Αντιδράσεις για το κάλεσμα του Δήμου Πύλου σε πληγέντες Θεσσαλούς να μαζέψουν ελιές στη Μεσσηνία

Αντιδράσεις για το κάλεσμα του Δήμου Πύλου σε  πληγέντες Θεσσαλούς να μαζέψουν ελιές στη Μεσσηνία

Κύμα αρνητικών αντιδράσεων έχει προκαλέσει το έγγραφο του Δήμου Πύλου – Νέστορος με το οποίο καλεί τους πληγέντες από την κακοκαιρία Daniel στη Θεσσαλία να μετοικήσουν στην περιοχή του Δήμου και να εργαστούν ως εργάτες γης!

Συγκεκριμένα, σε έγγραφο που υπογράφουν ο δήμαρχος Παναγιώτης Καρβέλας και ο αντιδήμαρχος Ηλίας Κανάκης, το οποίο έχουν… βαφτίσει «δράση αλληλεγγύης», ο Δήμος Πύλου-Νέστορος απευθύνεται σε πλημμυροπαθείς από τη Θεσσαλία και προτείνει σε όσους επιθυμούν να κατηφορίσουν για δουλειά ως εργάτες γης στη Μεσσηνία.

Όπως τονίζεται, θα παρέχεται, εκτός από την αμοιβή, δωρεάν διαμονή και φαγητό, όπου αυτό σταθεί δυνατό.

Η όλη κίνηση προκάλεσε αντιδράσεις, με ορισμένους να λένε πως πρόκειται για προσπάθεια να καλυφθεί η έλλειψη εργατικών χεριών στην περιοχή, όπως και το ότι αποτελεί μία «άκομψη» κίνηση απέναντι σε ανθρώπους που έχουν χάσει τα πάντα.

Ο αντιδήμαρχος Ηλίας Κανάκης μίλησε στο OPEN χθες το πρωί, λέγοντας πως πρόκειται για μία κίνηση αλληλεγγύης προς τους πληγέντες. Όπως είπε, αφορμή για τη συγκεκριμένη κίνηση είναι πως πρέπει να δίνονται αξιοπρεπείς λύσεις σε εργάτες και καλλιεργητές. «Υπάρχει πολύς κόσμος που ακόμα και μέσω Facebook ζητά δουλειά. Εμείς προσφέρουμε σίτιση και διανομή σε αυτούς τους ανθρώπους για να εργαστούν και να μην αναγκαστούν να φύγουν από τη χώρα μας. Είναι ένα πραγματικό κάλεσμα», σχολίασε.

Αντιδράσεις
Όπως είναι φυσικό, το κάλεσμα του Δήμου Πύλου – Νέστορος έχει προκαλέσει αντιδράσεις και στην περιοχή. Συγκεκριμένα, σε ανάρτησή του στα κοινωνικά δίκτυα ο υποψήφιος δήμαρχος Πύλου – Νέστορος, Δημήτρης Καφαντάρης, σημειώνει: “Πόσο πιο κάτω θα φτάσει ο Δήμος μας; Γίναμε περίγελος όλης της Ελλάδας. Ο Δήμος μας απέστειλε έγγραφο στους πληγέντες Δήμους και δημάρχους της Θεσσαλίας, καλώντας τους πληγέντες, που ακόμη δεν έχουν θάψει τους δικούς τους ανθρώπους, να έρθουν για εργάτες γης στην περιοχή μας, μιλώντας και για αμοιβές και άλλα. Το βαπτίζει “δράσεις αλληλεγγύης για τους πληγέντες”. Αντί να μαζέψει είδη πρώτης ανάγκης, όπως κάνουν όλοι οι Δήμοι σε όλη την Ελλάδα, αυτοί στέλνουν επιστολές που ντροπιάζουν τον τόπο και την ιστορία μας”.

Ντροπή!
Ανακοίνωση εξέδωσε και η Λαϊκή Συσπείρωση του Δήμου Πύλου – Νέστορος, όπου σημειώνεται: “Ο δήμαρχος και ο αντιδήμαρχος Πύλου – Νέστορος με επίσημο δημοτικό έγγραφο (με αριθμό πρωτοκόλλου μάλιστα), απευθυνόμενο στους Δήμους της Περιφέρειας Θεσσαλίας, απευθύνουν “ανοιχτό κάλεσμα – αλληλεγγύης στους πληγέντες της Περιφέρειας Θεσσαλίας”, ζητώντας τους να μετοικήσουν στο Δήμο της Πύλου – Νέστορος ως εργάτες γης για το μάζεμα ελιών.

Η “αλληλεγγύη” του Δήμου Πύλου – Νέστορος είναι οι πνιγμένοι της Θεσσαλίας να μετοικήσουν ως “σύγχρονοι δούλοι” στην Πύλο. Μάλλον ορισμένοι ταυτίζουν την επιχειρηματική τους δραστηριότητα και την ανάγκη τους για φθηνό εργατικό δυναμικό με την άσκηση της διοίκησης στο Δήμο της Πύλου.

Ρωτάμε, αν πλημμύριζαν οι περιοχές της Πυλίας και καταστρέφονταν οι αγρότες, η συγκεκριμένη Δημοτική Αρχή θα τους πρότεινε να μετοικήσουν σε άλλη περιοχή για να δουλέψουν ως εργάτες γης;

Αλληλεγγύη δεν είναι να ξεριζωθούν οι κάτοικοι της Θεσσαλίας, αλλά να υλοποιηθούν εδώ και τώρα όλα τα δίκαια αιτήματα των κατοίκων, που είναι παρατημένοι από κράτος – Δήμους – Περιφέρεια εδώ και μέρες. Να γίνει πλήρης αποζημίωση των πληγέντων, αποκατάσταση των υποδομών και κάλυψη των αυξημένων αναγκών, ολοκληρωμένος αντιπλημμυρικός σχεδιασμός.

Ευτυχώς, που και σε αυτήν την καταστροφή έλαμψε ξανά η πραγματική αλληλεγγύη, με τη συγκινητική προσφορά χιλιάδων λαού απ’ όλη τη Μεσσηνία και όλη την Ελλάδα, απομονώνοντας απάνθρωπες λογικές όπως αυτή της Δημοτικής Αρχής Πύλου».