Ραφτόπουλο: Εκδήλωση – αφιέρωμα στους «ορεινούς τόπους της ελιάς»

Ραφτόπουλο: Εκδήλωση – αφιέρωμα στους «ορεινούς τόπους της ελιάς»

Εκδήλωση – αφιέρωμα, διατηρώντας άσβεστη τη φλόγα της μνήμης και ζωντανή την παράδοση, για τους «Ορεινούς τόπους της ελιάς», πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Τετάρτης, στο Παλαιό Ελαιοτριβείο – Λαογραφικό Μουσείο στο Ραφτόπουλο.

Η εκδήλωση υλοποιήθηκε ύστερα από πρωτοβουλία του Συλλόγου των Απανταχού Ραφτοπουλαίων, σε συνδιοργάνωση με την Κοινωφελή Επιχείρηση του Δήμου Τριφυλίας και την Κοινότητα Ραπτόπουλου. Κάτοικοι της ευρύτερης περιοχής, ετεροδημότες και απόδημοι έσμιξαν, μίλησαν, χάρηκαν, είδαν από κοντά τα εκθέματα στο Μουσείο και παρακολούθησαν με ενδιαφέρον την εκδήλωση στον πλακοστρωμένο, από τον Σύλλογο και δωρεές Ραφτοπουλαίων, περιβάλλοντα χώρο.

Οι κοπιώδεις προσπάθειες δεκαπέντε ετών του δραστήριου Συλλόγου απέδωσαν καρπούς και το Παλαιό Ελαιοτριβείο στη «Βουλιαγμένη» εγκαινιάστηκε πέρυσι τον Αύγουστο και λειτουργεί ως Λαογραφικό Μουσείο, αναδεικνύοντας την καθημερινή ζωή, την αγροτική παραγωγή και την πολιτιστική παράδοση αλλοτινών εποχών! Τότε που μπορεί μεν να υπήρχαν δυσκολίες και αντιξοότητες, αλλά το Ραφτόπουλο άκμαζε, παρήγαγε, ζούσε και μεγαλουργούσε, όντας Κεφαλοχώρι ζηλευτό, με σχολεία, υπηρεσίες, καταστήματα της εποχής αλλά και κόσμο! Το Ραφτόπουλο είχε τη μεγαλύτερη παραγωγή ελαιολάδου στην περιοχή και γι’ αυτό υπήρχαν 4 – 5 ελαιοτριβεία, ενώ ο χώρος στις πηγές της «Βουλιαγμένης» ήταν τόπος συνάντησης των κατοίκων και αναδείχθηκε πλατεία του χωριού.

Εκτός, όμως, από τη μεγάλη παραγωγή, το λάδι από τους ελαιώνες ήταν και παραμένει αρίστης ποιότητας, έξτρα παρθένο και βιολογικό, που δικαίως έχει χαρακτηριστεί ως ο θησαυρός της διατροφής μας. Μάλιστα, λάδι του Ραφτοπουλαίου Γιάννη Πανουσόπουλου βραβεύτηκε στις 17 Μαΐου 2018, στο κτήριο της Παλαιάς Βουλής, σε εκδήλωση κατά την οποία απονεμήθηκαν σε παραγωγούς ελαιολάδου τα βραβεία Olympia Health and Nutrition Awards, στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Interreg Med «Aristoil», που διοργανώθηκε από το Πανεπιστήμιο Αθηνών, υπό την επίβλεψη του αν. Καθηγητή Τμήματος Φαρμακευτικής Σχολής, Προκόπη Μαγιάτη.

Ο κ. Μαγιάτης ήταν ο κεντρικός ομιλητής στην προχθεσινή εκδήλωση στο Ραφτόπουλο, αναπτύσσοντας το θέμα «Οι ευεργετικές ιδιότητες του ελαιολάδου και πώς μπορούμε να φτιάξουμε ένα υψηλό φαινολικό ελαιόλαδο». Αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στην ευεργετική επίδραση του ελαιολάδου σε διάφορες ασθένειες, αλλά και στα στάδια της παραγωγής του, προκειμένου να είναι πλούσιο σε φαινόλες κτλ., ενώ ιδιαίτερη μνεία έκανε στο λάδι των ελαιώνων στην περιοχή του Ραφτόπουλου.

Η εκδήλωση ξεκίνησε με καλωσόρισμα και σύντομη ομιλία του προέδρου του Συλλόγου Απανταχού Ραπτοπουλαίων, Τάσου Γυφτάκη, και, στη συνέχεια, απηύθυναν χαιρετισμούς ο βουλευτής Μεσσηνίας της ΝΔ, Περικλής Μαντάς, οι αντιπεριφερειάρχες, Στάθης Αναστασόπουλος και Ανδρέας Τσουκαλάς, ο αντιδήμαρχος Τριφυλίας, Σωτήρης Μπακούρος, και ο διευθυντής της ΔΑΟΚ Τριφυλίας, Αντώνης Παρασκευόπουλος. Όμορφο ήταν το μουσικοχορευτικό δρώμενο αναπαράστασης της συγκομιδής της ελιάς, που παρουσιάστηκε από χορευτικό τμήμα του Μ.Ε.Σ.Κ., ενώ ακολούθησε χορός και τραγούδι με την ορχήστρα Τζανέτου και κέρασμα τοπικών εδεσμάτων από τις γυναίκες του χωριού.

Στην εκδήλωση έδωσαν το «παρών», μεταξύ άλλων, η επικεφαλής παράταξης και υποψήφια δήμαρχος Τριφυλίας, Χάιδω Παναγιωτοπούλου, οι δημοτικοί σύμβουλοι Τριφυλίας, Γιώργος Ασημακόπουλος, Θεόδωρος Αντωνόπουλος, Γιάννης Μερκούρης και Σταματία Αλεξοπούλου, ο πρόεδρος της Κοινότητας Ραπτοπούλου, Γιώργος Μανωλόπουλος, και ο υποψήφιος δήμαρχος Τριφυλίας, Άκης Κατρίτσης.

Του Ηλία Γιαννόπουλου