Απόστολος Γκούνης: «Ζητάω από τους πολίτες να με εμπιστευτούν για ακόμα μία φορά»

Απόστολος Γκούνης: «Ζητάω από τους πολίτες να με  εμπιστευτούν για ακόμα μία φορά»

«Ο Δημήτρης Πτωχός είναι αφιερωμένος στα προσωπικά και εταιρικά του κέρδη. Ο Πέτρος Τατούλης είναι αφιερωμένος στην πολιτική και στο συμφέρον του τόπου του»

Ήταν 28 ετών o Απόστολος Γκούνης, όταν αποφάσισε να συμμετάσχει στις περιφερειακές εκλογές στο πλευρό του Πέτρου Τατούλη. Εκλέχθηκε, λοιπόν, περιφερειακός σύμβουλος τόσο το 2014 όσο και το 2019 και πλέον, γεμάτος εμπειρίες «στα της αυτοδιοίκησης», δηλώνει έτοιμος να εκλεγεί για τρίτη φορά και να υπηρετήσει αυτό που ονομάζεται Περιφέρεια Πελοποννήσου.

Ο κ. Απόστολος Γκούνης δεν έχει τα χαρακτηριστικά του επαγγελματία αυτοδιοικητικού, καθώς δε σταμάτησε να λειτουργεί το λογιστικό του γραφείο, δεν άλλαξε καμία στιγμή «στρατόπεδο», ενώ «μεγάλη του αγάπη» ήταν το ΚΕΚ Μεσσηνίας, από το οποίο πέρασαν χιλιάδες εκπαιδευόμενοι και στο οποίο άφησε τη σφραγίδα του.

Λίγο πριν από τις εκλογές της 8ης Οκτωβρίου, το «Θάρρος» μίλησε μαζί του για όλο αυτό το ταξίδι στην Αυτοδιοίκηση, ενώ ο ίδιος απαντά στο γιατί κάποιος να τον ψηφίσει:

-Από μικρός στην πολιτική. Τι είναι αυτό που σας έκανε να ασχοληθείτε με τα κοινά;
Ως άνθρωπος είμαι πολύ δραστήριος. Έχω ξεκινήσει από πολύ μικρός να κάνω πράγματα, όπως να δημιουργήσω τη δική μου επιχείρηση. Έτσι προέκυψε η ενασχόλησή μου με τα κοινά και ειδικότερα με την Αυτοδιοίκηση. Το 2014, σε ηλικία 28 ετών, σε μια δύσκολη περίοδο για τη χώρα, έπειτα από προτροπή των δικών μου ανθρώπων που γνώριζαν τις δυνατότητές μου, κατήλθα με τοψηφοδέλτιο της «Νέας Πελοποννήσου» του Πέτρου Τατούλη και εκλέχθηκα περιφερειακός σύμβουλος. Μέχρι τότε δεν είχα συμμετοχή σε κανένα κομματικό και συνδικαλιστικό όργανο, όπως και σήμερα.

-Πείτε μας για την πορεία σας μέχρι σήμερα;
Όπως σας είπα, είμαι από μικρός πολύ δραστήριος και έχω μπει από πολύ νωρίς στην αγορά. Μεγάλωσα στην Ανδρούσα, σε μια αγροτική και συνάμα επαγγελματική οικογένεια. Η εμπιστοσύνη του πατέρα μου με έβαλε από νωρίς στα νερά της επιχειρηματικότητας, αλλά και της εργασίας. Με το πέρας των σπουδών μου στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, στο Τμήμα Οικονομικών Επιστημών, ολοκλήρωσα τη στρατιωτική μου θητεία. Το 2010, σε μια δύσκολη περίοδο για τη χώρα και την επιχειρηματικότητα, αξιοποιώντας τις γνώσεις και τις σπουδές μου, ίδρυσα την πρώτη μου επιχείρηση με αντικείμενο τη Λογιστική, αλλά και ένα καινοτόμο για την εποχή αντικείμενο, τη συμβουλευτική σε θέματα συνταξιοδότησης.

