Ζεστό ενδιαφέρον της ινδικής GMR για το αεροδρόμιο Καλαμάτας

Ζεστό ενδιαφέρον της ινδικής  GMR για το αεροδρόμιο Καλαμάτας

Το θεωρεί επενδυτική ευκαιρία

Ζεστό ενδιαφέρον για το αεροδρόμιο Καλαμάτας, αλλά και για αναζήτηση επενδύσεων στη χώρα μας, προέκυψε από την παρουσία του Ομίλου GMR στην πρόσφατη επίσκεψη του Ινδού πρωθυπουργού Ναρέντρα Μόντι στην Ελλάδα.

O ινδικός όμιλος φαίνεται πως θέλει να κάνει πιο αισθητή την παρουσία του στη χώρα μας με την προσθήκη ακόμα ενός asset, όπως αναφέρει σε δημοσίευμά του το ypodomes.gr. Το ενδιαφέρον των Ινδών για το αεροδρόμιο Καλαμάτας κατέγραψε και η Times of India με σχετικό άρθρο.

Ινδικό ενδιαφέρον

Σύμφωνα με το δημοσίευμα του Νίκου Καραγιάννη, ο Όμιλος GMR ήδη δραστηριοποιείται στον τομέα των αερομεταφορών στην Ελλάδα, καθώς σε κοινοπραξία με τον Όμιλο ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ κατασκευάζουν το νέο διεθνές αεροδρόμιο Ηρακλείου στο Καστέλι. Παράλληλα, συμμετέχει επιτυχώς μέσω της GMR Airports, και πάλι σε σχήμα με τη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, στο διαγωνισμό του Υπερταμείου για την παραχώρηση του αεροδρομίου Καλαμάτας.

Να θυμίσουμε πως στον ίδιο διαγωνισμό συμμετέχουν και τα σχήματα:

-Fraport AG -DELTA Airport Investments (Όμιλος Κοπελούζου) -Πηλέας (Όμιλος Κωνσταντακόπουλου ΤΕΜΕΣ)

-Mytilineos – Corporation America Airports

-Egis Airport – Άκτωρ Παραχωρήσεις -Aeroports de la Cote d’Azur.

Το ενδιαφέρον της GMR

Ο κ. Srinivas Bommidala, Business Chairman-Energy & International Airports του GMR Group, ο οποίος παρέστη στο γεύμα επιχειρηματικών ηγετών που παρέθεσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, σημείωσε αργότερα σε δηλώσεις του: «Υπό την οραματική ηγεσία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, η Ελλάδα έχει επιδείξει μια αξιοσημείωτη δέσμευση σε ξένους επενδυτές όπως εμείς από την Ινδία. Η υποδειγματική του προσέγγιση και η σταθερή αφοσίωσή του στην προώθηση ξένων επενδύσεων έχουν πραγματικά αντίκτυπο. Η GMR διερευνά με πάθος επενδυτικές ευκαιρίες στη χώρα, ιδίως στο αεροδρόμιο της Καλαμάτας».

Ο κ. Bommidala ευχαρίστησε τη μεταμορφωτική παγκόσμια ηγεσία του αξιότιμου πρωθυπουργού Μόντι, περιγράφοντάς τον ως μια προσωπικότητα που έχει ανυψώσει την επιρροή της Ινδίας στην παγκόσμια σκηνή. Είπε: «Η φιλοδοξία για διπλασιασμό του διμερούς εμπορίου έως το 2030 που ορίζεται από την Ινδία και την Ελλάδα είναι αξιέπαινη.

Η βελτιωμένη συνδεσιμότητα Ινδίας και Ελλάδας εκτιμάται από τους Ινδούς πως θα οδηγήσει αναμφίβολα στην αμοιβαία αύξηση του ΑΕΠ και μια μυριάδα επιχειρηματικών ευκαιριών. Οι συζητήσεις μας κυμάνθηκαν πέρα ​​από τα αεροδρόμια, διερευνώντας άλλους πιθανούς τομείς συνεργασίας.

Η παρουσία μιας ομάδας φημισμένων επιχειρηματικών ηγετών και από τις δύο πλευρές σημαίνει γνήσιο ενδιαφέρον για τη δημιουργία νέων επιχειρηματικών σχέσεων. Είμαι βέβαιος ότι αυτό θα ωθήσει την Ινδία και την Ελλάδα σε νέα ύψη. Για τους Ινδούς η Ελλάδα λειτουργεί ως φυσική πύλη προς την Ευρώπη».

Η GMR Airports Infrastructure Limited, μια πρωτοποριακή δύναμη στις παγκόσμιες λειτουργίες αεροδρομίων, διαχειρίζεται επί του παρόντος έξι αεροδρόμια σε όλη την Ινδία και σε διεθνή μέτωπα. Με αποτύπωμα που εκτείνεται στο Medan της Ινδονησίας και στο Cebu των Φιλιππίνων, η τεχνογνωσία της εταιρείας μεταφέρεται και στην κατασκευή ενός αεροδρομίου τελευταίας τεχνολογίας στην Κρήτη, στο Καστέλι. Η δε έναρξη λειτουργίας του τοποθετείται το 2027.