«Θερίζει» ναρκωτικά στην Αθήνα το Τμήμα Δίωξης της Καλαμάτας

«Θερίζει» ναρκωτικά στην Αθήνα  το Τμήμα Δίωξης της Καλαμάτας

Δύο σημαντικές επιχειρήσεις, με κατάσχεση μεγάλων ποσοτήτων ναρκωτικών, υλοποίησαν με επιτυχία στην Αθήνα οι αστυνομικοί του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών Καλαμάτας.

Στην πρώτη περίπτωση, στην περιοχή Αχαρνές, συνελήφθησαν τέσσερα άτομα και κατασχέθηκαν, μεταξύ άλλων, 84 φυτά κάνναβης και πάνω από 800 γραμμάρια κάνναβης.

Στη δεύτερη περίπτωση, στην περιοχή της Πεύκης, συνελήφθησαν δύο άτομα και κατασχέθηκαν πάνω από 25 κιλά κάνναβης υδροπονικής καλλιέργειας και 566 δισκία “ecstasy”.

Αμφότερες οι επιχειρήσεις πραγματοποιήθηκαν το πρωί της Τετάρτης.

Τέσσερις συλλήψεις
Στην περιοχή Αχαρνές και Άγιος Στέφανος αστυνομικοί του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Καλαμάτας, σε συνεργασία με την ΟΠΚΕ Μεσσηνίας, συνέλαβαν τέσσερις άντρες, ηλικίας 33, 49, 59 και 64 ετών.

Στα ίχνη τους έφτασαν έπειτα από εμπεριστατωμένη και ενδελεχή έρευνα, αλλά και αποτελέσματα φυσικών και τεχνικών μεθόδων. Όπως προέκυψε, τουλάχιστον το τελευταίο τρίμηνο ο 49χρονος δραστηριοποιούνταν στην εσωτερική καλλιέργεια φυτών κάνναβης και στη διακίνηση σε τοξικομανείς των συγκομιζόμενων ποσοτήτων σε περιοχές της Δυτικής Αττικής.

Ο 49χρονος είχε προμηθευτεί σπόρους κάνναβης και κατάλληλο εξοπλισμό εσωτερικής καλλιέργειας (θάλαμο καλλιέργειας με τα αντίστοιχα εξαρτήματα), τον οποίο τοποθέτησε σε οροφοδιαμέρισμα ιδιοκτησίας του στις Αχαρνές.

Κατά τις τηλεφωνικές του συνομιλίες, προκειμένου να συγκαλύπτει την παράνομη δραστηριότητά του σχετικά με την καλλιέργεια και τη διακίνηση των ναρκωτικών, αλλά και για να αποπροσανατολίζει τις έρευνες των διωκτικών Αρχών, χρησιμοποιούσε συνθηματική και κωδικοποιημένη ορολογία. Για παράδειγμα, η αγοραπωλησία ναρκωτικών ονομαζόταν «κέρασμα καφέ» και η διακινούμενη ποσότητα ναρκωτικών «καφεδάρα» ή «πράγματα».

Την Τετάρτη το πρωί οι αστυνομικοί έθεσαν σε διακριτική παρακολούθηση το σπίτι του 49χρονου. Εξερχόμενος από αυτήν ακινητοποιήθηκε και συνελήφθη.

Με τη βοήθεια και αστυνομικού σκύλου ανίχνευσης ναρκωτικών ουσιών στο σπίτι του βρέθηκαν και κατασχέθηκαν: Θάλαμος καλλιέργειας φυτών κάνναβης, πλήρως εξοπλισμένος, εντός του οποίου καλλιεργούνταν σε γλάστρες 75 φυτά κάνναβης, ύψους έως 170 εκατοστά περίπου, ποσότητες κατεργασμένης κάνναβης, συνολικού βάρους 758 γραμμαρίων, ποσότητες κάνναβης, συνολικού βάρους 48 γραμμαρίων, τρία ναρκωτικά δισκία, μία ζυγαριά ακριβείας, ένα κινητό τηλέφωνο, το ποσό των 2.200 ευρώ, ως προερχόμενο από τη διακίνηση ναρκωτικών ουσιών και εξοπλισμός εσωτερικής καλλιέργειας κάνναβης (λαμπτήρες, υγρόμετρα, θερμόμετρα, κ.ά.).

Για την ίδια υπόθεση συνελήφθησαν και οι άλλοι τρεις. Στην κατοχή του 33χρονου βρέθηκε και κατασχέθηκε μικροποσότητα κάνναβης και ένα κινητό τηλέφωνο.

Στο σπίτι του 59χρονου στον Άγιο Στέφανο διαπιστώθηκε να καλλιεργεί τέσσερα φυτά κάνναβης, ύψους έως 150 εκατοστά περίπου, ενώ στο σπίτι του 64χρονου στην ίδια περιοχή διαπιστώθηκε να καλλιεργεί στην αυλή πέντε φυτά κάνναβης, ύψους έως 40 εκατοστά, περίπου.

