ΦοΔΣΑ Πελοποννήσου: Οι οφειλές των Δήμων στη διαχειρίστρια εταιρεία παραμένουν

ΦοΔΣΑ Πελοποννήσου: Οι οφειλές των Δήμων στη διαχειρίστρια εταιρεία παραμένουν

“Δυστυχώς υπάρχουν τα χρέη των Δήμων προς τη διαχειρίστρια εταιρεία των απορριμμάτων στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, στο πλαίσιο της ΣΔΙΤ για την κεντρική διαχείριση, και αυτά έχουν ξεπεράσει τα 5 εκατομμύρια ευρώ. Αλλά δεν έχουν καταστεί ακόμα όλα τα χρέη ληξιπρόθεσμα, όπως άλλωστε έχουμε τονίσει και στη σχετική ανακοίνωση της Περιφέρειας, από τις αρχές του τρέχοντος Αυγούστου. Όμως, το μέλλον είναι τα χρέη των Δήμων που ναρκοθετούν το έργο”.

Στην πιο πάνω δήλωση προέβη ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας, αναφορικά με τη συνεχιζόμενη μη καταβολή, από ορισμένους Δήμους, των οφειλών τους προς την εταιρεία διαχείρισης.

Υπενθυμίζεται ότι στις 3 Αυγούστου η Περιφέρεια δημοσιοποίησε τις τότε οφειλές των Δήμων, οι οποίες της είχαν κοινοποιηθεί από τον ΦοΔΣΑ και οι οποίες ανέρχονταν τότε 5,4 εκατομμύρια ευρώ, από τα οποία τα 3,5 εκατομμύρια είχαν καταστεί ληξιπρόθεσμα, ενώ τα υπόλοιπα -όπως σημειωνόταν- “θα καταστούν σε ένα μήνα περίπου”.

Στις 14 του μήνα, επικαιροποιημένη ανακοίνωση του ΦοΔΣΑ ανέφερε ότι το ύψος της συνολικής οφειλής ήταν 4,7 εκατομμύρια ευρώ, μετά την καταβολή μέρους της οφειλής τους προς τη διαχειρίστρια εταιρεία από τους Δήμους Άργους – Μυκηνών, Νότιας Κυνουρίας, Ξυλοκάστρου – Ευρωστίνης, Σικυωνίων και Τρίπολης.

Αναφερόμενος στο ίδιο θέμα, ο Π. Νίκας επανέλαβε ότι το χρέος των Δήμων έχει ξεπεράσει τα 5 εκατομμύρια ευρώ, σύμφωνα με το σχετικό πίνακα που ο ΦοΔΣΑ κοινοποιεί στην Περιφέρεια. “Ο ΦοΔΣΑ μας κοινοποιεί τον πίνακα και εμείς ως Περιφέρεια είμαστε υποχρεωμένοι να πληρώνουμε, αν δεν το κάνουμε ‘τρέχουν’ τόκοι υπερημερίας που πρέπει να αποδώσουμε στην εταιρεία, η οποία από την πλευρά της επικαλείται τις οφειλές και δεν ολοκληρώνει τα έργα” τόνισε ο περιφερειάρχης.

Πρόσθεσε, μάλιστα, ότι εξετάζεται να ανασταλεί η λειτουργία του Σταθμού Μεταφόρτωσης στην Αργολίδα, καθώς -όπως είπε- οι δύο μεγαλύτεροι Δήμοι του εν λόγω νομού οφείλουν στη διαχειρίστρια εταιρεία περί τα 2,5 εκατομμύρια ευρώ.

Ο περιφερειάρχης παρατήρησε ότι ευθύνη για την κατάσταση υπάρχει και στον ΦοΔΣΑ, ο οποίος θα πρέπει να συγκεντρώνει τα χρήματα από τους Δήμους -“χρήματα που οι δημότες έχουν πληρώσει όμως” σημείωσε ο Π. Νίκας, για να σχολιάσει καταλήγοντας: “Η αφερεγγυότητα για την αυτοδιοίκηση είναι ό,τι το χειρότερο”.