Υπουργείου Πολιτισμού: Προχωρά μια σειρά έργων στη Μεσσηνία

Υπουργείου Πολιτισμού: Προχωρά μια σειρά έργων στη Μεσσηνία

Συνάντηση με την υπουργό Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη είχε στην Αθήνα ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου, Παναγιώτης Νίκας, στην διάρκεια της οποίας υπογράφηκαν τέσσερις προγραμματικές συμβάσεις, ενώ συζητήθηκαν και έργα που είτε εξελίσσονται είτε έχουν δρομολογηθεί στις 5 Περιφερειακές Ενότητες.

Ειδικότερα, όσον αφορά στις προγραμματικές συμβάσεις μεταξύ Περιφέρειας Πελοποννήσου και υπουργείου Πολιτισμού, ο Π. Νίκας δήλωσε ότι αφορούν: α) στην εκπόνηση μελετών για τη συντήρηση και αποκατάσταση της Μονής Φανερωμένης στον Δρύαλο της Δημοτικής Ενότητας Οίτυλου στο Δήμο Ανατολικής Μάνης, β) στην εκπόνηση μελετών για την προστασία, αποκατάσταση, ανάδειξη και επανάχρηση του Αρχοντικού Νοταρά στα Άνω Τρίκαλα του Δήμου Ξυλοκάστρου – Ευρωστίνης, κτήριο το οποίο από το 1962 είναι κηρυγμένο ως ιστορικό διατηρητέο μνημείο και στο οποίο γεννήθηκε, το 1506, ο Άγιος Γεράσιμος Νοταράς, πολιούχος της Κεφαλλονιάς, καθώς και γ) σε εργασίες αποκατάστασης και ανάδειξης του ναού Αγίου Κωνσταντίνου και Ελένης στην Καλαμάτα.

Εξάλλου, υπογράφηκε τροποποίηση της προγραμματικής σύμβασης -μεταξύ Περιφέρειας Πελοποννήσου, υπουργείου Πολιτισμού και Περιφερειακού Ταμείου Ανάπτυξης- που αφορά στην εκπόνηση μελέτης για το νέο Αρχαιολογικό Μουσείο Σπάρτης, η διάρκεια της οποίας παρατάθηκε μέχρι τις 12 Δεκεμβρίου 2023.

Έργα στην Περιφέρεια Πελοποννήσου
Κατά τη συνάντηση του περιφερειάρχη με την υπουργό εξετάστηκαν και διάφορα έργα της Περιφέρειας, αρμοδιότητας του υπουργείου.

Μεταξύ άλλων, ο περιφερειάρχης δήλωσε ότι ενημερώθηκε από την υπουργό πως το αρμόδιο συμβούλιο του ΥΠΠΟ ενέκρινε τη μελέτη για τις παρεμβάσεις στη Μονή Δήμιοβας στο Δήμο Καλαμάτας, και επομένως στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα προγραμματίζεται η υπογραφή της σχετικής προγραμματικής σύμβασης μεταξύ της Περιφέρειας Πελοποννήσου -που θα υλοποιήσει το εν λόγω έργο- και της Μητρόπολης Μεσσηνίας.

Όσον αφορά στο έργο ανακατασκευής του Πύργου Κουμουνδούρου στον Κάμπο Αβίας στο Δήμο Δυτικής Μάνης, η υπουργός ενημέρωσε ότι προγραμματίζεται να χρηματοδοτηθεί από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Σχετικά με το έργο αποκατάστασης του ναού Πέτρου και Παύλου στον Άγιο Πέτρο Κυνουρίας, ο κ. Νίκας δήλωσε ότι άμα τη λήψει της σχετικής γνωμοδότησης από τα αρμόδια όργανα θα υπογραφεί άμεσα η προγραμματική σύμβαση της Περιφέρειας με το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο, ώστε η πρώτη να υλοποιήσει το εν λόγω έργο που αφορά στην αντιμετώπιση των προβλημάτων στατικότητας, αλλά και της υγρασίας στο ναό, καθώς και στην επικεράμωσή του.

Εξάλλου, ο περιφερειάρχης ενημερώθηκε από την υπουργό ότι δόθηκε θετική γνωμοδότηση για το Κειμηλιαρχείο – Μουσείο Χριστιανικής Τέχνης της Μητρόπολης Μεσσηνίας, που θα στεγαστεί στο ανακατασκευασμένο και αποκατεστημένο κτήριο του Κορφιωτάκειου, οι εργασίες στο οποίο εξελίσσονται.

Αναφορικά με τη μελέτη ανάπλασης της πλατείας των Φιλιατρών, έκανε γνωστό ότι την υπόθεση θα αναλάβει το κεντρικό συμβούλιο στο υπουργείο, για να αποφευχθούν ενδεχόμενες καθυστερήσεις.

Επίσης, ο κ. Νίκας παρέδωσε στην υπουργό Λ. Μενδώνη τη μελέτη για τις εργασίες αποκατάστασης στη μονή του Αγίου Νικολάου στις Καλτεζές, ωστόσο, καθώς ενημερώθηκε εκ μέρους της πως δεν υπάρχουν πιστώσεις, δήλωσε ότι θα αναλάβει η Περιφέρεια να εξεύρει πόρους, προκειμένου να χρηματοδοτήσει το εν λόγω έργο.

Τέλος, από τον περιφερειάρχη τέθηκε για μία ακόμα φορά στην υπουργό το θέμα με τις αρχαιότητες στην πλατεία Υπαπαντής στην Καλαμάτα.
Συγκεκριμένα, ο Π. Νίκας ζήτησε -και όπως δήλωσε, η υπουργός συναίνεσε- να ασχοληθεί με το συγκεκριμένο ζήτημα το κεντρικό συμβούλιο στο υπουργείο, έτσι ώστε αν τα αρχαιολογικά ευρήματα παρουσιάζουν επιστημονικό ενδιαφέρον, να συνεχιστεί -και να επεκταθεί ενδεχομένως- η ανασκαφική έρευνα.
Σε διαφορετική περίπτωση, να ακολουθηθεί η διαδικασία που επιτάσσει το ισχύον νομικό πλαίσιο, προκειμένου να μη διαιωνίζεται η υφιστάμενη σήμερα κατάσταση σε ένα εμβληματικό σημείο της Καλαμάτας