«Θυμωμένη» η Ένωση Ξενοδόχων Μεσσηνίας με τα μέτρα για τα airbnb

«Θυμωμένη» η Ένωση Ξενοδόχων  Μεσσηνίας με τα μέτρα για τα airbnb

Δυσάρεστη έκπληξη ήταν για τους ξενοδόχους της Μεσσηνίας οι ανακοινώσεις του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ για όσα έχουν να κάνουν με τη βραχυχρόνια μίσθωση καταλυμάτων, καθώς πιστεύουν πως τα όσα εξήγγειλε σε τίποτα δε θα περιορίσουν το φαινόμενο αυτό στην περιφέρεια και θα ωφεληθούν μόνο οι μεγάλες περιοχές όπως η Αθήνα κι η Θεσσαλονίκη.

Όπως εξήγησε ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Μεσσηνίας, Δημήτρης Καραλής, παρά τη διαρροή εδώ και μήνες ότι το θέμα θα λυνόταν, με όσα ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός δεν ακούμπησε καθόλου το πρόβλημα στην περιφέρεια και έλυσε μόνο το πρόβλημα στην Αττική, όπου έχουν αγορασθεί ολόκληρες πολυκατοικίες κι έχουν γίνει airbnb.

Στην περιφέρεια, όπως είπε, όσοι έχουν πάνω από δύο ακίνητα βραχυχρόνιας μίσθωσης θα τα «μοιράσουν» σε άλλα ΑΦΜ και δε θα αντιμετωπίσουν κανένα πρόβλημα.

«Μόνο η καθολική εφαρμογή του μέτρου από το πρώτο κατάλυμα θα έλυνε το πρόβλημα. Τόσες χώρες έχουν λύσει το ζήτημα αυτό. Μας εξέπληξαν δυσάρεστα τα όσα ακούσαμε», τόνισε ο κ. Καραλής.

Παρασιτική λειτουργία
Η Ένωση Ξενοδόχων Μεσσηνίας χαρακτήρισε το θέμα της βραχυχρόνιας μίσθωσης «χαριστική βολή» για το τουριστικό μέλλον της περιοχής μας, το οποίο ήδη βρίσκεται σε ασφυκτική κατάσταση. Όπως σημειώνουν οι ξενοδόχοι, στην πλειονότητά της λειτουργεί παρασιτικά σε βάρος των νόμιμων ξενοδοχειακών καταλυμάτων και ιδιαίτερα αυτών που λειτουργούν στην περιφέρεια.

«Το πρόβλημα έχει προσλάβει ανησυχητικές διαστάσεις και, δυστυχώς, οι εξαγγελίες του πρωθυπουργού από τη ΔΕΘ, που προφανώς οφείλονται σε επιλεκτική του ενημέρωση, μας εξέπληξαν δυσάρεστα, ευνοώντας πρωτίστως το λεκανοπέδιο της Αττικής και τις μεγάλες πόλεις γενικότερα, αφήνοντας τα περιφερειακά ξενοδοχεία συνεχούς λειτουργίας στον ανελέητο ανταγωνισμό των καταλυμάτων βραχυχρόνιας μίσθωσης. Δυστυχώς, ο κ. πρωθυπουργός δεν έλαβε υπόψη την πραγματική κατάσταση της παραξενοδοχείας που ευδοκιμεί σε ολόκληρη την περιφέρεια, με καταλύματα που στη συντριπτική τους πλειοψηφία δεν υπερβαίνουν τα 2 καταχωρημένα στο ίδιο ΑΦΜ και ανταγωνίζονται αθέμιτα τις μικρές ξενοδοχειακές μονάδες.

Επιπλέον, δεν ακολούθησε το παράδειγμα άλλων χωρών που αποφάσισαν να παρέμβουν ριζοσπαστικά και να ρυθμίσουν οριζόντια και με αποτελεσματικό τρόπο τη συγκεκριμένη αγορά. Βεβαίως, δεν παρέλειψε να επιβάλει πρόσθετο χαράτσι με διάκριση και αποκλειστικά στα τουριστικά καταλύματα με αύξηση του φόρου διαμονής», σημείωσε ο κ. Καραλής.

Το τριτοκοσμικό αεροδρόμιο
Με αφορμή και τις χαμηλές πληρότητες που έχουν καταγραφεί και φέτος και τη μεγάλη απόκλιση στις διανυκτερεύσεις αλλοδαπών, η Ένωση Ξενοδόχων Μεσσηνίας τονίζει πως απεικονίζουν με τον πιο κραυγαλέο τρόπο το σοβαρό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι επαγγελματίες του κλάδου που στη συντριπτική τους πλειοψηφία είναι μικρομεσαίοι, χωρίς δυνατότητες αποθεματικών που θα μπορούσαν να τους κρατήσουν σε βιώσιμο επίπεδο.

«Κι αυτό, παρότι οι Έλληνες ταξιδιώτες δείχνουν την προτίμησή τους στα ξενοδοχεία της Μεσσηνίας, αλλά δυστυχώς μόνο για περίπου 40 ημέρες του Ιουλίου και Αυγούστου, που όχι μόνο δεν αρκούν για να συγκρατήσουν τα ετήσια λειτουργικά έξοδα, αλλά λόγω του σύντομου χρονικού διαστήματος προσέλευσης δημιουργούν συνθήκες υπερσυγκέντρωσης πληθυσμού, με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει για την ομαλή λειτουργία της αγοράς», αναφέρεται σε σχετική τους ανακοίνωση.

Παράλληλα, τονίζεται ότι όσο το αεροδρόμιο της Καλαμάτας παραμένει στη σημερινή τριτοκοσμική του κατάσταση, θα υπάρχει έλλειψη ικανού αριθμού απευθείας πτήσεων από το εξωτερικό, με αποτέλεσμα, μία κατά τα άλλα ελκυστική περιοχή να στερείται ενός σημαντικού όγκου επισκεπτών που θα βοηθούσαν στην τόνωση της τοπικής οικονομίας και στη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων.

«Καθίσταται αυταπόδεικτο ότι με τις πληρότητες του 41,3% στη Μεσσηνία και 37,4% σε ολόκληρη την Πελοπόννησο κατά μέσο όρο, σύμφωνα πάντα με τις ανακοινώσεις της ΕΛΣΤΑΤ, με τα συγκριτικά στοιχεία της περσινής χρονιάς σε σχέση με τη φετινή να υπολείπονται, η περίφημη τουριστική ανάπτυξη για την οποία πολλά ακούγονται το τελευταίο διάστημα εξαιρεί μια ολόκληρη περιοχή από τη δυνατότητα να αναδειχθεί όπως της αξίζει λόγω της έλλειψης ενός σύγχρονου αεροδρομίου», υπογραμμίζεται, ενώ γίνεται αναφορά  και στη γραμμή Καλαμάτα  -Θεσσαλονίκη που φαίνεται να παραπέμπεται στις καλένδες.

«Έχουμε επανειλημμένα τονίσει ότι η Μεσσηνία και η Πελοπόννησος ολόκληρη έχουν όλα τα εχέγγυα να κρατήσουν ψηλά τη σημαία του τουρισμού της χώρας μας, με ανταπόδοση και στους εθνικούς πόρους. Το γεγονός ότι δεν έχουν αυτή τη δυνατότητα οφείλεται στην έλλειψη έμπρακτης αναγνώρισης από τους αρμόδιους πολιτειακούς παράγοντες της αξίας της περιοχής και των πολυποίκιλων δυνατοτήτων της», καταλήγει η Ένωση Ξενοδόχων.

Της Βίκυς Βετουλάκη