπτόταν, 2-3 φορές την εβδομάδα, για να του πηγαίνει προμήθειες. Ο δε 52χρονος, στην Κερατέα, κοιμόταν με το περίστροφο στο μαξιλάρι!

27 διαφορετικές ποικιλίες
Οι αστυνομικοί διαπίστωσαν πως επρόκειτο για κανονική υδροπονική καλλιέργεια, καθώς υπήρχε ακόμα και υπόστρωμα κοκοφοίνικα για την ανάπτυξη των φυτών.

Σε αρκετές δε περιπτώσεις, επάνω στα δενδρύλλια οι δράστες είχαν βάλει ταμπελάκια, στα οποία ανέγραφαν την ποικιλία του κάθε φυτού κάνναβης. Οι αστυνομικοί μέτρησαν συνολικά 27 διαφορετικές ποικιλίες χασίς.

Ειδικότερα, στο σπίτι του 52χρονου βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:

– Πλήρως οργανωμένο και κατάλληλα διαμορφωμένο εργαστήριο εσωτερικής καλλιέργειας φυτών κάνναβης, όπου καλλιεργούνταν 109 φυτά κάνναβης, σε ισάριθμές γλάστρες με χώμα, ύψους έως 150 εκατοστά, περίπου.

– Πλήρως οργανωμένο και κατάλληλα διαμορφωμένο εργαστήριο υδροπονικής καλλιέργειας φυτών κάνναβης, όπου καλλιεργούνταν 59 φυτά, ύψους έως 30 εκατοστά, περίπου.

– Κάνναβη, συνολικού βάρους 46.160,70 γραμμαρίων.

– Κατεργασμένη κάνναβη, τύπου σοκολάτας, συνολικού βάρους 125 γραμμαρίων.

– Επεξεργασμένο έλαιο κάνναβης, συνολικού βάρους 212 γραμμαρίων.

– Μικροποσότητες κοκαΐνης.

– Τέσσερα τσιγαριλίκια κάνναβης.

– Οκτώ συσκευασίες με σπόρους κάνναβης.

– Έξι ζυγαριές ακριβείας, δύο κινητά τηλέφωνα, ένα όχημα, ως μέσο τέλεσης αξιόποινων πράξεων.

– Το χρηματικό ποσό των 11.800 ευρώ, ως προερχόμενο από διακίνηση ναρκωτικών.

– Εξοπλισμός εσωτερικής καλλιέργειας φυτών κάνναβης (πολύμπριζα, χρονοδιακόπτες, ανεμιστήρες, λαμπτήρες υψηλής ισχύος, θερμόμετρα κλπ), συσκευασίες ριζοβολίας και υγρών λιπασμάτων, καλούπια και εγκέφαλοι μεταλλικής θερμοπρέσας.

– Ένα περίστροφο, ένα αεροβόλο πιστόλι, 90 φυσίγγια διαφόρων διαμετρημάτων και 6 κάλυκες φυσιγγίων.

Στην Καλλιθέα
Τέλος, στο αγρόκτημα στην Καλλιθέα βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:

– Επτά ειδικά διαμορφωμένοι και κατάλληλα εκχερσωμένοι χώροι, όπου καλλιεργούνταν επί του εδάφους και σε μεγάλες πλαστικές γλάστρες με χώμα 217 φυτά κάνναβης, ύψους έως 230 εκατοστά περίπου.

– Σε αποθήκη που είχε διαμορφωθεί σε χώρο αποξήρανσης φυτών κάνναβης, ποσότητα ημίχλωρης ακατέργαστης κάνναβης, σε μορφή φούντας, ανεστραμμένη προς ξήρανση, συνολικού βάρους 45.541 γραμμαρίων.

– Κατεργασμένη κάνναβη, τύπου σοκολάτας, συνολικού βάρους 14 γραμμαρίων.

– Ένα κινητό τηλέφωνο, μία ζυγαριά ακριβείας κι ένα κυνηγετικό όπλο.

Της Βίκυς Βετουλάκη