Η Καλαμάτα στο επίκεντρο του ελληνικού βόλεϊ με αφορμή την κλήρωση του πρωταθλήματος

Η Καλαμάτα στο επίκεντρο του ελληνικού βόλεϊ με αφορμή την κλήρωση του πρωταθλήματος

Η καρδιά του ελληνικού βόλεϊ χτύπησε στην Καλαμάτα την περασμένη Δευτέρα, με αφορμή την κλήρωση του πρωταθλήματος της Volley League, όπου επιστρέφει μετά από δεκαετίες η Μεσσηνία με εκπρόσωπο την Καλαμάτα ’80. Ήταν μια πλούσια και γιορτινή βραδιά.

Η εκδήλωση φιλοξενήθηκε στο Μέγαρο Χορού Καλαμάτας με τους παρουσιαστές της εκδήλωσης, Δέσποινα Καρέκλα και Κώστα Ασημακόπουλο να καλωσορίζουν τους παρευρισκομένους, ενώ η «εισαγωγή» έγινε με στιγμές βόλεϊ από το πρωτάθλημα, την Ευρώπη, την άνοδο της Καλαμάτα ’80, αλλά και το final 4 του Κυπέλλου του Ελλάδος που επίσης είχε φιλοξενηθεί στην πόλη μας.

Για μία πόλη με μεγάλη ιστορία στο άθλημα, το οποίο στηρίζουν οι ντόπιοι παράγοντες, έκανε λόγο ο κ. Ασημακόπουλος, αναφερόμενος στον αείμνηστο Βαγγέλη Κουτουλέα, αλλά και στους σπουδαίους εν ενεργεία παίκτες από τη Μεσσηνία, τον Γιώργο Πετρέα, τα αδέλφια Χανδρινού και τον Φροίξο Κωτσάκη. Και οι «άρχοντες» του τόπου στηρίζουν το βόλεϊ, πρόσθεσε ο ίδιος ευχαριστώντας τον Δήμαρχο Θανάση Βασιλόπουλο, τον πρόεδρο του αθλητικού Φορέα, Τάκη Βασιλόπουλο, αλλά και τον Παντελή Δρούγα για τη φιλοξενία στο Μέγαρο Χορού. Τόνισε ακόμη ότι στην εκδήλωση και στο πρωτάθλημα εκπροσωπούνται ομάδες από κάθε γωνιά της Ελλάδας.

Ο πρόεδρος της ΕΣΑΠ, της Ένωσης Σωματείων Αμοιβόμενων Πετοσφαιριστών, Παντελής Τορνατόρος, ευχαρίστησε εκ μέρους του ΔΣ, το Δήμαρχο και τους παράγοντες της Καλαμάτα ’80 για τη φιλοξενία και ευχήθηκε καλή αγωνιστική πορεία και με υγεία σε όλες τις ομάδες. Ο κ. Τορνατόρος επισήμανε ότι την Ένωση ενδιαφέρει να υπάρχουν στο πρωτάθλημα περιφερειακές ομάδες όπως ο ΑΟΚ ’80, ομάδες πόλης με ιστορία. Ο ίδιος μετέφερε τον χαιρετισμό του υφυπουργού αθλητισμού κ. Βρούτση, αναφέροντας ότι γενικά η πολιτεία είναι κοντά στο επαγγελματικό βόλεϊ. Ο πρόεδρος της ΕΣΑΠ μετέφερε την πεποίθηση ότι θα συνεργαστεί και θα επεκταθεί η συνεργασία με την ΕΡΤ, με περισσότερες μεταδόσεις και σε καλύτερες ώρες. Επίσης, για το δεύτερο βαρ, γνωστοποίησε ότι  είναι αναβαθμισμένο με 19 κάμερες και αυτό θα βελτιώσει την ποιότητα του πρωταθλήματος, καθώς βοηθάει τόσο τους διαιτητές όσο και τις ομάδες (το προϋπάρχον επίσης αναβαθμίστηκε από 12 σε 15 κάμερες).