Το 2014 εκλέγομαι ως ο νεότερος περιφερειακός σύμβουλος και μετέπειτα μέλος της Οικονομικής Επιτροπής, της βασικότερης επιτροπής για τη λειτουργία του θεσμού, που με βοήθησε να κατανοήσω τις διαδικασίες, που όμως απέχουν παρασάγγας από αυτές της επιχειρηματικότητας.

Στη συνέχεια ο περιφερειάρχης με όρισε επικεφαλής στο Κέντρο Επαγγελματικής Κατάρτισης Περιφερειακής Ενότητας Μεσσηνίας. Με μεθοδικότητα, σχέδιο και εφαρμογή νέων τεχνολογιών, το ΚΕΚ Μεσσηνίας μετατράπηκε στη μεγαλύτερη δομή δια βίου μάθησης στην Πελοπόννησο, με χιλιάδες εκπαιδευομένους σε όλο το μήκος και πλάτος της Μεσσηνίας, με το έργο του να είναι γνωστό.

Το 2019, έπειτα από μια δύσκολη προεκλογική περίοδο, δίνοντας μάχη στο πλευρό του Πέτρου Τατούλη για μια ανεξάρτητη αυτοδιοίκηση, παρότι κερδίσαμε στον πρώτο γύρο με όλες τις κομματικές δυνάμεις παρατεταγμένες, χάσαμε στο β΄ γύρο από τον Παναγιώτη Νίκα και εγώ εκλέχθηκα για δεύτερη φορά περιφερειακός σύμβουλος. Ανέλαβα, δε, αντιπρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου ύστερα από ψηφοφορία και με αίσθημα καθήκοντος και ευθύνης προσπάθησα να κρατήσω τις ισορροπίες σε μια δύσκολη περίοδο και με έναν πρόεδρο ιδιαίτερα μεροληπτικό απέναντι στην Περιφερειακή Αρχή.

-Θεωρείτε ότι είναι αποτρεπτικά τα παραπάνω; Και γιατί, στην τελική, κάποιος να αφήσει τη δουλειά του και να ασχοληθεί με τα κοινά;
Η ενασχόληση με τα κοινά θέλει γερό στομάχι, αλλιώς δεν μπορείς να ανταποκριθείς στις συνεχείς προκλήσεις της Αυτοδιοίκησης. Ανέλαβα καθήκοντα που μπόρεσα να καλύψω με πλήρη επάρκεια και να είμαι σίγουρος με αυτό που κάνω. Για αυτό και τώρα είμαι καθ’ όλα έτοιμος να αναλάβω νέες και μεγαλύτερες ευθύνες, σε αντίθεση με αυτό που επιχειρείται σήμερα, να θέλει δηλαδή να εκλεγεί ένας άνθρωπος περιφερειάρχης που δεν έχει λεπτό εμπειρίας στο θεσμό της αυτοδιοίκησης. Δεν μπορείς να παίζεις με τις ζωές των πολιτών, η εμπειρία και η γνώση είναι προαπαιτούμενο στις θέσεις ευθύνης.

Κοιτάξτε, είναι πολύ δύσκολο να ασχολείσαι με τα κοινά, ειδικά αν ιδιωτεύεις, εδώ όμως είναι και η χρυσή τομή. Το παράδειγμα το δικό μου είναι η απόδειξη ότι μπορείς να καταφέρεις να βελτιώσεις τη ζωή σου, αλλά παράλληλα να προσφέρεις στο κοινό καλό. Έχω ένα ρητό που λέει: «φτιάξε πρώτα τη ζωή σου αν μπορείς και μετά τον κόσμο όλο», θέλοντας να πω ότι δεν μπορείς να βελτιώσεις τη ζωή των πολιτών, αν δεν έχεις καταφέρει να φτιάξεις τη δική σου ζωή.

Είναι σίγουρα μεγάλο το κόστος, σου “τρώει” πολύ χρόνο, αλλά προσωπικά έχω επιλέξει να είμαι τυπικός στα καθήκοντά μου στην Περιφέρεια και να μην αναλώνομαι σε κοινωνικές εκδηλώσεις. Σαφώς είναι απαραίτητες, αλλά ένας άνθρωπος που δουλεύει 12 ώρες, φυσικά δεν μπορεί να αντεπεξέλθει.

