Πέτρος Τατούλης : «Φτωχές εξαγγελίες, φτωχά προγράμματα, φτωχή Πελοπόννησος»

Πέτρος Τατούλης : «Φτωχές εξαγγελίες, φτωχά προγράμματα, φτωχή Πελοπόννησος»

Θα μπορούσε να εκληφθεί ως κακόγουστη φάρσα, ως μία από τις πολλές «τρολιές» του διαδικτύου, αλλά δυστυχώς είναι πέρα για πέρα αληθινό. Με ιδιαίτερη έκπληξη διαβάσαμε τις «βασικές θέσεις του σχεδίου» του κ. Πτωχού με τις οποίες ο ίδιος ευελπιστεί να «πάει μπροστά η Πελοπόννησος». Άραγε τι εννοεί ο κ. Πτωχός; Ότι επί τέσσερα χρόνια η Πελοπόννησος έχει μείνει πίσω; Κι αν ναι, σε ποιον καταλογίζει την ευθύνη; Στους συνεργάτες του κ. Νίκα, οι οποίοι τώρα κοσμούν το ψηφοδέλτιό του, ή στον ίδιο τον απερχόμενο Περιφερειάρχη;

Ωστόσο, αυτό είναι το λιγότερο… Ο κ. Πτωχός παρουσιάζει ένα «σχέδιο», όπως ο ίδιος το αποκαλεί, τα βασικά σημεία του οποίου βρίθουν ανακριβειών και προχειρότητας, αναμασούν κυβερνητικές εξαγγελίες και δίνουν την εντύπωση ενός προγράμματος «fast food», το οποίο δημοσιεύτηκε απλώς και μόνον επειδή έπρεπε να δημοσιευτεί. Εξαγγελίες χωρίς περίσκεψη, οι οποίες είτε υπάρχουν ήδη, είτε είναι αδύνατο να πραγματοποιηθούν.

Συνοψίζουμε τα βασικά σημεία:

