Ελαιόλαδο: Με υψηλές τιμές… ανοίγει ο Σεπτέμβριος

Ελαιόλαδο: Με υψηλές τιμές… ανοίγει ο Σεπτέμβριος

Ένα χρόνο άνοδο βλέπουν οι αναλυτές στο ελαιόλαδο

Για το Νοέμβριο του 2024, δηλαδή σε 15 μήνες, μετατίθεται οποιαδήποτε πιθανή διορθωτική κίνηση στην ευρωπαϊκή αγορά ελαιολάδου κι αυτό με την προϋπόθεση ότι την επόμενη άνοιξη θα υπάρχουν στους ελαιώνες ενδείξεις για μια καλύτερη παραγωγή.

Όσο, όμως, για τους επόμενους μήνες συνδυαστικά οι παραγωγές της Ε.Ε. μετά βίας πιάνουν αυτήν μιας φυσιολογικής χρονιάς στην Ισπανία, δηλαδή τους 1,5 εκατ. τόνους περίπου, τότε η άνοδος θα έχει το πάνω χέρι.

Το ζητούμενο τη δεδομένη στιγμή, σύμφωνα με τον Πέτρο Γκόγκο στην ιστοσελίδα agronews.gr, είναι τα περιθώρια περαιτέρω ανόδου, σε ένα εμπορικό περιβάλλον πρωτόγνωρο, το οποίο διαμορφώνεται αποκλειστικά από την προσφορά και όχι από τη ζήτηση στο ράφι.

Μια ασφαλής εκτίμηση θέλει τις τιμές για τα έξτρα παρθένα ελαιόλαδα νέας εσοδείας να συνεχίζουν από εκεί που θα κλείσει η τρέχουσα εμπορική περίοδος σε περίπου ένα μήνα, ήτοι σε τιμές πέριξ των 9 ευρώ το κιλό, ωστόσο δεν αποκλείεται, αρχής γενομένης στην Ιταλία, να διαμορφωθούν νέα ιστορικά υψηλά κοντά στα 11 ευρώ, ειδικά αν οι τωρινές εκτιμήσεις παραγωγής αποδειχθούν στην πράξη… υπεραισιόδοξες.

Καλής ποιότητας έξτρα παρθένα ελαιόλαδα, πάντως, δύσκολα προκύπτουν έπειτα από τέτοια καιρικά μοτίβα σαν και αυτά που αναπτύχθηκαν τους προηγούμενους μήνες, κάτι που έρχεται να ενισχύσει την αγωνία της αγοράς να εξασφαλίσει προϊόν με άριστα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά.

Εν τω μεταξύ, μέχρι τον Οκτώβριο η καλλιέργεια παραμένει σημαντικά εκτεθειμένη στα καιρικά φαινόμενα.

Πάντως, είναι πολύ πιθανό αρκετά ελαιοτριβεία στην Ισπανία να ξεκινήσουν την παραγωγή τους από τον Σεπτέμβριο, αφού ο εξαιρετικά ζεστός καιρός και η έλλειψη βροχών διευκόλυναν την πρώιμη ωρίμανση του καρπού στους ελαιώνες, αναφέρουν τα ισπανικά μέσα ενημέρωσης, με το ειδικευμένο ψηφιακό πόρταλ Olimerca, να δίνει τρία επίπεδα παραγωγής σηματωρούς για την εξέλιξη των τιμών. Σύμφωνα με αυτό, σε περίπτωση που η ισπανική παραγωγή διαμορφωθεί ξανά κάτω από τους 700.000 τόνους, τότε οι τιμές αναμένεται ότι θα διατηρηθούν αρκετά πάνω από τα 8 ευρώ το κιλό, με ανοδική τάση ως τον Οκτώβριο του 2024. Σε περίπτωση που η παραγωγή κυμανθεί μεταξύ των 700.000 και 800.000 τόνων, κάτι που είναι και το επικρατέστερο σενάριο, ειδικά αν οι ελαιώνες της Ιβηρικής διευκολυνθούν από φθινοπωρινά πρωτοβρόχια και δυναμώσει ο καρπός, τότε η αγορά θα μπορούσε να συνεχίσει γύρω από τα σημερινά επίπεδα, ήτοι από 7,50 έως 8 ευρώ.

Μόνο μια παραγωγή άνω των 800.000 τόνων θα μπορούσε να αποκλιμακώσει τις τιμές στην ευρωπαϊκή αγορά, ωστόσο και σε αυτή την περίπτωση η επίδραση θα είναι μικρότερη στην κατηγορία των έξτρα παρθένων ελαιολάδων, αφού οι καιρικές συνθήκες δεν αφήνουν προσδοκίες για καλές ποιότητες σε σχεδόν κανένα παραγωγικό κέντρο της Ευρώπης.

Μικρή η υποχώρηση της κατανάλωσης έξτρα

Παρά την υποχώρηση της κατανάλωσης ελαιολάδου, που στην Ισπανία υπολογίζεται στο 35% από έτος σε έτος, ειδικά στα έξτρα παρθένα, τα θεμελιώδη δεν αφήνουν κανένα περιθώριο υποχώρησης των τιμών από τα σημερινά επίπεδα, αφού η μείωση της κατανάλωσης είναι μικρότερη (5% στην Ισπανία) και οι διαθεσιμότητες είναι ακόμα λιγότερες.

Μάλιστα, φαίνεται ότι η κατανάλωση στις ΗΠΑ δεν έχει υποστεί κανένα αξιόλογο πλήγμα, με τη διαρκώς διευρυνόμενη τα τελευταία χρόνια αμερικανική αγορά, να αναζητά ποσότητες σε χώρες όπως το Μαρόκο ή η Τουρκία.