Μεσσηνίας για νέες ταυτότητες: «Πολιτικά μορφώματα χρησιμοποιούν το θρησκευτικό συναίσθημα για να εδραιωθούν»

Μεσσηνίας για νέες ταυτότητες: «Πολιτικά μορφώματα χρησιμοποιούν το θρησκευτικό συναίσθημα για να εδραιωθούν»

Θέση στο επίκαιρο ζήτημα των νέων ταυτοτήτων πήρε ο μητροπολίτης Μεσσηνίας κ. Χρυσόστομος χθες το πρωί, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ και την εκπομπή «Σήμερα».

Κάνοντας λόγο για το συλλαλητήριο που πραγματοποιήθηκε τις προηγούμενες μέρες, τόνισε: «Η Ιερά Σύνοδος με ένα κείμενο ρεαλιστικό, και ξεκάθαρο τρόπο, είπε ποια είναι η στάση της Εκκλησίας απέναντι σε αυτές τις νέες ταυτότητες. Το ζήτημα δεν είναι ούτε θεολογικό, ούτε εκκλησιολογικό, ούτε εκκλησιαστικό, ούτε θέμα που έχει να κάνει με την πίστη των ανθρώπων. Είναι ξεκάθαρο. Αποτελεί ένα δημόσιο έγγραφο και κάθε φορά το κράτος ορίζει ποια θα είναι αυτή η λειτουργία και η μορφή του δημοσίου εγγράφου και για το οποίο η Εκκλησία δεν έχει κανέναν λόγο να πει τίποτα. Το εάν υπάρχουν προβλήματα ατομικών ελευθεριών ή προσωπικών δεδομένων δεν είναι θέμα της Εκκλησίας να το λύσει».

Κατακρίνοντας την πρακτική ορισμένων να εκκοσμικεύουν με τέτοιο τρόπο τα ιερά σύμβολα και να τα χρησιμοποιούν κομματικά και πολιτικά, διερωτήθηκε εάν, τελικά, είναι αυτός ο σκοπός του σταυρού και της εικόνας για τη ζωή των πραγματικών χριστιανών. «Νομίζω ότι έχουμε χάσει την πορεία μας και το στίγμα μας. Δεν καταλάβαμε ότι από την πανδημία υπάρχουν κάποια πολιτικά μορφώματα τα οποία χρησιμοποιούν το θρησκευτικό συναίσθημα του κόσμου για να εδραιωθούν μέσα στην πολιτική ζωή της χώρας;

Πόσο, δηλαδή, πρέπει ακόμη αυτή η πατρίδα να ταλαιπωρηθεί από τέτοιου είδους ακραίες καταστάσεις που δε βοηθούν πουθενά;»,  αναρωτήθηκε.

Σε κάθε περίπτωση, αξίζει να σημειωθεί ότι, παρά την ανακοίνωση που εξέδωσε η Διαρκής Ιερά Σύνοδος τις προηγούμενες ημέρες σχετικά με το παραπάνω ζήτημα, αρκετοί κληρικοί ανά τη χώρα, και δη ιεράρχες, εξακολουθούν να εμμένουν στις αρχικές θέσεις τους ενάντια στην έκδοση των εν λόγω ταυτοτήτων, με αποτέλεσμα να δημιουργείται εύλογα διχασμός σε μεγάλη μερίδα πολιτών.

Χρ.Μ.