Ο Δήμαρχος Καλαμάτας, Θανάσης Βασιλόπουλος, διαβεβαίωσε ότι η Καλαμάτα αγαπάει το βόλεϊ, έχει φιλοξενήσει τα τελευταία χρόνια την εθνική ομάδα και αναμένεται να το κάνει και στο μέλλον. Έχουμε κάνει αρκετά πράγματα για τη βελτίωση των υποδομών, αλλά αυτό δεν είναι αρκετό, παραδέχθηκε ο κ. Βασιλόπουλος, όμως  Δήμος πιέζει και διεκδικεί ένα καινούργιο παλαί ντε σπορ, έχοντας προχωρήσει κάποια βήματα, όπως είναι οι προμελέτες που είχαν γίνει επί Αυγενάκη, ο οποίος στήριζε την προσπάθεια υλοποίησης του έργου.

Στη συνέχεια έγιναν οι βραβεύσεις της καλύτερης ομάδας, όπως τους πρότειναν οι δημοσιογράφοι, αλλά τους επέλεξαν τελικά οι προπονητές. Κορυφαίος πασαδόρος αναδείχθηκε ο Ντράγκαν Τράβιτσα του Ολυμπιακού, με τον τιμ μάνατζερ της Καλαμάτα ’80, Αλέξη Μπούρα, να αναλαμβάνει χρέη διερμηνέα και τον πρόεδρο του ΤΑΑ των «Λύκων» Κώστα  Βλάσση να κάνει την απονομή (οι περισσότεροι αθλητές απουσίαζαν, αλλά σχεδόν όλοι έστειλαν το μήνυμά τους μέσω βίντεο).  Κορυφαίος λίμπερο ήταν ο Μενέλαος Κοκκινάκης του ΠΑΟΚ, ακραίοι οι Γίρι Κόβαρ (Παναθηναϊκός), Σλαβαντόρ Ιντάλγκο (Ολυμπιακός), κεντρικοί  Άλεν Παγένκ (Ολυμπιακός), Μαξίμ Σκρέντου (ΠΑΟΚ), διαγώνιος Τόνσενκ Στερν. Καλύτερος προπονητής αναδείχθηκε ο Ιταλός Αλμπέρτο Τζουλιάνι που καθοδήγησε τον Ολυμπιακό στην κατάκτηση του πρωταθλήματος της Α1 και του Κυπέλλου Ευρώπης (πλέον συνεχίζει την καριέρα του στην Τουρκία). Καλύτερος νέος παίκτης (Κ20) αναδείχθηκε ο Αλέξανδρος Νανόπουλος του Μίλωνα.

Βραβεύθηκαν ακόμη ως κορυφαίοι διαιτητές οι Νώντας Γεροθόδωρος, Αλέξανδρος Μυλωνάκης και Βασίλης Βασιλειάδης, ενώ τονίστηκε ότι η ελληνική διαιτησία διακρίνεται στο εξωτερικό (μεταξύ άλλων ο Βασιλειάδης πρόσφερε τις υπηρεσίες του στον τελικό του Ευρωπαϊκού πρωταθλήματος, ενώ ο Γεροθόδωρος απουσίαζε με υποχρεώσεις στο παγκόσμιο πρωτάθλημα).

Μια θέση στην προχθεσινή γιορτή βρήκαν και τα αναπτυξιακά πρωταθλήματα. Για την κατάκτηση του πανελλήνιου τίτλου στους παίδες βραβεύθηκε ο Μίλωνας και των εφήβων ο Εθνικός Αλεξανδρούπολης. Βραβεύθηκαν ακόμη το γραφείο τύπου του Ολυμπιακού, για την εξαιρετική δουλειά που επιδεικνύει η 4μελής δημοσιογραφική ομάδα και ο Τάσος Καμπάνης, για τα live streaming μέσω του καναλιού Avena.

