Σύλλογος Εστίασης Μεσσηνίας: Συνάντηση με τον Πρωθυπουργό και κατάθεση υπομνήματος προτάσεων

Σύλλογος Εστίασης Μεσσηνίας: Συνάντηση με τον Πρωθυπουργό  και κατάθεση υπομνήματος προτάσεων

Συνάντηση με τον Πρωθυπουργό, στον χώρο του Elite City Resort, πραγματοποίησαν ο πρόεδρος και ο αντιπρόεδρος του ΣΕΜ, Γιάννης Κολοβός και Γιώργος Παπασταθόπουλος, την Πέμπτη, 3 Αυγούστου, με αφορμή την επίσκεψη του κ. Κυριάκου Μητσοτάκη στη Μεσσηνία, για την παρουσίαση της υποψηφιότητας του Δημήτρη Πτωχού στην Περιφέρεια Πελοποννήσου.

Στη διάρκεια της συνάντησης, παρουσιαστήκαν στον Πρωθυπουργό τα προβλήματα που ταλαιπωρούν τους επαγγελματίες της εστίασης και διογκώνονται με τα χρόνια. Ζητήματα που αφορούν στα εργασιακά, στα πνευματικά δικαιώματα, στην παραχώρηση κοινόχρηστων χώρων, στα ωράρια της μουσικής, στις αυξήσεις στην ενέργεια, στο μεταβαλλόμενο ΦΠΑ αλλά και στη ρευστότητα των επιχειρήσεων. Μέσα από τη συνάντηση συμφώνησαν ότι τα προβλήματα είναι ποικίλα και πολλά εξ’ αυτών δεν βρίσκουν λύσεις, γιατί σκοντάφτουν σε γραφειοκρατικές αγκυλώσεις και σε πολλούς εμπλεκόμενους φορείς. Πάνω σε αυτή τη βάση στηρίχθηκε και το υπόμνημα που κατατέθηκε προσωπικά στον ίδιο τον Πρωθυπουργό, με θέμα την ανάγκη ορισμού «Συντονιστή» για την άμεση διευθέτηση όλων των ζητημάτων που αφορούν στους νευραλγικούς τομείς της εστίασης και του τουρισμού.

Η συζήτηση πραγματοποιήθηκε σε κλίμα διάθεσης για συνεργασία και με τη δέσμευση ότι θα υπάρξει άμεσα επικοινωνία, κατά την οποία θα οριστεί συνάντηση, για να κατατεθούν αναλυτικά, πλέον, οι λεπτομέρειες της πρότασης του ΣΕΜ για τον ορισμό ενός «Συντονιστή» για την εστίαση. Εκ μέρους των εκπροσώπων του ΣΕΜ επισημάνθηκε ότι ήταν πρόθεσή τους η κατάθεση του υπομνήματος να γίνει προσωπικά στον Πρωθυπουργό και δια ζώσης ώστε η επικοινωνία να είναι άμεση και όχι απρόσωπη, θερμή και ειλικρινής και όχι μόνο τυπική.

Αναλυτικά το υπόμνημα που κατατέθηκε από τον ΣΕΜ στον Πρωθυπουργό έχει ως εξής:

«ΘΕΜΑ: Ανάγκη ορισμού “Συντονιστή” για την άμεση διευθέτηση όλων των ζητημάτων που αφορούν στους νευραλγικούς κλάδους της εστίασης και του τουρισμού

Τα τελευταία χρόνια οι ευρωπαϊκές οικονομίες – μεταξύ αυτών και η ελληνική – ήρθαν αντιμέτωπες με μια σειρά πρωτοφανών κρίσεων, όπως η οικονομική, η ενεργειακή, η κλιματική αλλά και εκείνη της πανδημίας Covid-19. Μέσα στο δυσμενές αυτό περιβάλλον, οι διάφοροι κλάδοι της ελληνικής οικονομίας δέχθηκαν αλλεπάλληλα “χτυπήματα” και ήρθαν αντιμέτωποι με τεράστιες προκλήσεις. Οι αλλαγές και οι εξελίξεις έγιναν πραγματικά με «κινηματογραφική ταχύτητα», γεγονός που καθιστά πολύ δύσκολη την αποκωδικοποίησή τους. Η εστίαση, ο τουρισμός και κατ’ επέκταση όλοι όσοι εμπλέκονται στον ευπαθή χώρο που δημιουργεί το τουριστικό προϊόν της χώρας μας, είναι ζωντανοί οργανισμοί, συνεχώς εξελισσόμενοι, που για να συνεχίσουν, ωστόσο, να αποτελούν τη βαριά βιομηχανία μας και να ανταποκρίνονται στις απαιτήσεις της σύγχρονης εποχής, πρέπει να απαγκιστρωθούν από τους «γόρδιους δεσμούς» των γραφειοκρατικών αγκυλώσεων.

Οι συνθήκες απαιτούν αμεσότητα και τάχιστη λύση των όποιων ζητημάτων ανακύπτουν. Η εμπλοκή πολλών υπουργείων στους κλάδους της εστίασης και του τουρισμού, δυστυχώς, φαντάζει τελικά ως άλλη “Λερναία Ύδρα”, που μας απομακρύνει ολοένα και περισσότερο από τους μεγάλους στόχους του εκσυγχρονισμού και της ανάπτυξης, που θα εδραιώσουν τη θέση μας στον παγκόσμιο τουριστικό χάρτη και θα αποδώσουν τα μέγιστα στην ελληνική οικονομία.