25 κιλά χασίς
Σε επιτυχημένη επιχείρηση οδήγησαν μέσα στην ίδια ημέρα οι πολύμηνες και εμπεριστατωμένες έρευνες των αστυνομικών του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών Καλαμάτας και στην περιοχή της Πεύκης, με τη σύλληψη ενός 38χρονου και ενός 72χρονου, οι οποίοι δραστηριοποιούνταν στη διακίνηση ναρκωτικών ουσιών σε περιοχές των Βορείων Προαστίων και της Δυτικής Αττικής.

Και σε αυτή την έρευνα συμμετείχαν αστυνομικοί της ΟΠΚΕ και ο αστυνομικός σκύλος ανίχνευσης ναρκωτικών Μεσσηνίας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν συγκεντρώσει οι αστυνομικοί, προέκυψε ότι τουλάχιστον το τελευταίο εξάμηνο οι δύο δράστες δραστηριοποιούνταν στη διακίνηση ναρκωτικών ουσιών, (κάνναβης, κοκαΐνης και ναρκωτικών δισκίων) σε περιοχές των Βορείων Προαστίων και της Δυτικής Αττικής.

Συγκεκριμένα, ο 72χρονος προμηθευόταν ποσότητες ναρκωτικών ουσιών από τον 38χρονο και στη συνεχεία τις πωλούσε σε τοξικομανείς έναντι χρημάτων.

Οι συλληφθέντες προκειμένου να συγκαλύπτουν την παράνομη δραστηριότητά τους και να αποπροσανατολίζουν τις έρευνες των διωκτικών Αρχών, λάμβαναν ιδιαίτερα μέτρα αντιπαρακολούθησης.

Συγκεκριμένα, χρησιμοποιούσαν τηλεφωνικές συνδέσεις που δεν ήταν δηλωμένες στα πραγματικά τους στοιχεία, αλλά σε στοιχεία έτερων προσώπων ή αλλοδαπών υπηκόων τρίτων χωρών («αχυράνθρωπων» – ghost persons), ενώ κατά τις μεταξύ τους συνομιλίες επικοινωνούσαν με προκαθορισμένο κώδικα συνεννόησης.

Ο 38χρονος προμηθευόταν τα ναρκωτικά από άγνωστο άτομο και τις διακινούσε σε τοξικομανείς, έχοντας ως βάση το σπίτι του στην Πεύκη κι αφού έκλεινε συγκεκριμένα ραντεβού για να γίνει η αγοραπωλησία. Χαρακτηριστικό της υπόθεσης είναι ότι οι αγοραστές του 38χρονου ήταν νεαρής κυρίως ηλικίας, με πολύ καλή γνώση της τεχνολογίας και των εφαρμογών επικοινωνίας.

Αντίθετα, ο 72χρονος, επίσης κάτοικος Πεύκης, πωλούσε ναρκωτικά σε τοξικομανείς μεγαλύτερης ηλικίας, στα Βόρεια Προάστια και Δυτική Αττική, πηγαίνοντας στα ραντεβού με ιδιωτικά οχήματα, ενώ σπάνια δεχόταν αγοραστές στο σπίτι του.

Στην έρευνα που έκαναν οι αστυνομικοί στο σπίτι του 38χρονου βρέθηκαν και κατασχέθηκαν: ποσότητες κάνναβης, υδροπονικής καλλιέργειας τύπου “skunk”, συνολικού βάρους 23.556 γραμμαρίων, ποσότητες κατεργασμένης κάνναβης, (τύπου σοκολάτας), συνολικού βάρους 1.894,50 γραμμαρίων, 566 δισκία “ecstasy”, τέσσερα  ναρκωτικά δισκία, μία ζυγαριά ακριβείας, ένα κινητό τηλέφωνο,      το ποσό των 8.925 ευρώ, ως προερχόμενο από διακίνηση ναρκωτικών, αντικείμενα σχετικά με τη συσκευασία ναρκωτικών ουσιών, αλλά και μία αντιασφυξιογόνος μάσκα, στρατιωτικού τύπου, μετά του αντίστοιχου φίλτρου.

Στο σπίτι του 72χρονου βρέθηκαν και κατασχέθηκαν: ποσότητες κάνναβης συνολικού βάρους 213 γραμμαρίων, ένα κινητό τηλέφωνο, μία ζυγαριά ακριβείας και αντικείμενα σχετικά με τη συσκευασία ναρκωτικών ουσιών.

Από τη δράση τους τα προσδοκώμενα κέρδη υπολογίζονται στα 250.000 ευρώ.

Οι συλληφθέντες και των δύο υποθέσεων θα οδηγηθούν στον αρμόδιο εισαγγελέα, ενώ η αστυνομική έρευνα και το προανακριτικό έργο διενεργούνται από το Τμήμα Δίωξης Ναρκωτικών Καλαμάτας.

Της Βίκυς Βετουλάκη