  • «Δημιουργία ενιαίας ταυτότητας για την Πελοπόννησο»: Πληροφορούμε τον κ. Πτωχό ότι η Πελοπόννησος έχει ταυτότητα από 2012. Το brand «Μυθική Πελοπόννησος» έχει ταξιδέψει σε όλον τον κόσμο και έχει καταστεί διεθνώς αναγνωρίσιμο μέσα από στοχευμένες τουριστικές καμπάνιες. Η ερώτηση είναι απλή: Σκοπεύει ο κ. Πτωχός να το καταργήσει και να λανσάρει άλλο, δικής του εμπνεύσεως, χάνοντας πολύτιμο χρόνο και χρήμα με άσκοπες καμπάνιες, με ότι αυτό συνεπάγεται για την τουριστική κίνηση της περιφέρειας;
  • «Ολοκλήρωση του Περιφερειακού Χωροταξικού Σχεδιασμού και των Τοπικών Πολεοδομικών Σχεδίων»: Καλωσορίζουμε τον κ. Πτωχό στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και τις αρμοδιότητες της και τον πληροφορούμε ότι η εκπόνηση των Τοπικών Πολεοδομικών Σχεδίων είναι αρμοδιότητα των Δήμων και μάλιστα η κυβέρνηση της οποίας ο κ. Πτωχός είναι «διακεκριμένο στέλεχος» έχει αναθέσει τη σύνταξή τους στο Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος, το οποίο ήδη υλοποιεί το έργο για λογαριασμό 300 Δήμων. Η δε αρμοδιότητα της Περιφέρειας περιορίζεται μόνο στην «αξιολόγηση» των ΤΠΣ και μάλιστα μετά την πάροδο πενταετίας από την εφαρμογή τους (άρθρο 10 ν. 4759/2020, Α’ 241).
  • «Απλούστευση, ψηφιοποίηση και επιτάχυνση διαδικασιών αδειοδότησης νέων επενδύσεων»: Η Περιφέρεια αδειοδοτεί τα επενδυτικά σχέδια εφαρμόζοντας το ισχύον εθνικό νομικό πλαίσιο. Δεν μπορεί να «απλουστεύσει» διαδικασίες οι οποίες προβλέπονται στον νόμο. Πρόκειται είτε για εντυπωσιακή άγνοια, είτε για συνειδητή εξαπάτηση των επενδυτών.
  • «Προκαταβολική πληρωμή όλων των επιδοτήσεων στα πρότυπα προγραμμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης»: Εδώ οι συντάκτες του πονήματος έχουν δώσει ρέστα λαϊκίστικής παροχολογίας. Αγνοούν(;) ότι τα ευρωπαϊκά προγράμματα υλοποιούνται βάσει δεσμευτικών Κανονισμών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και η προκαταβολή «όλων των επιδοτήσεων» αποκλείεται οριζόντια. Ο δικαιούχος μιας δράσης μπορεί να λάβει προκαταβολή υπό αυστηρές προϋποθέσεις και μόνο με την κατάθεση ισόποσης εγγυητικής επιστολής.
  • «Καταργούμε όλα τα ανταποδοτικά τέλη»: Πληροφορούμε τους συντάκτες της πρότασης ότι α) τα ανταποδοτικά τέλη που εισπράττει ετησίως η Περιφέρεια ανέρχονται σε αμελητέα ποσά, τα οποία εγγράφονται στον Προϋπολογισμό ως έσοδα. Ενδεχόμενη κατάργησή τους δημιουργεί δημοσιονομικό κενό και απαιτεί την υιοθέτηση ισοδυνάμων μέτρων ώστε να παραμένει ισοσκελισμένος ο ετήσιος Προϋπολογισμός.
  • Από το «Προτείνουμε: Την Κατασκευή και λειτουργία Περιφερειακού Επιχειρησιακού Κέντρου Πολιτικής Προστασία» και μετά την αποκάλυψή μας για αυτήν την παραπλανητική εξαγγελία, πέρασε στο «Θέτουμε σε λειτουργία το Περιφερειακό Επιχειρησιακό Κέντρο Πολιτικής Προστασίας»:  Τα ΠΕΚΕΠΠ αποτελούν κυβερνητική πρωτοβουλία (άρθρα 17 και επ. ν. 4662/2020). Τα σχετικά με την οργάνωση και τη λειτουργία τους θέματα ορίζονται με απόφαση του Υπουργείου Πολιτικής Προστασίας και Κλιματικής Κρίσης (άρθρο 17 παρ. 2) και όχι με πρωτοβουλία της Περιφέρειας.
  • «Δημιουργία Κέντρου Παρακολούθησης Επιπτώσεων Κλιματικής Κρίσης»: Πρόκειται για εκ νέου εξαγγελία έργου της παρούσας Περιφερειακής Αρχής. Μάλιστα, λίαν προσφάτως (24.8.2023) εκδόθηκε πρόσκληση από το ΠΕΠ 2021 – 2027 για τη χρηματοδότησή του, ύψους 5.000.000€ (ΑΔΑ 6ΠΩΟ7Λ1-ΥΥΥ).
  • «Ιδρύουμε Σύνδεσμο Προστασίας Δασών Περιφέρειας Πελοποννήσου με τη συμμετοχή και των 26 δήμων»: Άλλη μία εξαγγελία – ρεσιτάλ λαϊκισμού. Στις 13.9.2023 αναρτήθηκε προς διαβούλευση το νομοσχέδιο του Υπουργείο Εσωτερικών με τίτλο «Αναμόρφωση του συστήματος διακυβέρνησης Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης α’ και β’ βαθμού, κατάργηση νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου δήμων, παρακολούθηση επιδόσεων τοπικής αυτοδιοίκησης και άλλες διατάξεις» με το άρθρο 24 του οποίου καταργούνται όλα τα νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου των δήμων και με το άρθρο 28 απαγορεύεται ρητά η σύσταση νέων ΝΠΔΔ από τους δήμους. Ο κ. Πτωχός καταλαμβάνεται (και εδώ) αδιάβαστος για ένα τόσο σημαντική κυβερνητική πρωτοβουλία και εξαγγέλλει πρωτοβουλίες εκτός νόμου.
  • «Στηρίζουμε τα παιδιά και τους νέους με το πρόγραμμα 5×4»: Ας αποφασίσει ο κ. Πτωχός εάν το πρόγραμμα θα λέγεται «5×4» όπως ανακοίνωσε στον λογαριασμό του στο Facebook ή «5×3» όπως γράφει στο προσωπικό του site και μετά έχει όλο τον χρόνο μπροστά του να μας πει τι ακριβώς ονειρεύεται να κάνει για τα παιδιά και τους νέους.

Απειρία. Προχειρότητα. Τεμπελιά. Άγνοια. Υπεροψία. Λαϊκισμός. Κύρια χαρακτηριστικά όλων των «αλεξιπτωτιστών» της εξουσίας. Είναι προφανές ότι το μόνο «σχέδιο» του κ. Πτωχού είναι η με «το έτσι θέλω» κατάληψη της Περιφέρειας δια της υφαρπαγής της ψήφου των πολιτών της Πελοποννήσου μέσω των πιέσεων του γνωστού συστήματος που τον έχρισε «πρίγκηπα εν αναμονή στέψης».

Στις 8 Οκτωβρίου ψηφίζουμε και δίνουμε μια ηχηρή απάντηση σε αυτή την κακόγουστη φάρσα.

Ψηφίζουμε Σταθερότητα. Εμπειρία. Σχέδιο. Αποτελέσματα στην πράξη.

Ψηφίζουμε για τον τόπο μας και το μέλλον μας.