Εκπρόσωποι του Θερινού Σχολείου Νέων Μεσσήνιων Ομογενών στο δήμαρχο Μεσσήνης

Εκπρόσωποι του Θερινού Σχολείου Νέων Μεσσήνιων Ομογενών στο δήμαρχο Μεσσήνης

Στο πλαίσιο του ετήσιου θεσμού «Θερινό σχολείο για νέους Μεσσήνιους ομογενείς», που πραγματοποιείται κάθε χρόνο από τη Σχολή Ανθρωπιστικών Επιστημών και Πολιτισμικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, σε συνεργασία με την Παμμεσσηνιακή Ομοσπονδία Αμερικής και Καναδά, επισκέφθηκαν τον Δήμαρχο Μεσσήνης, Γιώργο Αθανασόπουλο, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας, Γιώργος Βλαχάκης, και το μέλος της, Γιώργος Ζάκας.

Οι μαθητές του θερινού σχολείου, νέοι ομογενείς ηλικίας από 18 έως 24 ετών, στη διάρκεια του προγράμματος του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου (φέτος από 9 Ιουλίου έως 4 Αυγούστου), διδάσκονται την ελληνική γλώσσα και ιστορία και τον ελληνικό πολιτισμό. Στο πρόγραμμα του θερινού σχολείου περιλαμβάνονται, επίσης, εκπαιδευτικές εκδρομές σε αρχαιολογικούς χώρους, μουσεία και αξιοθέατα.

Ο κ. Βλαχάκης είπε ότι το θερινό σχολείο έκανε πολλούς νέους ομογενείς να αγαπήσουν τον τόπο και αυτοί που συμμετείχαν από τα πρώτα χρόνια εφαρμογής του προγράμματος (2006) επιστρέφουν τώρα οικογενειακώς για διακοπές στην περιοχή μας. «Η Μεσσηνία είναι γη εμπνέουσα για μας, το λέμε συνέχεια και οι νέοι μας που έρχονται στο θερινό σχολείο το διαπιστώνουν», πρόσθεσε ο κ. Βλαχάκης.

Ο Δήμαρχος συνεχάρη τους εκπροσώπους της Ομοσπονδίας για την οργάνωση αυτού του σπουδαίου προγράμματος, που φέρνει σε επαφή τους ομογενείς με την πατρίδα τους, ώστε να μάθουν τη γλώσσα και τον τόπο καταγωγής των παππούδων τους.

«Μέσω του θερινού σχολείου χτίζεται μία γέφυρα επικοινωνίας μεταξύ των αποδήμων και της γενέτειράς τους, που χωρίς αυτό, ενδεχομένως δεν θα υπήρχε η δυνατότητα να γνωρίσουν οι νέοι τη γλώσσα, την ιστορία και τον πολιτισμό μας», τόνισε ο κ. Αθανασόπουλος. Πρόσθεσε, στη συνέχεια, ότι η Δημοτική Αρχή θα ξεκινήσει μία συνεργασία διασύνδεσης με την Ομοσπονδία Αμερικής και Καναδά, ώστε την επόμενη περίοδο να υπάρχει ένα πλήρες πρόγραμμα γνωριμίας με την τοπική γαστρονομία και τα παραδοσιακά μας προϊόντα, τα πολιτιστικά δρώμενα, τα έθιμα, την ψυχαγωγία και τον παραθερισμό.

Την Τετάρτη, οι 37 συμμετέχοντες στο θερινό σχολείο νέοι ομογενείς, θα επισκεφτούν τον αρχαιολογικό χώρο της Αρχαίας Μεσσήνης και στη συνέχεια την παραλία της Μπούκας.