Έρχεται η πρώτη γιορτή για την έναρξη της συγκομιδής της ελιάς

Έρχεται η πρώτη γιορτή για  την έναρξη της συγκομιδής της ελιάς

Κεφαλαιοποιώντας τις γνώσεις και την εμπειρία τους και στρέφοντας το βλέμμα στο μέλλον, οι άνθρωποι του «Νηλέα» διοργανώνουν στις 29 και 30 Σεπτεμβρίου στη Χώρα διήμερη εκδήλωση για την έναρξη της συγκομιδής της ποικιλίας «Μαυρολιά» και με την προσδοκία να αποτελέσει στο μέλλον έναν ευρωπαϊκό ελαιοκομικό σταθμό.

Το «Oliday: Διαδραστικό Συμπόσιο» είναι μια πλατφόρμα αλληλεπίδρασης με επίκεντρο την ανάδειξη της δυναμικής της ελαιοκομίας στο χωροχρόνο.

Οι εκδηλώσεις του Oliday
Στόχος του Oliday είναι να μην αποτελέσει μόνο μία ετήσια εκδήλωση, αλλά να πραγματοποιεί δράσεις σε όλη τη διάρκεια του έτους. Την πρώτη μέρα θα πραγματοποιηθεί εκπαιδευτική δράση με τη συμμετοχή μαθητών από 3 Δημοτικά Σχολεία (2 από τη Χώρα και 1 από την Καλαμάτα), με σκοπό να έρθει η νέα γενιά κοντά στον παραδοσιακό ελαιώνα και στην καλλιέργεια της ελιάς, το ελαιόλαδο, το περιβάλλον και την πολιτιστική μας κληρονομιά.

Η εκδήλωση θα ξεκινήσει στις 10.00 σε ελαιώνα στην τοποθεσία Πρύμη, όπου αρχικά θα γίνει μια ενημέρωση. Στη συνέχεια θα πραγματοποιηθεί συγκομιδή και στις 12.00 οι συμμετέχοντες θα μεταβούν σε ελαιοτριβείο της Χώρας. Το μεσημέρι στη 1.00 οι μαθητές θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν εργαστήριο από τη σεφ Γεωργία Κουτσούκου και να δοκιμάσουν μεσογειακές γεύσεις με βάση το ελαιόλαδο στον υπαίθριο χώρο του εστιατορίου Dim Al.

Σε όλη τη διάρκεια της δράσης θα συμμετέχει το Κέντρο Εκπαίδευσης για το Περιβάλλον και την Αειφορία Καλαμάτας με βιωματικές δραστηριότητες. Το απόγευμα θα γίνουν τα εγκαίνια ομαδικής έκθεσης ζωγραφικής με θέμα «Ελαιοτοπίο», η οποία θα διαρκέσει μία εβδομάδα.

Η δεύτερη μέρα (Σάββατο 30 Σεπτεμβρίου) είναι αφιερωμένη στην ανάδειξη της «Μαυρολιάς», τοπικής ποικιλίας, αλλά υποτιμημένης από το ευρύ κοινό. Η μαυρολιά είναι μια μοναδική, αρχέγονη ποικιλία της Μεσσηνίας, που έχει διαμορφώσει καταλυτικά την ελαιοκομική ταυτότητα και το ανάγλυφο της περιοχής Χώρα – Αμπελόφυτο – Πύργος – Μουζάκι – Ρωμανού – Πετροχώρι – Κορυφάσιο – Πλάτανος – Μυρσινοχώρι – Μεταμόρφωση. Συγκεκριμένα, στην προαναφερθείσα ζώνη η καλλιέργεια της μαυρολιάς αντιστοιχεί περίπου στο 30-40% της συνολικής καλλιέργειας ελαιοδέντρων.

Πρόκειται για την αρχαιότερη γηγενή και πρωιμότερη ποικιλία της περιοχής (αναφέρεται και ως Χωραΐτικη), ο καρπός της οποίας συλλέγεται από το Σεπτέμβριο. Τα δέντρα που γλίτωσαν από την επέλαση του Ιμπραήμ είναι μνημεία και αυτό αποδεικνύεται από το μέγεθος του κορμού τους.

Μετά τη γευσιγνωσία, το απόγευμα του Σαββάτου, θα ακολουθήσει εσπερίδα με τίτλο «Περιβάλλον και Πολιτισμός: Σύζευξη για ένα βιώσιμο μοντέλο ελαιοκαλλιέργειας», στην οποία θα συμμετάσχουν επαγγελματίες που δραστηριοποιούνται σε όλη την αλυσίδα με έμφαση στον αγροτουρισμό-ελαιοτουρισμό, την εξωστρέφεια και την ιδιαιτερότητα (πολιτισμική και κοινωνική) της μοναδικής τοπικής ποικιλίας Μαυρολιάς.

Ο ΝΗΛΕΑΣ ιδρύθηκε το 2002 και είναι ο πρώτος συνεταιρισμός ελαιοπαραγωγών που συνέδεσε την ελαιοκαλλιέργεια με το περιβάλλον, μέσω απαιτητικών προτύπων και Ευρωπαϊκών προγραμμάτων. Αυτό που τον διαφοροποιεί από άλλους συνεταιρισμούς είναι ότι τα μέλη του ασχολούνται με την παραγωγή ελαιοκάρπου με προορισμό το ελαιόλαδο, δίνοντας έμφαση στις ορθές φιλοπεριβαλλοντικές πρακτικές και στην παραγωγή ποιοτικού ελαιολάδου, το δε ιστορικό του φορέα είναι πλούσιο σε διακρίσεις.

Στα 21 χρόνια που δραστηριοποιείται ο ΝΗΛΕΑΣ και έχοντας ως αφετηρία την αγάπη και το μεράκι για τη δουλειά του, όπως αναφέρεται, «αντιληφθήκαμε ότι τα συγκριτικά πλεονεκτήματα του μεσσηνιακού ελαιώνα είναι τόσο η περιβαλλοντική όσο και η πολιτιστική του διάσταση».