Στο λιμάνι της Καλαμάτας το θρυλικό ατμόπλοιο Nahlin

Στο λιμάνι της Καλαμάτας το θρυλικό ατμόπλοιο Nahlin

Ένα πλοίο-κόσμημα αντίκρισαν όσοι βρέθηκαν στο λιμάνι της Καλαμάτας τις τελευταίες ώρες, αφού εκεί έχει δέσει το Nahlin.

Το Nahlin είναι ένα από τα 3 τελευταία μεγάλα ατμόπλοια που κατασκευάστηκαν στο Ηνωμένο Βασίλειο, ναυπηγήθηκε to 1930 για τη λαίδη Yule και σήμερα ανήκει στον Βρετανό βιομήχανο Σερ James Dyson.

Εκτός από απίστευτης ομορφιάς, το πλοίο έχει και μια πολύ συναρπαστική ιστορία.
Με αυτό το πλοίο η λαίδη Yule και η κόρης της, έκαναν το 1930 τον γύρο του κόσμου, με στάσεις στη Νέα Ζηλανδία, την Αυστραλία και το Μαιάμι των ΗΠΑ, ένα ταξίδι που κράτησε πάνω από 3 χρόνια όπως αναφέρει το thetoc.gr

Με το ίδιο πλοίο έκανε κρουαζιέρα στην Αδριατική και ο Βασιλιάς Εδουάρδος ο 8ος, μαζί με την Αμερικανίδα ερωμένη του κ. Σίμπσον. Η παρουσία της κυρίας Σίμπσον στο καράβι, “ειδοποίησε” τα διεθνή media της εποχής για την επικείμενη παραίτηση του Εδουάρδου από τον θρόνο, ενώ οι φωτογραφίες του ζεύγους πάνω στο σκάφος έγιναν πρωτοσέλιδες στις ΗΠΑ, αλλά δεν δημοσιεύθηκαν ποτέ στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Το γιότ αργότερα αγοράστηκε από τον Βασιλιά Κάρολ της Ρουμανίας και μετά την παραίτησή του, το 1940, πέρασε στην κατοχή του ρουμανικού κράτους.

Στα χρόνια του κομμουνιστικού καθεστώτος ήταν μουσείο και πλωτό εστιατόριο.
Μετά την πτώση του καθεστώτος και κάτω από μυστηριώδεις συνθήκες, μεταφέρθηκε με μεταγωγικό σκάφος εκτός Ρουμανίας, στο Λίβερπουλ, για αποκατάσταση.

Το 2006 το αγόρασε ο James Dyson, και χρειάστηκε 5 χρόνια σε γερμανικό ναυπηγείο για να είναι ξανά έτοιμο για πλεύση. Οι μηχανές του αντικαταστάθηκε με diesel, ενώ στη Σκωτία βρέθηκε ακόμα και το tender του σκάφους που είναι όλο από ξύλο μαόνι.

Το σκάφος είναι μέλος του Royal Yaght Squadron γι αυτό και φέρει ναυτική σημαία με white ensign και όχι την κλασική σημαία του Ηνωμένου Βασιλείου.