Στην Καλαμάτα ο πιανίστας της Μαρίας Κάλλας, Ρόμπερτ Σάδερλαντ

Στην Καλαμάτα ο πιανίστας της Μαρίας  Κάλλας, Ρόμπερτ Σάδερλαντ

Στο πλαίσιο της έκθεσης που θα εγκαινιαστεί στη μνήμη της κορυφαίας Ελληνίδας υψίφωνου

Ταξιδεύοντας από τη Σκωτία με προορισμό την Καλαμάτα, ο επί χρόνια στενός συνεργάτης και προσωπικός φίλος της Μαρίας Κάλλας, Ρόμπερτ Σάδερλαντ, πρόκειται να δώσει το «παρών» στην έκθεση που θα εγκαινιαστεί, προς τιμήν της διεθνούς Ελληνίδας, το Σάββατο 16 Σεπτεμβρίου (στις 8.30μ.μ.) στην Πινακοθήκη Σύγχρονης Ελληνικής Τέχνης της Λαϊκής Βιβλιοθήκης Καλαμάτας.

Παρά τα 94 έτη του, ο ίδιος θέλησε να συμμετάσχει στην έκθεση που διοργανώνει ο Σύλλογος Αποφοίτων του Μουσικού Σχολείου Καλαμάτας «Μαρία Κάλλας», με αφορμή το γεγονός ότι φέτος συμπληρώνονται εκατό χρόνια από τη γέννηση της σπουδαίας σοπράνο.

Κατά τη διάρκεια της αφιερωματικής έκθεσης θα διεξαχθούν διάφορες παράλληλες εκδηλώσεις, οι οποίες πρόκειται να κορυφωθούν στις 2 Δεκεμβρίου 2023, με μουσική εκδήλωση από τη φλαουτίστα Φιλοθέη Μαστέα.

Εκπρόσωποι των φορέων διοργάνωσης για την «Μαρία Κάλλας: Η έκθεση».
Από αριστερά: Παναγιώτης Φουρναράκης, Παναγιώτης Λύρας, Γιώργος Ηλιόπουλος, Σοφία-Ειρήνη Γιαννοπούλου, Νίκος Μαύρος

Στο διάστημα που θα μεσολαβήσει, από το ερχόμενο Σάββατο έως και το μήνα Δεκέμβριο, στην έκθεση θα φιλοξενηθούν προσωπικά αντικείμενα της Μαρίας Κάλλας, όπως 7 επιστολές από το προσωπικό αρχείο της, ένα ζευγάρι γάντια και σειρά περιοδικών (Τime, Εικόνες, Le Point κ.ά.).

Ταυτόχρονα, για πρώτη φορά θα παρουσιαστεί μέρος της δωρεάς του σπουδαίου αρχείου των Visnevski & Deane στο σύλλογο «Μαρία Κάλλας», που περιλαμβάνει φωτογραφίες (από την προσωπική ζωή της Μαρίας Κάλλας και τη λαμπρή σταδιοδρομία της), αυτόγραφο της Κάλλας του Τζ. Βίκερς, προγράμματα εμφανίσεών της (Covent Garden, Edinburgh Festival κ.ά.), καθώς και άρθρα και κριτικές που γράφτηκαν για την ίδια.

Σε αυτό το εγχείρημα δε θα μπορούσε να λείπει το υλικό ελληνικών εφημερίδων, προγράμματα από την Επίδαυρο, αλλά και το σπάνιο ορειχάλκινο μετάλλιο από τη συλλογή της Λαϊκής Βιβλιοθήκης Καλαμάτας.

Ρόμπερτ Σάδερλαντ, Μαρία Κάλλας

Σύμφωνα με τους διοργανωτές, αρωγοί στην υλοποίηση της παραπάνω έκθεσης στάθηκαν το Ίδρυμα Καπετάν Βασίλη & Κάρμεν Κωνσταντακοπούλου, η Μεσσηνιακή Αμφικτυονία, ο Δήμος Οιχαλίας και η Κοινότητα Καλαμάτας, ενώ συμμετέχουν οι: Λαϊκή Βιβλιοθήκη Καλαμάτας – Πινακοθήκη Σύγχρονης Ελληνικής Τέχνης, Νέα Κινηματογραφική Λέσχη Καλαμάτας, Σύλλογος Εστίασης Μεσσηνίας.

Αξίζει να αναφερθεί ότι ο Σύλλογος Αποφοίτων «Μαρία Κάλλας», ως ο παλαιότερος μη κερδοσκοπικός σύλλογος που φέρει το όνομα της Ελληνίδας σοπράνο, έχει πάγιο αίτημα την εξεύρεση ενός χώρου που θα μπορεί να στεγάσει όλο το αρχειακό υλικό και τα εκθέματα που διαθέτει και συνδέονται με την Κάλλας, καθώς κάτι τέτοιο, πέραν των άλλων, θα μπορούσε να αυξήσει το διεθνές πολιτιστικό ενδιαφέρον.

Χρ.Μ.