Στη συνέχεια της εκδήλωσης έγινε η παρουσίαση των ομάδων, με την ανάγνωση των ρόστερ και μικρές συνεντεύξεις από εκπροσώπους των ομάδων. Η αρχή έγινε με την Καλαμάτα ’80, με τον προπονητή Παναγιώτη Ντάκουρη και τον παίκτη της ομάδας Κώστα Δαλακούρα να ανεβαίνουν στη σκηνή. Η συνέπεια των παραγόντων της ομάδας, η αγάπη για το βόλεϊ και η προσπάθεια για κάτι καλύτερο κάθε φορά, είναι οι λόγοι που κράτησαν για 4ο χρόνο τον Εβρίτη ακραίο, ανέφερε ο ίδιος.  «Για μας είναι μια πολύ μεγάλη γιορτή και δεν θέλουμε να χάσουμε αυτή την ευκαιρία» ανέφερε για την παρουσία στη Volley League ο Παναγιώτης Ντάκουρης. Η πόλη αγαπάει και στηρίζει το βόλεϊ και η άνοδος θα δώσει την ευκαιρία ακόμη περισσότερος κόσμος και παιδιά να έρθουν κοντά στο άθλημα, πρόσθεσε ο έμπειρος τεχνικός, εικονοποιώντας το όραμά του με τα παιδιά που πλημμύριζαν τη σάλα του δημοτικού κλειστού αμέσως μετά τη λήξη των αγώνων.

Ο Ντάκουρης ανέφερε ακόμη ότι υπάρχει συνεργασία και συμπόρευση «προς την ίδια κατεύθυνση» με τη διοίκηση από το 2019 και όλες οι προσπάθειες γίνονται από κοινού βήμα-βήμα. Δεν θέλουμε η παρουσία της Καλαμάτα ’80 να είναι «πυροτέχνημα» στη Volley League, αρχικός στόχος είναι η εδραίωση στην κατηγορία κι αφού περισσότερος κόσμος αγαπήσει «αυτό που κάνουμε» και με τη στήριξη των τοπικών Αρχών μπορεί να έρθει κάτι καλύτερο, κατέληξε ο προπονητής των «Λύκων».  

Η βραδιά έκλεισε με την ΕΣΑΠ να προσφέρει ένα μεγάλο λάβαρο που «υπενθυμίζει» την ιστορική χρονιά της ανόδου της Καλαμάτα ’80 στη Volley League, ενώ έγινε ομαδική φωτογράφηση των εκπροσώπων των ομάδων, παρουσία παιδιών των ακαδημιών της τοπικής μας ομάδας.

Η πολυαναμενόμενη κλήρωση του πρωταθλήματος, αλλά και του Λιγκ Καπ, είχε γίνει λίγο νωρίτερα, με μεγάλο ενδιαφέρον (δημοσιεύθηκε ολόκληρη στο χθεσινό φύλλο). Η Καλαμάτα ’80 θα κάνει πρεμιέρα στις 28 Οκτωβρίου στο Κλειστό της Παραλίας με αντίπαλο τον Άθλο Ορεστιάδας (τα άλλα ζευγάρια είναι Φοίνικας Σύρου-Πήγασος, Ολυμπιακός-ΠΑΟΚ, Παναθημαϊκός-Μίλωνας, ενώ ρεπό θα έχει η Κηφισιά. Για τις ανάγκες του Λιγκ Καπ ο ΑΟΚ ’80 θα ταξιδέψει στην Ορεστιάδα, για να αντιμετωπίσει σε πρώτη φάση τον τοπικό Άθλο και τον Πήγασο Πολίχνης (20-22/10).

Αξίζει να σημειωθεί ότι μετά την κανονική διάρκεια του πρωταθλήματος οι τέσσερις πρώτες ομάδες θα παίξουν πλέι οφ (χωρίς μεταφορά βαθμών) για την ανάδειξη του πρωταθλητή.  Η ομάδα που θα τερματίσει 9η θα μπει σε διαδικασία υποβιβασμού. Αν έχει μικρότερη διαφορά από 6 βαθμούς από την 8η θα παίξουν πλέι άουτ στις 3 νίκες με μεταφορά βαθμών και πλεονέκτημα έδρας για την υψηλότερη στην κατάταξη ομάδα. Αν έχει μεγαλύτερη διαφορά είτε υποβιβάζεται απ΄ευθείας, είτε αν αποφασιστεί διεύρυνση του πρωταθλήματος στις 12 ομάδες  θα έχει την ευκαιρία να παίξει πλέι οφ με τον 4ο της Pre League. Οι υπόλοιπες ομάδες από την 4η έως την 7η ή την 8η ανάλογα με τα παραπάνω «σενάρια» θα παίξουν μίνι πρωτάθλημα (με μεταφορά βαθμών) προκειμένου να αναδειχθούν οι δύο ομάδες που θα εκπροσωπήσουν τη χώρα μας στην Ευρώπη.
Χ.Ε.