-Έγραψα τη λέξη «πολιτική». Για εσάς είναι πολιτική η Τοπική Αυτοδιοίκηση και ποια η γνώμη σας, τα κόμματα να παίρνουν θέση και να εμπλέκονται, κυρίως προεκλογικά, με στηρίξεις σε υποψηφίους;
Να σας πω την αλήθεια. Για εμένα η Τοπική Αυτοδιοίκηση έχει πολιτικά χαρακτηριστικά ασφαλώς, αλλά σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να εξελίσσεται σε μάχη των κομμάτων και να δημιουργεί κομματικές περιχαρακώσεις ανάμεσα στους πολίτες.

Η Αυτοδιοίκηση δεν πρέπει ποτέ να γίνεται μονομαχία χρισμάτων, γιατί τότε κερδίζουν ή χάνουν τα κόμματα, αλλά ο τόπος και οι πολίτες χάνουν πάντοτε. Επίσης, είναι διαφορετικό να ξεκινάς μόνος με μια ομάδα ανθρώπων με όραμα και στην πορεία να σε στηρίξει ένα κόμμα που πιστεύει σε σένα και διαφορετικό να σε «φυτεύουν». Θα θέσω το εξής ερώτημα που πρέπει να απαντηθεί πριν πάει κάποιος στην κάλπη: Ποιον θεωρεί κάποιος καταλληλότερο για περιφερειάρχη; Ή, με απλά λόγια, ποιος μπορεί να παλέψει για τον τόπο μας και να τον οδηγήσει με ασφάλεια σε καλύτερες μέρες μέσα σε ένα πλαίσιο αβεβαιότητας που βιώνει η χώρα; Αυτόν που ξεκινάει με τους πολίτες, έχει πρόγραμμα, δυναμική και δημιουργεί έναν πανίσχυρο συνδυασμό μόνος του; ‘Η αυτόν που τον έχρισε ένας κομματικός μηχανισμός, δεν έχει πρόγραμμα, δυναμική και του δημιούργησαν έναν κομματικό συνδυασμό; Αυτόν που έχει εμπειρία και έχει φέρει αποδεδειγμένα αποτελέσματα ή εκείνον που το μόνο του εύσημο είναι ότι αποτελεί διαχρονικά υπάλληλο ενός πολύ συγκεκριμένου κομματικού γραφείου; Νομίζω, η απάντηση θα δοθεί σε αυτές τις περιφερειακές εκλογές.

-Όλα αυτά τα χρόνια είστε δίπλα στον Πέτρο Τατούλη. Μιλήστε μας για αυτόν…
Θέλω να ξεκινήσω με το εξής: ως άνθρωπος δεν είχα θέσει ποτέ στη ζωή μου κάποιον ως αρχηγό, ίσως γιατί έχω θέσει πολύ ψηλά τον πήχη, σε αντίθεση με το σύνολο των αυτοδιοικητικών που έχουν υπάρξει σε κόμματα και πολλές παρατάξεις. Σήμερα, όμως, θεωρώ τον εαυτό μου τον πιο γνήσιο ‘’Τατουλικό’’. Ο Πέτρος είναι ένας κοσμοπολίτης άνθρωπος, όχι μόνο με την έννοια που όλοι αντιλαμβανόμαστε, αλλά ένας άνθρωπος που λειτουργεί άνετα σε κάθε περιβάλλον και σε κάθε διαφορετική συνθήκη.

Στέκεται δίπλα στον απλό πολίτη, αντιμετωπίζει στα ίσα έναν αρχηγό κράτους και κοιτάει στα μάτια τον πολιτικό του αντίπαλο. Ο Πέτρος είναι ένας ευφυής άνθρωπος με απίστευτη μνήμη, όπως λένε αυτοί που τον γνωρίζουν καλά. Έχασε η Ιατρική, κέρδισε η Πολιτική. Εγώ θα πω με τη σειρά μου ότι κέρδισε η Πελοπόννησος.

