Καλαμάτα: Παραδόθηκαν οι πρώτοι οικιακοί κομπομποστοποιητές

Καλαμάτα: Παραδόθηκαν οι πρώτοι οικιακοί κομπομποστοποιητές

Τους πρώτους οικιακούς κομποστοποιητές κήπου παρέλαβαν οι δημότες που είχαν κάνει αίτηση στο Δήμο Καλαμάτας. Σε ειδική τελετή ενημέρωσης και παραλαβής, στο υπαίθριο θέατρο του Δημαρχείου Καλαμάτας, η προϊσταμένη της Διεύθυνσης Απορριμμάτων Οχημάτων του Δήμου Καλαμάτας και επικεφαλής του προγράμματος κομποστοποίησης, Κοκκωνία Γιαννοπούλου, ανέλυσε τα οφέλη του προγράμματος, ενώ παρακίνησε τον κόσμο να “υιοθετήσει” οικιακούς κομποστοποιητές για τα οικιακά οργανικά του σκουπίδια.

Στην ομιλία του ο δήμαρχος Θανάσης Βασιλόπουλος χαρακτήρισε “πρωτεργάτη” το Δήμο Καλαμάτας στην ανακύκλωση και τη διαχείριση απορριμμάτων, ενώ παρακίνησε και ο ίδιος τον κόσμο να συμμετέχει στο πρόγραμμα αυτό, «ώστε να καταφέρουμε όλοι μαζί να μειώσουμε, ο καθένας ξεχωριστά, τον όγκο των οικιακών απορριμμάτων μας».

Μια προσπάθεια, όπως είπε, για καθαρότερο περιβάλλον αλλά και εξοικονόμηση χρημάτων, αφού όσοι εντάσσονται στο πρόγραμμα της οικιακής κομποστοποίησης, επιτυγχάνουν μείωση στα δημοτικά τους τέλη κατά 30%.

“Το όφελος είναι μείωση των απορριμμάτων κατά 35% μέσω της κομποστοποίησης στο σπίτι”, είπε στη δική του παρέμβαση ο αντιδήμαρχος Καθαριότητας Γιάννης Ζαφειρόπουλος, ενώ εκ μέρους της αναδόχου εταιρείας παρευρέθη ο Κορνήλιος Βέκκος, που έδωσε χρήσιμες και αναλυτικές οδηγίες για το πώς χρησιμοποιούμε τους κάδους κομποστοποίησης. Επίσης, επισήμανε ότι οι συγκεκριμένοι κάδοι φτιάχνονται στην Καλαμάτα και είναι από ανακυκλώσιμα υλικά. “Σε 3 μήνες θα έχετε κομπόστ”, είπε χαρακτηριστικά, συμπληρώνοντας ότι ο κάδος κομποστοποίησης είναι “σαν μια μαύρη τρύπα, που αν τον χρησιμοποιούμε, θα μας εξαφανίζει τα οργανικά απορρίμματα”.

Παρέμβαση έκανε και η Μυρτώ Φοίφα, από το Rethink-Αγρόκτημα Φυσικής Καλλιέργειας, που έδωσε με τη σειρά της οδηγίες και συμβουλές για επιτυχημένη κομποστοποίηση.

Ήδη αιτήσεις έχουν μέχρι σήμερα υποβάλει 85 συνδημότες μας που διαθέτουν κήπο ή αυλή, με τους πρώτους να παραλαμβάνουν κάδους. Συνολικά, ο Δήμος Καλαμάτας έχει προμηθευτεί 1.000 οικιακούς κομποστοποιητές κήπου των 330 λίτρων ο καθένας.

Να σημειωθεί ότι Φορέας Διαχείρισης του έργου είναι ο Δήμος Καλαμάτας, ενώ η προμήθεια εντάσσεται στις προβλεπόμενες Δράσεις από το Τοπικό Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων.

Όποιος δημότης ενδιαφέρεται για δωρεάν διάθεση οικιακού κομποστοποιητή μπορεί να συμπληρώσει τη δήλωση ενδιαφέροντος και να την καταθέσει στο Πρωτόκολλο του Δήμου τις εργάσιμες ημέρες και ώρες είτε αυτοπροσώπως ή να την αποστείλει ηλεκτρονικά στο e-mail: protokolo@kalamata.gr με την ένδειξη προς Τμήμα Ανακύκλωσης.

Τη δήλωση ενδιαφέροντος σε μορφή word μπορείτε να τη δείτε ΕΔΩ και σε μορφή pdf ΕΔΩ, καθώς και στο γραφείο 8 της Διεύθυνσης Διαχείρισης Απορριμμάτων και Οχημάτων του Δήμου Καλαμάτας.