Γεωργία Μητσάκου: «Περισσότεροι, απ’ ό,τι φανταζόμουν, έχουν τις ίδιες ανησυχίες με μένα»

Γεωργία Μητσάκου: «Περισσότεροι, απ’ ό,τι φανταζόμουν, έχουν τις ίδιες ανησυχίες με μένα»

Μετά τη ζωγραφική πέρασε επίσημα στην ποίηση και συνεχίζει…

Στο παρελθόν είχαμε παρουσιάσει τη Γεωργία Μητσάκου, μια Καλαματιανή δασκάλα που κατάφερε έπειτα από πολύ πείσμα να εκθέσει τα έργα ζωγραφικής της, ενώ τώρα πραγματοποίησε ένα ακόμα όνειρό της, που ήταν να εκδώσει την ποιητική συλλογή της, από τις εκδόσεις «Πηγή», με τίτλο «Αέναος Έρως».

Το «Θάρρος» μίλησε ξανά με τη Γεωργία για όλη αυτή την πορεία, όπως και τα νέα της σχέδια, αφού, όπως όλα δείχνουν, περιμένουμε και άλλα πράγματα από αυτήν:

Μετά τις εκθέσεις ζωγραφικής-ποίησης φτάσαμε στην έκδοση του βιβλίου σας με ποιήματα. Πείτε μας αρχικά για το ταξίδι των εκθέσεων στις οποίες συμμετείχατε.
Το ταξίδι των εκθέσεων ξεκίνησε τον Ιούνιο του 2021 στο Βρυσάκι στην Πλάκα. Ήταν μια έκθεση ποίησης-ζωγραφικής με έργα δικά μου, σε συνδυασμό με έργα ενός φωτογράφου πάνω στην ίδια θεματική.

Η έκθεση αυτή, με τίτλο «Περί διαβάσεων», διήρκεσε περίπου δύο εβδομάδες, ενώ λόγω της επιτυχημένης πορείας της μεταφέρθηκε και στην Τίκλα, στην Καρδαμύλη, τον Αύγουστο του ίδιου έτους.

Έπειτα από σχεδόν ένα μήνα παρουσίασης των έργων μας εκεί και συνδιαλλαγής με αρκετό κόσμο, αποφασίσαμε να παρουσιάσουμε μέρος αυτών σε μια ακόμη έκθεση, λίγους μήνες αργότερα. Έτσι το Μάρτιο του 2022 συμμετείχαμε στην ομαδική έκθεση “Energy Athens” στο Μουσείο Αρχιτεκτονικής και Design “The European Centre” στη Μητροπόλεως στην Αθήνα.

Τότε ήταν που άρχισα να σκέφτομαι πως μπορώ να παρουσιάσω κάποια από τα έργα μου, πιο προσβάσιμα  στο ευρύ κοινό, σε ένα βιβλίο. Έτσι δημιουργήθηκε ο “Αέναος Έρως” και αισίως εκδόθηκε τον Σεπτέμβριο του 2022. Από τότε έως και σήμερα, ένα χρόνο μετά, το βιβλίο έχει ταξιδέψει σε διάφορα μέρη κι έχει παρουσιαστεί στο κοινό ποικιλοτρόπως.

Και από το blog με τα ποιήματα, λοιπόν, φτάσαμε στην έκδοση του βιβλίου σας, πόσο εύκολο ήταν;
Πράγματι! Η αρχική ιδέα, εν όψει της καραντίνας και του Covid-19, ήταν να δημιουργήσω ένα blog όπου να μπορώ να γράφω, να εκφράζομαι και να συζητώ με διάφορους ανθρώπους φιλότεχνους. Η έκδοση του βιβλίου ήρθε φυσικά θα έλεγα και χωρίς κάποια επιτηδευμένη κίνηση εκ μέρους μου. Πρόκειται για έργα ετών και μια συσσωρευμένη ενέργεια, που ήρθε η κατάλληλη στιγμή να βγει οργανωμένα στην επιφάνεια. Ήταν ένας συνδυασμός ερεθισμάτων που είχα απ’ όλο το καλλιτεχνικό ταξίδι που περιέγραψα νωρίτερα και βρέθηκαν οι κατάλληλοι άνθρωποι, την κατάλληλη στιγμή, για να πραγματοποιηθεί.