-Στις προηγούμενες αυτοδιοικητικές εκλογές εμφανίστηκε μια υποψηφιότητα που θα μπορούσε να «χτυπήσει» στα ίσα τον Πέτρο Τατούλη. Σκεφτήκατε ποτέ να πάτε εκεί;
Ποτέ! Συγκρούστηκα ακόμα και με ανθρώπους με τους οποίους είχα διαχρονικούς αγώνες και είχα συμπορευτεί, σήμερα όμως νιώθω πιο δικαιωμένος από ποτέ και είμαι βέβαιος ότι το αναγνωρίζουν και αυτοί.

Το 2019, για να χάσουν η «Νέα Πελοπόννησος» και ο Πέτρος Τατούλης, «ευθυγραμμίστηκαν όλοι οι πλανήτες». Σήμερα, όμως, οι πολίτες δεν κοιτάνε τα άστρα, αλλά το δικό τους καλό. Έχω αποδείξει ότι δεν παραγοντίζομαι και όπως μου έχει πει ο ίδιος ο Πέτρος, «εσένα δε σε παραγοντίζει ούτε ο θεός». Είμαστε ομάδα που συνθέτουμε τις απόψεις μας για το κοινό καλό. Όταν αποχωρήσει ο Πέτρος Τατούλης, θα δυσκολευτώ, αλλά ακόμα έχει πολλά χρόνια μπροστά του να προσφέρει.

-Και τελικά ήρθε η ήττα… Έχει να διδάξει πράγματα και η αντιπολίτευση;
Όποιος έχει μάθει στη νίκη, φανερώνει τον πραγματικό του εαυτό στην ήττα. Και σε αυτήν την ήττα, πιστεύω ότι έγινε ξεκάθαρο στους Πελοποννησίους ποιοι είμαστε. Πάντοτε παρόντες. Διεκδικητικοί. Ενωτικοί. Δε λείψαμε ούτε μια φορά από το Περιφερειακό Συμβούλιο, τα συλλογικά όργανα, αλλά κυρίως από την καθημερινότητα του κάθε πολίτη. Σταθήκαμε δίπλα σε όλες τις αποφάσεις που αφορούσαν στο καλό του τόπου μας και των συμπολιτών μας.
Διαθέσαμε χωρίς δεύτερες σκέψεις την τεχνογνωσία μας και την εμπειρία μας όταν κάποιο αναπτυξιακό έργο “κολλούσε”.
Συγκρουστήκαμε για θέματα νομιμότητας και θεσμικής δημοκρατίας.
Ποιος άλλος το είχε κάνει αυτό; Η αντιπολίτευση μας δίδαξε πολλά! Αλλά κυρίως φανέρωσε το δικό μας σεβασμό απέναντι στους πολίτες. Ο Πέτρος Τατούλης τρέφει βαθύ σεβασμό και εκτίμηση στους συμπατριώτες μας.

-Πώς θα κρίνατε το έργο της απερχόμενης Περιφερειακής Αρχής;
Ο κ. Νίκας βρήκε γεμάτα ταμεία και δρομολογημένα πολλά έργα. Θα ήταν άδικο να πούμε ότι δεν έκανε τίποτα, όμως δεν κατάφερε να κρατήσει την ανοδική πορεία που είχε επί ημερών μας. Να μην αναλύσω περισσότερα. Ενδεικτικά, θα αναφέρω ότι το έργο της κεντρικής διαχείρισης απορριμμάτων ήταν ένα έργο που εξ αρχής δεν πίστεψε, πολέμησε, αλλά αναγκαστικά ολοκλήρωσε και σήμερα μιλάει με τα καλύτερα λόγια για αυτό.
Τώρα, αναφορικά με τους συνεργάτες του, εκείνους που εξελέγησαν μαζί του και πήραν θέσεις ευθύνης, ήταν οι πρώτοι που τον «άδειασαν» και πήγαν με τον επόμενο.
Αυτό δε φανερώνει με τον πιο σκληρό τρόπο ότι οι απόψεις, οι αρχές και οι αξίες τους μεταβάλλονται ανάλογα με τις συγκυρίες και τις περιπτώσεις; Βάζουν πάνω από όλα την πολιτική τους επιβίωση μέσα σε έναν σκληρό κομματικό πυρήνα και μετά το καθήκον τους να υπηρετούν τον τόπο και τους συμπολίτες τους.

