“Κυπαρισσιακές Ηλιαχτίδες”: Από σήμερα το 16ο Διεθνές Φεστιβάλ Παράδοσης

“Κυπαρισσιακές Ηλιαχτίδες”: Από σήμερα το 16ο  Διεθνές Φεστιβάλ Παράδοσης

Συμμετέχουν αποστολές από Ελβετία, Ινδονησία, Μολδαβία, Σερβία, Χιλή & Ελλάδα

Η Κοινωφελής Επιχείρηση του Δήμου Τριφυλίας και ο Μορφωτικός Εκπολιτιστικός Σύλλογος Κυπαρισσίας (Μ.Ε.Σ.Κ.) συνδιοργανώνουν το 16ο Διεθνές Φεστιβάλ Παράδοσης “ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑΚΕΣ ΗΛΙΑΧΤΙΔΕΣ – Kyparissia Sunshine International Folklore Festival”, το οποίο επιστρέφει έπειτα από αναστολή διοργάνωσης τριών ετών, από σήμερα έως τις 30 Αυγούστου. Λαοί με διαφορετική προέλευση, ιστορία και πολιτισμό συναντώνται στην Τριφυλία, σε ένα κορυφαίο πολιτιστικό γεγονός και με το χορό ενισχύουν δεσμούς φιλίας, ειρήνης και συνεργασίας! Μια μεγάλη γιορτή από άκρη σε άκρη του Δήμου Τριφυλίας με συμμετοχή αποστολών από την Ελβετία, την Ινδονησία, τη Μολδαβία, τη Σερβία και τη Χιλή.

Τις ξένες αποστολές πλαισιώνουν οι ελληνικές συμμετοχές, που επάξια εκπροσωπούν τη χώρα και τον τόπο: Λύκειο Ελληνίδων Τρίπολης, Μ.Ε.Σ.Κ., Μορφωτικός Σύλλογος Γυναικών Γαργαλιάνων, Μορφωτικός Σύλλογος Φιλιατρών “Ο Πυρσός”, Πολιτιστικός Σύλλογος Γαργαλιάνων “Πολίτες σε Δράση”, Σύλλογος Φιλοπροόδων Φιλιατρών.

Το Φεστιβάλ τελεί υπό την αιγίδα του Διεθνούς Συμβουλίου των Διοργανωτών Εκδηλώσεων Λαϊκού Πολιτισμού & Παραδοσιακών Τεχνών – CIOFF®, Διεθνή Μη Κυβερνητικό Οργανισμό, επίσημο εταίρο της UNESCO και διαπιστευμένο στην Επιτροπή της για τη διαφύλαξη της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς.

Πρόγραμμα

Το δε πρόγραμμα έχει ως εξής:

Σήμερα 25/8 Βραδιά υποδοχής – τελετή έναρξης στο Λαογραφικό Μουσείο στην Άνω Πόλη Κυπαρισσίας

26/8 Παράσταση στην Πλατεία Κυπαρισσίας

27/8 Παράσταση στην Πλατεία Γαργαλιάνων

28/8 Παράσταση στην Πλατεία Κοπανακίου

29/8 Παράσταση στην Πλατεία Φιλιατρών – Τελετή λήξης

30/8 Αναχώρηση αποστολών.

Οι παραστάσεις διαφέρουν σε κάθε πόλη και ξεκινούν με την παρέλαση των ξένων αποστολών και των ελληνικών συμμετοχών.

Στο Λαογραφικό Μουσείο θα φθάσουν περπατώντας στα καλντερίμια της Άνω Πόλης και πριν από την τελετή έναρξης θα ξεναγηθούν στην εικαστική έκθεση «Το Κυπαρίσσι», αφιερωμένη στην πόλη της Κυπαρισσίας.

Κατά τη διάρκεια αυτής της συνάντησης πολιτισμών θα λάβουν χώρα παράλληλες δράσεις που σχετίζονται με τη σύμβαση για τη διαφύλαξη της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς, επί τη ευκαιρία της 20ής επετείου από την υιοθέτησή της από την UNESCO (2003-2023), όπως η τεχνική της υφαντικής κ.ά.

Στο πλαίσιο του πολιτιστικού προγράμματος του διεθνούς CIOFF® Living Weddind Traditions” θα παρουσιαστούν στοιχεία που αφορούν στις λαϊκές παραδόσεις του γάμου.

Στη διάρκεια της παραμονής τους στο Δήμο Τριφυλίας οι ξένες αποστολές θα επισκεφθούν και θα ξεναγηθούν την Αρχαία Ολυμπία, στη Συλλογή Ελληνικών Ενδυμασιών “Βικτώρια Καρέλια”, στον Αρχαιολογικό Χώρο της Περιστεριάς και στον Ιερό Ναό Μεταμόρφωσης Σωτήρος στην Χριστιανούπολη.

Η δε εθιμοτυπική φωτογράφιση θα γίνει στο λιμάνι της Κυπαρισσίας.

Διεθνής εμβέλεια

«Οι “ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑΚΕΣ ΗΛΙΑΧΤΙ∆ΕΣ” ξεκίνησαν ως διήμερο φεστιβάλ παραδοσιακών χορών από το Μ.Ε.Σ.Κ. με έδρα την Κυπαρισσία, με συμμετοχή ελληνικών συγκροτημάτων απ’ όλη την Ελλάδα. Από το 2004 λόγω της συμμετοχής του σε διεθνή φεστιβάλ, εξελίχθηκε σε Διεθνές Φεστιβάλ Παράδοσης, κρατώντας την ονομασία με την οποία έγινε γνωστό σε όλο τον κόσμο και αναγνωρίστηκε από το Διεθνές Συμβούλιο των Διοργανωτών Εκδηλώσεων Λαϊκού Πολιτισμού & Παραδοσιακών Τεχνών CIOFF® στην Τζακάρτα της Ινδονησίας το 2017.

Στόχος μας, πέρα από το μαγικό θέαμα, είναι οι φιλοξενούμενοί μας να γίνουν οι καλύτεροι πρεσβευτές του Δήμου μας στις πατρίδες τους. Η Κοινωφελής Επιχείρηση του Δήμου Τριφυλίας θα παραμείνει εγγυητής της διοργάνωσης του σημαντικού αυτού πολιτιστικού γεγονότος, που ταξιδεύει την Τριφυλία σε όλο τον κόσμο. Η είσοδος σε όλες τις εκδηλώσεις και παραστάσεις είναι ελεύθερη», όπως τονίζεται σχετικά.

Του Ηλία Γιαννόπουλου