Αγροτικός Σύλλογος Φιλιατρών: «Φιλιατρινό φράγμα, ένα έργο πνοής σε πλήρη αδράνεια»

Αγροτικός Σύλλογος Φιλιατρών: «Φιλιατρινό φράγμα, ένα έργο  πνοής σε πλήρη αδράνεια»

«Πρέπει άμεσα να υπάρξει χρονοδιάγραμμα περάτωσης των διαδικασιών απαλλοτριώσεων και δημοπρασία του έργου των αρδευτικών δικτύων του Φιλιατρινού Φράγματος» τονίζεται σε ανακοίνωση του Αγροτικού Συλλόγου Φιλιατρών υπό τον τίτλο «Φιλιατρινό φράγμα, ένα έργο πνοής σε πλήρη αδράνεια».

Αναλυτικά αναφέρεται στην ανακοίνωση: «Το Φιλιατρινό φράγμα κατασκευάστηκε με γνώμονα την εξυπηρέτηση των αγροτικών αναγκών του κάμπου των Φιλιατρών, μιας περιοχής με έντονη αγροτική δραστηριότητα, ελαιοπαραγωγική, θερμοκηπιακή, αλλά και υπαίθρια.

Παρότι κατασκευάστηκε για να εξυπηρετεί την τοπική αγροτική παραγωγή, από μεγαλόπνοο έργο πρωταγωνιστικής σημασίας για την περιοχή έχει καταντήσει απλό σκηνικό για φωτογραφίες περαστικών ταξιδιωτών.

Το συγκεκριμένο έργο έχει όλες τις προδιαγραφές για να εξυπηρετήσει τις αγροτικές ανάγκες της περιοχής, καθώς ο όγκος του ταμιευτήρα του Φιλιατρινού φράγματος είναι 7.810.000 κ.μ. νερού, ετήσιος διαθέσιμος όγκος νερού για κατανάλωση 9.000.000 κ.μ. και εκτιμώμενη έκταση άρδευσης: 30 εκτ. μ. γης.

Κατά την ολοκλήρωση του έργου, το έτος 2017, εκπονήθηκαν μελέτες για την κατασκευή των αρδευτικών δικτύων και η οριστική παραλαβή του έργου έγινε από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων το Δεκέμβριο του 2019.

Τότε εντάχθηκε και το έργο των αρδευτικών δικτύων στο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης του ΕΣΠΑ 2014-2020 με προϋπολογισμό 45.880.000 ευρώ. Τέσσερα ολόκληρα έτη έχουν περάσει από την ένταξη του έργου στο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης του ΕΣΠΑ 2014-2020 και έως σήμερα οι παραγωγοί περιμένουν το νερό να φτάσει στις καλλιέργειές τους. Ελαιοπερίβολα, καρπουζοχώραφα, θερμοκήπια, υπαίθριες καλλιέργειες εν μέσω καλοκαιριού, με υψηλές θερμοκρασίες, μένουν χωρίς επαρκή άρδευση, γεγονός που οδηγεί σε καταστροφή καλλιεργειών και σε μειωμένη παραγωγή. Δυστυχώς, όλα αυτά τα έτη εμείς οι αγρότες έχουμε λάβει μόνο υποσχέσεις περί ολοκλήρωσης του έργου, την οποία δεν την έχουμε ακόμα δει.

Ωραίες είναι οι φωτογραφίες των τουριστών στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης με θέα τη λίμνη του ταμιευτήρα και τον «καταρράκτη» που σχηματίζουν τα νερά της υπερχείλισης -χιλιάδες κυβικά νερού «πολύτιμα» καταλήγουν στη θάλασσα-, πολύ «ωραίος» ο βούρκος και ο καλαμιώνας που έχει σχηματισθεί γύρω από τον καταρράκτη, αλλά υπάρχουν και άλλες φωτογραφίες με ρωγμές σε στηθαία, σε έργο μόλις έξι ετών!

Δηλαδή, υπάρχουν ήδη εικόνες εγκατάλειψης και, μάλιστα, πρόσφατα έγινε επικίνδυνη κατολίσθηση του πρανούς προς το φράγμα, στο νέο τμήμα του δρόμου Φιλιατρών – Χριστιάνων. Το φράγμα, όμως, δεν κατασκευάστηκε ούτε για αξιοθέατο ούτε για να αυξηθεί η πανίδα και η χλωρίδα της περιοχής, αλλά για συγκεκριμένο σκοπό, που έξι έτη μετά την ολοκλήρωσή του δεν επιτελεί.

Ο κυριότερος κίνδυνος, όμως, που ελλοχεύει είναι ένας και είναι πολύ σοβαρός. Η ραγδαία κλιματική αλλαγή, που οδηγεί σε ακραία καιρικά φαινόμενα, με αποτέλεσμα αγροτικές περιοχές να δοκιμάζονται από καύσωνες και ξηρασίες μεγάλης έντασης. Πρόσφατο παράδειγμα έντονων καιρικών φαινομένων, η πρώτη παγκοσμίως ελαιοπαραγωγική χώρα, η Ισπανία, η οποία εξαιτίας της παρατεταμένης ανομβρίας για τα επόμενα τρία έτη δεν πρόκειται να έχει συγκομιδή ελαιοκάρπου. Αυτό θα είναι και το μέλλον της περιοχής μας, εάν δε γίνει άμεσα η κατασκευή του έργου των αρδευτικών δικτύων και η σύνδεσή τους με το φράγμα. Δε θα υπάρχει τα επόμενα έτη αγροτική παραγωγή. Αυτό επιθυμεί το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης; Το ελαιόλαδο αυτή τη χρονική περίοδο έχει τιμή χονδρικής πώλησης 7 ευρώ και τα καρπούζια της περιοχής πωλούνται 50 λεπτά το κιλό, του χρόνου εάν όμως δεν υπάρξουν επαρκείς βροχοπτώσεις, δεν έχουμε παραγωγή.

Πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι ενάντια στο πρόβλημα της κλιματικής αλλαγής, για να συνεχίσουμε να παράγουμε προϊόντα, προϊόντα ανταγωνιστικά που εξάγονται σε όλες τις περιοχές του κόσμου.

Επειδή η περιοχή των Φιλιατρών είναι η δεύτερη σε θερμοκηπιακή κάλυψη στην Ελλάδα, παράγει ετησίως 80.000 τόνους κηπευτικών, 15.000 χιλιάδες τόνους ελαιολάδου, 40.000 τόνους πρώιμου καρπουζιού κ.λπ., δηλαδή είναι μια περιοχή με έντονη αγροτική παραγωγική δραστηριότητα και με ιδιαίτερα μεγάλα ποσοστά στην πανελλήνια αγροτική εξαγωγική δύναμη της χώρας μας, πρέπει άμεσα να υπάρξει:

1. Χρονοδιάγραμμα περάτωσης των διαδικασιών απαλλοτριώσεων

2. Δημοπρασία του έργου των αρδευτικών δικτύων του Φιλιατρινού Φράγματος».