Εισηγούμαστε, λοιπόν, τον ορισμό ενός “Συντονιστή”, με αποκλειστική ευθύνη στους συναφείς επαγγελματικούς κλάδους, με στόχο τον καλύτερο δυνατό συντονισμό, τις αμεσότερες αποφάσεις και τις ταχύτερες λύσεις σε όλα τα προβλήματα που προκύπτουν. Μια θέση που απαιτεί ιδιαίτερες ικανότητες, ώστε να μπορεί να γίνει ο συντονισμός των αρμοδίων υπουργείων (ΠΕΡΙΠΟΥ 12 ΥΠΟΥΡΓΕΙΑ εμπλέκονται). Ένας “Συντονιστή”, που θα πρέπει να έχει αρμοδιότητες παρέμβασης σε όλα τα υπουργεία και τους εμπλεκομένους φορείς, με μοναδικό σκοπό να “μπει μια τάξη” στον κλάδο μας, που θα είναι όφελος και για εμάς αλλά και για το κράτος.

Με γνώμονα να μπει μια τάξη, η οποία θα δώσει λύσεις σε χρόνια προβλήματα, που για γραφειοκρατικούς αλλά και πρακτικούς λόγους δεν επιλύονται. Στόχος είναι να αποφύγουμε άσκοπες και χρονοβόρες δικαστικές διαμάχες (επιχειρήσεων – κράτους) που είναι κοστοβόρες και για τις δυο πλευρές και οδηγούν μόνο σε αδιέξοδα. Για να γυρίσουμε σελίδα αμφότεροι, επιχειρήσεις και κράτος, ας προτάξουμε τον επαγγελματισμό, αφήνοντας πίσω τις όποιες ερασιτεχνικές μεθόδους και λογικές.

Άλλωστε, όπως η σχέση του πελάτη και της επιχείρησης χτίζεται και μεγαλώνει πάνω στην ικανοποίηση και την ευχαρίστηση από την υψηλή ποιότητα παροχής υπηρεσιών, έτσι μπορούμε να εξελίξουμε τη σχέση του κλάδου μας με το κράτος μέσω της προώθησης της ανωτέρω εισήγησής μας για τον ορισμό ενός “ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΗ”.

Παραμένουμε στη διάθεση σας και περιμένουμε να ορίσετε προγραμματισμένη συνάντηση, ώστε να σας παραθέσουμε αναλυτικά την ολοκληρωμένη πρότασή μας. Γνωρίζετε, άλλωστε, πως περισσότερο από τον καθένα, ως επαγγελματίες, λόγω της απαιτητικής φύσης της δραστηριότητάς μας, αφουγκραζόμαστε πλήρως τις ανάγκες των πολιτών και είμαστε σε θέση να τις ικανοποιήσουμε, αρκεί ν’ ανοίξουν νέοι δρόμοι που θα μας οδηγούν γρηγορότερα και με ασφάλεια στο επιθυμητό αποτέλεσμα. Η ταχύτητα στις εξελίξεις δεν είναι απλά ένα σημείο των καιρών, αλλά δεδομένο που ήρθε και θα μείνει. Έχοντας υπόψη τη διάθεσή σας για συνεργασίες και συνέργειες, την εξωστρέφεια, τη θέληση για ανασυγκρότηση με νέους τρόπους και εργαλεία, στοχεύοντας στο μέλλον με όραμα, πιστεύουμε ότι θα κατανοήσετε και εσείς την επιτακτική ανάγκη για τον ορισμό “ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΗ”, ώστε σταδιακά να δοθούν οριστικές λύσεις στις όποιες παθογένειες.

Άλλωστε κι εσείς πρόσφατα αποδείξατε έμπρακτα πως σε ορισμένα θέματα χρειάζεται άλλη διαχείριση και εξειδίκευση και αναφερόμαστε στην πρωτοβουλία σας να βάλετε στο επίκεντρο τα παιδιά μας, με τη δημιουργία του Υπουργείου Οικογενείας, για την οποία σας συγχαίρουμε.

Ο Σύλλογος Εστίασης Μεσσηνίας και οι εκπρόσωποί του είναι πάντα παρόντες σε όποιες συζητήσεις και διεργασίες γίνονται προς το κοινό συμφέρον όλων μας, όπως και τέτοιες συζητήσεις και εισηγήσεις με πάνω από 42 ομιλητές και επισκεψιμότητα που άγγιξε τους 4.000 επισκέπτες και παρουσιάστηκαν στη διάρκεια του MESSINIA FORUM που πραγματοποιήθηκε από το Σύλλογό μας, με κεντρικό μήνυμα “Από τη θεωρία στην πράξη”. Αποκωδικοποιώντας τα προβλήματα και τις προτάσεις όλων των εμπλεκομένων με την εστίαση και τον τουρισμό, επικεντρωνόμαστε στην επιχειρηματική καινοτομία και στη δημιουργία συνεργιών και συνεργασιών μεταξύ όλων των ενδιαφερόμενων φορέων, για την άμεση επίλυσή τους και για την υλοποίηση κοινών δράσεων. Όπως άλλωστε σημειώθηκε και σε συνάντησή μας με την Υπουργό Πολιτισμού κα Μενδώνη, όλα τα προβλήματα οφείλουμε όλοι μαζί να τα αντιμετωπίσουμε και αυτή τη φορά να λύσουμε και όχι να κόψουμε τον “Γόρδιο Δεσμό”.

Ευελπιστούμε στην θετική ανταπόκριση στο αίτημά μας και παραμένουμε στη διάθεσή σας».