Στο «κόκκινο» και η Μεσσηνία για την κακοκαιρία Daniel

Στο «κόκκινο» και η Μεσσηνία για την κακοκαιρία Daniel

Έντονα αναμένεται να είναι τα φαινόμενα που συνοδεύουν την κακοκαιρία Daniel και στη Μεσσηνία, σύμφωνα με τις προβλέψεις των μετεωρολόγων, και με μεγάλα ύψη βροχής.

Οι περιοχές που θα δεχθούν τα πολύ μεγάλα ύψη βροχής είναι η Θεσσαλία (Μαγνησία, Τρίκαλα, Καρδίτσα, ανατολικά τμήματα Ν. Λάρισας), οι Σποράδες, η Πιερία, η ανατολική Στερεά (Φθιώτιδα, Βοιωτία), η ανατολική Πελοπόννησος (δυτική Κορινθία, Αργολίδα, ανατολική Αρκαδία) και η νοτιοδυτική Πελοπόννησος (Μεσσηνία).

Η κακοκαιρία Daniel άρχισε από χθες να δείχνει τα… δόντια της με ισχυρές βροχές και καταιγίδες σε μεγάλο μέρος της χώρας, ενώ καταιγίδες στη Μεσσηνία αναμένονταν από χθες το βράδυ.

Όλος ο μηχανισμός Δήμων και Περιφέρειας βρίσκεται σε επιφυλακή, ενώ ειδικές προειδοποιήσεις εκδόθηκαν από τα Λιμεναρχεία Καλαμάτας και Πύλου.

Καταιγίδες, χαλάζι, κεραυνοί
Η κακοκαιρία θα διαρκέσει έως και αύριο Τετάρτη, ενώ η πρώτη περιοχή που επλήγη χθες το απόγευμα από τα έντονα καιρικά φαινόμενα ήταν η Θεσσαλία.

Από την Κυριακή στην Αθήνα πραγματοποιήθηκαν δύο μεγάλες συσκέψεις στην Πολιτική Προστασία με τη συμμετοχή και εκπροσώπων των Περιφερειών που θα δεχτούν τις συνέπειες της κακοκαιρίας. Στην πρώτη σύσκεψη της Κυριακής από την Περιφέρεια Πελοποννήσου συμμετέσχε ο περιφερειακός συντονιστής Πολιτικής Προστασίας Πελοποννήσου, Βασίλειος Χατζής.

Ο υπουργός Πολιτικής Προστασίας Β. Κικίλιας υπογράμμισε ότι όλος ο μηχανισμός Πολιτικής Προστασίας τίθεται σε ύψιστη εγρήγορση και τόνισε προς όλους τους συμμετέχοντες την ανάγκη πλήρους ετοιμότητας, ώστε να ληφθούν τα απαραίτητα προληπτικά μέτρα και να αντιμετωπιστούν άμεσα τα όποια προβλήματα ενδέχεται να προκύψουν εξαιτίας των επερχόμενων επικίνδυνων καιρικών φαινομένων.

Ο κ. Κικίλιας ζήτησε να επιδειχθεί ιδιαίτερη προσοχή δεδομένου ότι τα επικίνδυνα φαινόμενα θα επηρεάσουν τις περισσότερες περιοχές της χώρας.

Στο πλαίσιο της σύσκεψης αποφασίστηκε να ενεργοποιηθεί το 112, εφόσον κριθεί απαραίτητο για την αποστολή προειδοποιητικών μηνυμάτων σε συγκεκριμένες περιοχές, ανάλογα με την εξέλιξη των φαινομένων.

Παράλληλα, απευθύνεται ισχυρή σύσταση στους πολίτες να είναι πολύ προσεκτικοί, να ακολουθούν τις οδηγίες των Αρχών και να λαμβάνουν όλα τα απαραίτητα μέτρα αυτοπροστασίας.

Σύμφωνα με το επικαιροποιημένο δελτίο πρόγνωσης της ΕΜΥ, κύρια χαρακτηριστικά της επικείμενης κακοκαιρίας θα είναι οι ισχυρές βροχές και καταιγίδες που θα συνοδεύονται από χαλαζοπτώσεις και μεγάλη συχνότητα κεραυνών, με ενισχυμένους ανέμους και αισθητή πτώση της θερμοκρασίας. Βαρομετρικό χαμηλό από τα βόρεια Βαλκάνια με ψυχρές αέριες μάζες προβλέπεται να κινηθεί νότια και θα επηρεάσει τις περισσότερες περιοχές της χώρας μας.