Το συγκεκριμένο βιβλίο τι περιέχει;   
Η ποιητική συλλογή-ανθολόγιο «Αέναος Έρως» κυκλοφορεί από τις εκδόσεις «Πηγή» από το Σεπτέμβριο του 2022. Ασχολείται με την αέναη μορφή του έρωτα στο χρόνο, ξεκινώντας με αναφορές στη μυθολογία, στην αρχαιότητα, αλλά με έμφαση στον 20ό και 21ο αιώνα. Γίνεται μια προσπάθεια για λαογραφικό πέρασμα από παραδοσιακά τραγούδια και στίχους που μεσουράνησαν τον 20ό αιώνα και υμνούν την ύπαρξη του έρωτα στην καθημερινότητα των ανθρώπων της εποχής, για να δοθεί τροφή για σκέψη ως προς την εξέλιξη ή αλλοίωση της μορφής του έρωτα ανά τα χρόνια. Έτσι ολοκληρώνεται η προσέγγιση με φιλοσοφικά ερωτήματα που απαντώνται από εμένα με ποιήματά μου και αφήνουν τον αναγνώστη να ταξιδέψει μαζί μου και να δώσει τις δικές του απαντήσεις. Για την πραγματοποίηση αυτού του ταξιδιού επιλέχτηκαν πίνακες ζωγραφικής που δημιούργησα και οι οποίοι είναι τοποθετημένοι με νοηματική συνοχή, δένοντας τους ποιητικούς στίχους.

Τέλος, περιλαμβάνονται qrcodes στα ποιήματά μου για να μπορέσει ο αναγνώστης να ακούσει από εμένα την απαγγελία των στίχων μου και να περιπλανηθεί στον κόσμο των συναισθημάτων μου.

Είστε ευχαριστημένη από την ανταπόκριση των αναγνωστών;    
Ναι πολύ! Να διευκρινίσω πως ποτέ δεν είδα την πρώτη μου αυτή λογοτεχνική απόπειρα εμπορικά. Αρχικά για μένα ήταν και είναι ανάγκη έκφρασης και συνδιαλλαγής με διάφορους ανθρώπους, φιλότεχνους και μη. Γι’ αυτό και το βιβλίο μου θεωρώ πως απευθύνεται σε όλους, ανεξαιρέτως ηλικίας, φύλου και μόρφωσης. Αισίως φέτος τον Σεπτέμβρη κλείνει έναν χρόνο κυκλοφορίας κι αυτό που αποκόμισα είναι πως υπάρχει ενδιαφέρον να το προωθήσω περισσότερο, γιατί είναι περισσότεροι οι άνθρωποι που έχουν τις ίδιες ανησυχίες με μένα απ’ ό,τι φανταζόμουν.

Μέχρι σήμερα έχετε κάνει μια διαδρομή-παρουσιάσεις, πείτε μας για αυτές…  
Το Νοέμβρη του 2022 πραγματοποίησα την πρώτη παρουσίαση του βιβλίου μου στον πολιτιστικό χώρο BIOS, στην Πειραιώς, στην Αθήνα. Η ποιητική μου συλλογή αγκαλιάστηκε ζεστά τόσο από τους επαγγελματίες που μίλησαν γι’ αυτήν όσο και από το κοινό που παρακολούθησε τη βραδιά. Είχα την τιμή να πλαισιώσουν εμένα και το βιβλίο μου η κα Μία Αδαμίδου, ψυχολόγος-ψυχοθεραπεύτρια, η κα Μαρία Φραγκιά, εκπαιδευτικός-συγγραφέας και ο κ. Γεώργιος Χουντάλας, εικαστικός.