Τον απερχόμενο περιφερειάρχη;
Ο κ. Νίκας διαχειρίστηκε απλά μια κατάσταση. Όπως είπε και ο ίδιος, είχε εσωτερικό πόλεμο. Έπεσε, όμως, στην παγίδα που αυτός είχε βοηθήσει να στηθεί σε εμάς. Του αναγνωρίζω, όμως, ότι είχε το θάρρος να πει την αλήθεια και να αποκαταστήσει την πραγματικότητα και την εικόνα που θα πρέπει να έχουν οι πολίτες για την Περιφέρεια, έστω την τελευταία στιγμή. Το λάθος που έκανε το 2019, που πότισε με νερό τη διχόνοια που έσπειραν κάποιοι στην Πελοπόννησο, να γίνει μάθημα σε εμάς τους νεότερους.

-Η κυβέρνηση «κατεβάζει» επίσημα έναν υποψήφιο. Αρχικά πώς σας φάνηκε αυτή η κίνηση και ποια η γνώμη σας για αυτόν;
Ας μην κρυβόμαστε. Όπως είπε ο κ. Νίκας, αυτές οι επιλογές στην Πελοπόννησο έχουν τη σφραγίδα του συστήματος Σαμαρά. Η κυβέρνηση έχει τους υπουργούς της και σοβαρά θέματα να λύσει. Άλλωστε, αυτές οι εκλογές που έχουμε μπροστά μας δεν έχουν απολύτως κανένα κομματικό διακύβευμα.
Μην ξεχνάτε ότι πριν από εκατό μέρες περίπου ο ελληνικός λαός ανέδειξε κυβέρνηση και πρωθυπουργό. Άλλωστε, καλό θα ήταν τα κόμματα και οι κυβερνήσεις να μην ανακατεύονται στην Τοπική Αυτοδιοίκηση όπως προβλέπει και το Σύνταγμα.
Πόσο μάλλον, όταν οι επιλογές των κομμάτων, και όχι μόνο αυτών που κυβερνούν, βγαίνουν μέσα από ιερατεία και όχι από δημοκρατικές διαδικασίες που αναδεικνύουν κατάλληλες προσωπικότητες.
Τον κ. Πτωχό τον γνωρίζω προσωπικά και όπως λέει και ο θυμόσοφος λαός, «όλοι καλοί είμαστε», όμως δεν μπορώ να τον αποδεχθώ ως επικεφαλής τη στιγμή που έχει τη λιγότερη εμπειρία στην αυτοδιοίκηση από όλο του το συνδυασμό.
Δεν έχει καμία σχέση η επιχειρηματικότητα με την αυτοδιοίκηση και το γνωρίζω πολύ καλά ως επιχειρηματίας.
Η εμπειρία μου εννέα χρόνια στην Περιφέρεια δεν έχει ουδεμία σχέση με το πώς διοικώ τις επιχειρήσεις μου και το προσωπικό μου. Και θα σας πω και κάτι ακόμη. Ο Δημήτρης Πτωχός είναι αφιερωμένος στα προσωπικά και εταιρικά του κέρδη. Ο Πέτρος Τατούλης είναι αφιερωμένος στην πολιτική και στο συμφέρον του τόπου του.

-Κλείνοντας γιατί κάποιος να σας ψηφίσει;
Είναι δύσκολο να μιλάω για τον εαυτό μου, γιατί η ταπεινότητα είναι αρετή και καλό θα είναι να αφήνεις τους άλλους να μιλάνε για σένα. Η εμπιστοσύνη, όμως, είναι ένα από τα μεγαλύτερα δώρα της ζωής για να μπορέσουμε να λειτουργήσουμε ως κοινωνία και ανθρωπότητα. Οι πολίτες με εμπιστεύονται ως επιχειρηματία για τις συναλλαγές τους και τις ανάγκες τους, οι πολίτες με εμπιστεύτηκαν το 2014 και το 2019 και ό,τι μου ανατέθηκε από τον Πέτρο Τατούλη, το έφερα εις πέρας με επιτυχία. Σήμερα ζητάω το ίδιο από τους πολίτες: να με εμπιστευτούν για ακόμα μια φορά.

Του Παναγιώτη Μπαμπαρούτση