Δελτία επικινδυνότητας
Σε κατάσταση πλήρους ετοιμότητας βρίσκεται ο μηχανισμός Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Πελοποννήσου, όπως ανακοινώθηκε χθες από την ίδια την Περιφέρεια.

Δελτία επικινδυνότητας εξέδωσαν χθες τόσο το Λιμεναρχείο Καλαμάτας όσο και το Λιμεναρχείο Πύλου.

Όπως αναφέρεται σε αυτά, τα φαινόμενα στην περιοχή μας ξεκίνησαν χθες το απόγευμα και για σήμερα Τρίτη αναμένονται έντονα φαινόμενα:

-Κατά περιόδους έως το απόγευμα στην Ήπειρο, τα νησιά του Ιονίου, τη δυτική Στερεά και τη δυτική Πελοπόννησο

-Στην κεντρική Μακεδονία (κυρίως στους νομούς Πιερίας, Ημαθίας και Χαλκιδικής), τη Θεσσαλία, τις Σποράδες, την κεντρική και ανατολική Στερεά (κυρίως στους Νομούς Ευρυτανίας, Φθιώτιδας και Βοιωτίας και πρόσκαιρα στο Νομό Αττικής, κυρίως στα δυτικά και βόρεια τμήματά του), την Εύβοια (κυρίως τη βόρεια), την ανατολική και νότια Πελοπόννησο και τη δυτική Κρήτη.

Αύριο Τετάρτη αναμένονται έντονα φαινόμενα στη Θεσσαλία, τις Σποράδες, την κεντρική και ανατολική Στερεά (κυρίως οι νομοί Ευρυτανίας, Φθιώτιδας και Βοιωτίας), τη βόρεια Εύβοια, την ανατολική και νότια Πελοπόννησο και τη δυτική και νότια Κρήτη. Από το βράδυ τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν εκτός από τις περιοχές της Θεσσαλίας και των Σποράδων, όπου θα συνεχίσουν έως τις πρωινές ώρες της Πέμπτης.

Αλιευτικοί και ναυταθλητικοί σύλλογοι της Μεσσηνίας παρακαλούνται για την ενημέρωση των μελών τους, ώστε να αποφεύγουν την όποια δραστηριότητα όσο ισχύει το έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού.

Συστάσεις στους πολίτες
Η Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Πελοποννήσου συνιστά στους πολίτες:

–Να ασφαλίσουν αντικείμενα τα οποία αν παρασυρθούν από τα έντονα καιρικά φαινόμενα ενδέχεται να προκαλέσουν καταστροφές ή τραυματισμούς

–Να βεβαιωθούν ότι τα λούκια και οι υδρορροές των κατοικιών δεν είναι φραγμένα και λειτουργούν κανονικά

–Να αποφεύγουν να διασχίζουν χειμάρρους και ρέματα, πεζή ή με όχημα, κατά τη διάρκεια καταιγίδων και βροχοπτώσεων, αλλά και για αρκετές ώρες μετά το τέλος της εκδήλωσής τους

–Να αποφεύγουν τις εργασίες υπαίθρου και δραστηριότητες σε θαλάσσιες και παράκτιες περιοχές κατά τη διάρκεια εκδήλωσης των έντονων καιρικών φαινομένων (κίνδυνος από πτώσεις κεραυνών)

–Να προφυλαχθούν αμέσως κατά τη διάρκεια μιας χαλαζόπτωσης. Να καταφύγουν σε κτήριο ή σε αυτοκίνητο και να μην εγκαταλείπουν τον ασφαλή χώρο, παρά μόνο όταν βεβαιωθούν ότι η καταιγίδα πέρασε. Η χαλαζόπτωση μπορεί να είναι πολύ επικίνδυνη και για τα ζώα

–Να αποφύγουν τη διέλευση κάτω από μεγάλα δέντρα, κάτω από αναρτημένες πινακίδες και γενικά από περιοχές, όπου ελαφρά αντικείμενα (π.χ. γλάστρες, σπασμένα τζάμια κ.λπ.) μπορεί να αποκολληθούν και να πέσουν στο έδαφος (π.χ. κάτω από μπαλκόνια)

–Να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των κατά τόπους αρμόδιων φορέων, όπως Τροχαία κ.λπ.

Της Βίκυς Βετουλάκη