Ομόφωνο ψήφισμα του Περιφερειακού Συμβουλίου για τους πληγέντες παραγωγούς

Ομόφωνο ψήφισμα του Περιφερειακού Συμβουλίου για τους πληγέντες παραγωγούς

Για τις ζημιές που έπαθαν καλλιέργειες από τον καύσωνα και την ανομβρία

Με ομόφωνο ψήφισμά του το Περιφερειακό Συμβούλιο Πελοποννήσου, στην πρόσφατη συνεδρίασή του, καλεί την κυβέρνηση να στηρίξει οικονομικά τους αγρότες – παραγωγούς της περιφέρειας, οι καλλιέργειες των οποίων έχουν υποστεί σημαντική καταστροφή από τις αντίξοες καιρικές συνθήκες του φετινού καλοκαιριού, όπως ο καύσωνας και η ανομβρία.

Επιπλέον, το Σώμα θα συζητήσει το συγκεκριμένο ζήτημα και στην επόμενη προγραμματισμένη συνεδρίασή του, οπότε θα ενημερωθεί αναλυτικά από τους διευθυντές ΔΑΟΚ των πέντε περιφερειακών ενοτήτων.

Απόφαση

Το ψήφισμα, που το Περιφερειακό Συμβούλιο ενέκρινε στην προχθεσινή συνεδρίασή του, αναφέρει, ειδικότερα:

«Το Περιφερειακό Συμβούλιο, αφού έλαβε υπόψη τις μεγάλες καταστροφές που έχουν γίνει σε σειρά αγροτικών προϊόντων, ιδιαίτερα της σουλτανίνας, αυτή την εποχή, εξαιτίας πολλών παραγόντων (καύσωνας, ανομβρία κλπ) αποφασίζει:

– Αποδέχεται ως δικαιολογημένες τις διαμαρτυρίες και τα αιτήματα δημάρχων, δημοτικών συμβουλίων, αγροτικών συλλόγων και συνεταιρισμών, για αποζημίωση λόγω καταστροφών σε αγροτικές καλλιέργειες και προϊόντα, όπως σταφίδα, ελαιόκαρπος, κεράσια, σύκα κ.λπ.

– Ζητά από την κυβέρνηση να υπάρξει άμεση παρέμβαση οικονομικής υποστήριξης των αγροτών – παραγωγών, ώστε να μπορέσουν να ανταποκριθούν στοιχειωδώς στις ανάγκες επιβίωσής τους, αλλά και στο κόστος των καλλιεργειών της επόμενης χρονιάς.

– Εντάσσει το συγκεκριμένο θέμα, ως μείζον, στην ημερήσια διάταξη της αμέσως επόμενης συνεδρίασης του σώματος, με την παρουσία των διευθυντών ΔΑΟΚ, ώστε να υπάρξει αναλυτική ενημέρωση και τεκμηριωμένη απόφαση.

– Ζητά από τον περιφερειάρχη να διερευνήσει και να ενημερώσει το Σώμα, στην επόμενη συνεδρίασή του, για τις κυβερνητικές θέσεις και απόψεις επί του θέματος αυτού».