Ξεχωριστό και με το δικό του χρώμα το πρώτο Φεστιβάλ του #αγαπάμεΔεσύλλα

Ξεχωριστό και με το δικό του χρώμα  το πρώτο Φεστιβάλ του #αγαπάμεΔεσύλλα

Με ξεχωριστό χρώμα και πολλή ζωντάνια πραγματοποιήθηκε το πρώτο Φεστιβάλ Πολιτισμού στο χωριό Δεσύλλα, το οποίο διοργάνωσε με απόλυτη επιτυχία η ομάδα των κατοίκων #αγαπάμεΔεσύλλα.

Παρά τις άσχημες καιρικές συνθήκες, η προσέλευση του κόσμου ήταν πρωτοφανής και οι επισκέπτες του «Φεστιβάλ Πολιτισμού 192,4» είχαν τη δυνατότητα να περιηγηθούν στα σοκάκια του χωριού, να μάθουν για την ιστορία του, να απολαύσουν τη φυσική ομορφιά του, αλλά και να γνωρίσουν τους φιλόξενους κατοίκους του.

Παλιά κειμήλια
Και οι μικροί φίλοι, όμως, είχαν τη δυνατότητα μέσω της δράσης περιήγησης να συμμετάσχουν στο παιχνίδι του κρυμμένου θησαυρού, να διασκεδάσουν, αλλά και να κάνουν φιλίες.

Επίσης, η λαογραφική έκθεση με παλιά κειμήλια από την καθημερινότητα των κατοίκων του χωριού κέντρισε το ενδιαφέρον πολλών επισκεπτών. Αντικείμενα για τις αγροτικές εργασίες, για τη στήριξη του νοικοκυριού, προίκες με υφαντά και κουρελούδες πλεγμένα στον αργαλειό, βιβλία και προικοσύμφωνα με προέλευση τον προηγούμενο αιώνα, παρουσιάστηκαν στο κοινό για πρώτη φορά και μαγνήτισαν το βλέμμα.

Τοπικά έθιμα
Οι γυναίκες του χωριού είχαν τη δυνατότητα να παρουσιάσουν στο κοινό τα τοπικά έθιμα σχετικά με την προετοιμασία του γάμου. Η Κουλούρα της νύφης και η πίτα του Μπρεζέρη, έθιμα με πολύ βαθιές ρίζες στην κουλτούρα του χωριού, “κεντήθηκαν” μπροστά σε όλους τους επισκέπτες και φόρτισαν συγκινησιακά την ατμόσφαιρα.

Η έκθεση φωτογραφίας με την παρουσίαση των οικογενειών του χωριού, αλλά και των δύο ιστορικών κτηρίων του, του σιδηροδρομικού σταθμού και του εξατάξιου σχολείου, συγκίνησε πολλούς κατοίκους, που ένιωσαν τις αναμνήσεις της ζωής τους να ζωντανεύουν ξανά.

Το φεστιβάλ έκλεισε υπέροχα με το μουσικό συγκρότημα +φωνία, το οποίο με έντεχνα και ρεμπέτικα ακούσματα έδωσε στο κοινό μία ιδιαίτερη μουσική απόλαυση.

Η δε ομάδα #αγαπάμεΔεσύλλα ευχαριστεί όλους τους κατοίκους του χωριού, αλλά και τους επισκέπτες του φεστιβάλ, για τη συμμετοχή και στήριξή τους στο πρώτο εγχείρημά της για την ανάδειξη του τόπου, του πολιτισμού και της κουλτούρας του.

Να σημειωθεί πως την ομάδα #αγαπάμεΔεσύλλα αποτελούν οι: Μάριος Γκρόγκος, Γεωργία Γκρόγκου, Ελένη Αντωνοπούλου, Χριστίνα Σακελλαριάδη και Νίκος Αντωνόπουλος.
Β.Β.