Πλέον των 60 επιχειρήσεων έχουν ελεγχθεί στη Μεσσηνία, Ιούλιο και Αύγουστο

Πλέον των 60 επιχειρήσεων έχουν ελεγχθεί στη Μεσσηνία, Ιούλιο και Αύγουστο

Για κατάληψη παραλιών και αυθαιρεσίες από την Κτηματική Υπηρεσία

Το «κυνήγι της ξαπλώστρας και των τραπεζοκαθισμάτων» μπορεί να ξεκίνησε τώρα, σε διάφορες τουριστικές περιοχές της Ελλάδας, μετά τη δημιουργία του «κινήματος της πετσέτας» και των εντολών που δόθηκαν από το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, για ελέγχους, όμως, στη Μεσσηνία, η Κτηματική Υπηρεσία του Δημοσίου έχει ήδη διενεργήσει δεκάδες ελέγχους, επιβάλλοντας κυρώσεις και πρόστιμα (πρωτόκολλα αποζημίωσης), τα οποία προβλέπει ο νόμος.

Μόνο μέσα στον Ιούλιο, η Κτηματική Υπηρεσία του Δημοσίου στη Μεσσηνία, παρά το ελάχιστο προσωπικό που διαθέτει, έχει διενεργήσει 47 ελέγχους σε επιχειρήσεις, σε όλη την έκταση και τις παραλίες του νομού, ενώ τις πρώτες αυτές ημέρες του Αυγούστου έχουν ελεγχθεί πάνω από 13 επιχειρήσεις.

Σε ένα ποσοστό περίπου 15% των ελέγχων που διενεργούνται στη Μεσσηνία, οι παραβάσεις που διαπιστώνουν οι ελεγκτές κρίνονται σοβαρές.

Έλεγχοι

Τις ημέρες αυτές και με εντολή του Υπουργείου Οικονομικών, έχουν ξεκινήσει σαρωτικοί έλεγχοι και πρόστιμα για παραβάσεις επιχειρηματιών σε όλη την Ελλάδα, αλλά κυρίως σε νησιά, που κάνουν κατάληψη στις παραλίες με ξαπλώστρες, γεγονός που έχει ως αποτέλεσμα να μην υπάρχει ελεύθερος χώρος για τους λουόμενους.

Στη Μεσσηνία, οι έλεγχοι από την αρμόδια Κτηματική Υπηρεσία έχουν ξεκινήσει πολύ πριν το «κίνημα της πετσέτας», όπως μας είπαν από τη συγκεκριμένη υπηρεσία.

Ακόμα και τις ημέρες του καύσωνα έγιναν εντατικοί έλεγχοι σε διάφορες περιοχές του νομού.

Σε όλη τη διάρκεια του μηνός Ιουλίου, από την Κτηματική Υπηρεσία της Μεσσηνίας διενεργήθηκαν έλεγχοι και αυτοψίες σε 47 επιχειρήσεις, σε όλη την έκταση του νομού. Σύμφωνα με τις καταγραφές των ελεγκτών, σοβαρές εκτροπές παρατηρήθηκαν σε περιπτώσεις καταστημάτων που δεν μπορούν να εκδώσουν άδεια, λόγω ύπαρξης αυθαίρετων κατασκευών.

Κάθε χρόνο, πάντως, από την υπηρεσία συντάσσονται πρωτόκολλα αποζημίωσης για παραβάσεις, αλλά και πρωτόκολλα διοικητικής αποβολής για αυθαιρεσίες.

Παρά ταύτα, η πρόθεσή τους είναι να πιέζουν, κυρίως, προς την κατεύθυνση συμμόρφωσης των παραβατών.

Παραβάσεις

Συνολικά τον Ιούλιο και τις πρώτες ημέρες του Αύγουστου, η υπηρεσία έχει ελέγξει 60 επιχειρήσεις στη Μεσσηνία. Σε δέκα από αυτές διαπιστώθηκε καταχρηστική χρήση και ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων και ξαπλωστρών.

Οι αυτοψίες και οι μετρήσεις θα συνεχίζουν να γίνονται, όπως μας διαβεβαίωσαν, καθ’ όλη τη διάρκεια του Αυγούστου.

Ωστόσο, σύμφωνα με την Κτηματική Υπηρεσία, από τις σοβαρότερες περιπτώσεις που τους έχουν απασχολήσει είναι η κατάληψη των χώρων στην παραλία Καλόγρια, στη Στούπα της Μάνης, όπου εκτός από πρόστιμα, έχουν αναγκαστεί να στείλουν επανειλημμένως φακέλους με σχετικές δικογραφίες, ακόμα και στον Εισαγγελέα.

Σε γενικές γραμμές, πάντως, οι «εκτροπές» που παρατηρούνται σε παραλίες της Μεσσηνίας δεν είναι επιπέδου «Μυκόνου».

Τι ισχύει

Σύμφωνα με την «Ένωση Καταναλωτών – Η Ποιότητα Της Ζωής», όλοι μας πρέπει να γνωρίζουμε ότι:

– Όλες οι παραλίες είναι κοινόχρηστου χαρακτήρα και επιτρέπεται η ελεύθερη πρόσβαση των πολιτών.

– Στις οργανωμένες παραλίες, θα πρέπει να προβλέπεται ελεύθερος χώρος και για τους υπόλοιπους λουόμενους.

– Η χρέωση για τη χρήση ομπρέλας και ξαπλώστρας θα πρέπει να είναι αναρτημένη σε τιμοκατάλογο σε εμφανές σημείο.

– Θα πρέπει να εκδίδεται απόδειξη παροχής υπηρεσιών.

– Όσες παραλίες έχουν αντίτιμο εισόδου, είναι υποχρεωμένες να έχουν ικανό αριθμό ναυαγοσωστών, κατά τους μήνες Ιούνιο – Αύγουστο και ώρες 10:30-17:30.

– Στις οργανωμένες εγκαταστάσεις, πρέπει να υπάρχει επισήμανση με ευδιάκριτους πλωτούς σημαντήρες των ορίων, που μπορούν να φτάνουν οι λουόμενοι.

– Στις παραλίες με εγκαταστάσεις θαλάσσιων μέσων αναψυχής, είναι υποχρεωτικό να υπάρχει διάδρομος μέσα στη θάλασσα, πλάτους 7 έως 15 μέτρων και μήκους σύμφωνα με τις ιδιαιτερότητες κάθε περιοχής.

– Απαγορεύονται τα θαλάσσια μέσα αναψυχής (σκι, αλεξίπτωτο, έλκηθρο, κλπ.) και τα θαλάσσια μοτοποδήλατα (jet ski, surf jet, sea beetle, sea bike), σε απόσταση μικρότερη των 100 μέτρων από τους σημαντήρες.

– Η κυκλοφορία των παραπάνω θαλάσσιων μέσων απαγορεύεται τους μήνες Ιούνιο με Σεπτέμβριο, μεταξύ των ωρών 14:00 και 17:00.

– Τα wind surf πρέπει να κινούνται έξω από τους σημαντήρες ή 200 μέτρα από το σύνηθες σημείο των κολυμβητών.

Της Βίκυς Βετουλάκη