Λαϊκή Βιβλιοθήκης Καλαμάτας: Στήριξη φορέων για να ιδρύσουν “μικρές” βιβλιοθήκες

Λαϊκή Βιβλιοθήκης Καλαμάτας: Στήριξη φορέων  για να ιδρύσουν “μικρές” βιβλιοθήκες

Για τη Διεθνή Ημέρα Εξάλειψης του Αναλφαβητισμού ενημερώνει η Λαϊκή Βιβλιοθήκης Καλαμάτας, γνωστοποιώντας παράλληλα για δύο σχετικές δράσεις της:

«Η Διεθνής Ημέρα για την Εξάλειψη του Αναλφαβητισμού καθιερώθηκε με πρωτοβουλία της UNESCO στις 8 Σεπτεμβρίου του 1965. Σύμφωνα με την UNESCO, 750 εκατομμύρια ενήλικες σε όλο τον κόσμο είναι αναλφάβητοι και περισσότερα από 250 εκατομμύρια παιδιά, κυρίως στις φτωχές χώρες της Ασίας και της Υποσαχάριας Αφρικής.

Στην Ελλάδα, το ποσοστό των εγγράμματων ενηλίκων φθάνει το 91% του πληθυσμού (94% άνδρες και 88% γυναίκες, ποσοστό ιδιαίτερα χαμηλό για μια χώρα – μέλος της Ε.Ε., 560 χιλιάδες Ελληνίδες δεν έχουν τελειώσει το Δημοτικό). Αντίθετα, το ποσοστό των εγγράμματων ανηλίκων ως 15 ετών κινείται σε πολύ υψηλά επίπεδα (99,5% στο σύνολο – 99,4% στους άνδρες και 99,5% στις γυναίκες).

Η Λαϊκή Βιβλιοθήκη Καλαμάτας διανύει φέτος τα 90 χρόνια συνεχόμενης λειτουργίας.

Σκοπός της είναι η διατήρηση της Ελληνικής Πνευματικής Κληρονομιάς και η υποβοήθηση της μόρφωσης και της παιδείας, κυρίως στη Μεσσηνία και γενικότερα στην Ελλάδα.

Η προσφορά της ως Πνευματικού και Μορφωτικού Οργανισμού έχει αναγνωριστεί από την Ακαδημία Αθηνών, η οποία και την έχει βραβεύσει.

Με αφορμή τη Διεθνή Ημέρα Εξάλειψης του Αναλφαβητισμού η Λ.Β.Κ. στηρίζει εμπράκτως δύο ΜΗ κερδοσκοπικούς πολιτιστικούς φορείς της ευρύτερης Μεσσηνίας, με σκοπό να ιδρύσουν τοπικές “μικρές” βιβλιοθήκες στον τόπο τους.

Συγκεκριμένα, περισσότεροι από 1.000 τίτλοι (εγκυκλοπαίδειες, λογοτεχνικά βιβλία, παιδικά, περιοδικά κ.ά.) βιβλίων θα δωρηθούν στους παρακάτω φορείς:

1. Σύλλογος των Απανταχού Φιλέων «Ο Άγιος Γεώργιος» του Δήμου Οιχαλίας,της Τ.Κ. Φίλια. 2. Πολιτιστικός Σύλλογος Απανταχού Μαγγανιακιτών του Δήμου Μεσσήνης, Τ.Κ. Μαγγανιακού.

Ευχή της Λ.Β.Κ. είναι οι τοπικές κοινωνίες να στηρίξουν και να ενισχύσουν πρωτοβουλίες σαν κι αυτή και να ενισχυθεί η φιλαναγνωσία και η αγάπη στο βιβλίο!

“Αν έχεις έναν κήπο και μια βιβλιοθήκη, έχεις όλα όσα σου χρειάζονται”, Κικέρων, Ρωμαίος ρήτορας & πολιτικός, 106-43 π.Χ.»

www.laikivivliothiki.gr
Τηλ. 27210-22607 & 6973 536363
Διεύθυνση: Πνευματικό Κέντρο Καλαμάτας (5ος όροφος), Αριστομένους 33
Fb page: Λαϊκή Βιβλιοθήκη Καλαμάτας