Το κοινό απόλαυσε, επίσης, ένα μελοποιημένο ποίημά μου από τους μουσικούς Αναστασία Σιάχου και Μιχάλη Σταυρόπουλο, συνοδεία κοντραμπάσου και πιάνου. Τέλος, με μελωδικές νότες καλίμπας έντυσε η κα Αλίκη-Ιωάννα Παπαπέτρου την απαγγελία των στίχων μου.

Το Μάρτιο του 2023 πραγματοποίησα τη δεύτερη παρουσίαση του βιβλίου μου στο Έναστρον, βιβλιοκαφέ στη Σόλωνος, στην Αθήνα. Η ποιητική μου συλλογή παρουσιάστηκε αυτή τη φορά ως μουσικο-θεατρικό δρώμενο. Το κοινό παρακολούθησε δραματοποίηση κάποιων ποιημάτων μου, συνοδεία πιάνου, ενώ στο τέλος υπήρχε και διαδραστικό παιχνίδι λέξεων-στίχων. Είχα την τιμή να μεταγράψει θεατρικά σε σκηνές τα ποιήματά μου η κα Μαρία Γεωργαντά, θεατρική συγγραφέας-θεολόγος, ο κ. Κωνσταντίνος Μαρούγκας, ηθοποιός-θεατρολόγος-εμψυχωτής και ο κ. Μιχάλης Σταυρόπουλος, μουσικές συνθέσεις-πιάνο.

Η συλλογή ποιημάτων είναι κάτι «που πουλάει»; Θα σκεφτόσασταν να γράψετε κάτι «εμπορικότερο»;    
Η συλλογή ποιημάτων δεν μπορεί να χαρακτηριστεί «εμπορική», σίγουρα όμως θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως «προσβάσιμη». Θεωρείται γενικά πως ποιήματα διαβάζουν λίγοι, ότι δεν είναι εύκολα κατανοητά από το ευρύ κοινό. Με την πρώτη μου αυτή ποιητική συλλογή θέλω να δείξω πως μπορεί κάποιος να γράψει και να γίνει κατανοητός και με απλές λέξεις.

Προσωπικά, θέλω να γράφω για έννοιες και καταστάσεις που παρατηρώ και με απασχολούν είτε χρησιμοποιώντας τον ποιητικό λόγο είτε τον πεζό, είτε ένα συνδυασμό και με ζωγραφική. Δε με απασχολεί αν θα είναι «εμπορικό», αρκεί να το βρίσκω ποιοτικό.

Έχετε νέα ποιήματα για μια νέα έκδοση;
Ναι, φυσικά! Έχω ήδη ξεκινήσει να γράφω το νέο μου βιβλίο με θεματική γύρω από την επικοινωνία και το διάλογο, κι αυτό που μπορώ να αποκαλύψω είναι ότι θα είναι ένας ιδιαίτερος συνδυασμός, που θα ακολουθεί ως φιλοσοφία το πρώτο μου βιβλίο, αλλά με κάποιες διαφοροποιήσεις. Απαιτείται αρκετός καιρός, βέβαια, ακόμη, για να ολοκληρωθεί, ίσως μέσα στα επόμενα δύο χρόνια.

Τα σχέδιά σας;
Στα σχέδιά μου είναι, εκτός από τη δημιουργία ενός επόμενου βιβλίου, συνέχεια του πρώτου, η μελοποίηση στίχων μου για δημιουργία τραγουδιών. Ήδη έχουμε μελοποιήσει δύο με το μουσικό Μιχάλη Σταυρόπουλο, τα οποία θα κυκλοφορήσουμε σύντομα με σχετικά βίντεο που θα αναρτηθούν και στο κανάλι μου στο Youtube και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Τέλος, σκοπεύω σύντομα ο «Αέναος Έρως» να ταξιδέψει λίγο ακόμα στην Ελλάδα και κυρίως στην πόλη μου, την Καλαμάτα, παρουσιάζοντάς τον με διαφορετικό τρόπο και διαφορετικές καλλιτεχνικές συνεργασίες. Ελπίζω να το απολαύσει ο κόσμος!

Του Παναγιώτη Μπαμπαρούτση