Α49 -Καλαμάτα: Εγκαινιάστηκε η ατομική έκθεση του Δημήτρη Κεντάκα

Α49 -Καλαμάτα: Εγκαινιάστηκε η ατομική έκθεση του Δημήτρη Κεντάκα

Πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια της ατομικής έκθεσης του αείμνηστου ζωγράφου Δημήτρη Κεντάκα στον χώρο τέχνης Α49, το βράδυ της Παρασκευής, στην Καλαμάτα.

Ανάμεσα στα έργα που εκτίθενται στην έκθεση συγκαταλέγονται έργα του Κορίνθιου ζωγράφου σε σχέδια και μακέτες, ενώ υπάρχει και ξεχωριστό δείγμα από τις τοιχογραφίες που είχε φιλοτεχνήσει ο ίδιος στον Ιερό Ναό Ταξιαρχών Καλαμάτας. Στην έκθεση συμμετέχει και ο μαθητής του Δ. Κεντάκα, Τριαντάφυλλος Καγιάς.

Ανάμεσα στο πλήθος που έδωσε χθες το “παρών” στα εγκαίνια της έκθεσης, ξεχωριστή ήταν και η παρουσία της κόρης του αείμνηστου ζωγράφου, Λίλιαν, η οποία ταξίδεψε από το Παρίσι γι’ αυτό το σκοπό.

Ο Δημήτρης Κεντάκας

Ο Δηµήτρης Κεντάκας γεννήθηκε στις 23 Απριλίου 1906 στην Κόρινθο, όπου έλαβε την πρωτοβάθµια και δευτεροβάθµια εκπαίδευση. Το 1928 έγινε δεκτός στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών, αφού κρίθηκε ικανός να ξεκινήσει από τη δεύτερη τάξη του προκαταρκτικού στο Τµήµα Ζωγραφικής και συγκεκριµένα στο εργαστήρι του Κ. Παρθένη.

Κατά τη διάρκεια των σπουδών του έλαβε πολλές διακρίσεις: βραβείο σχεδίου (ηµίγυµνο φυσικού µεγέθους – κάρβουνο) και έπαινο σε γυµνό φυσικού µεγέθους (χρώµα). Το πιο μεγάλο και πληρέστερο έργο του Δ. Κεντάκα είναι η αγιογράφησητου Ιερού Ναού των Αγ. Ταξιαρχών Καλαμάτας. Το μνημείο αυτό παραμένει η μεγαλύτερη εικαστική δημιουργία του εικοστού αιώνα στην πόλη και ένα από τα κορυφαία και αντιπροσωπευτικότερα έργα του καλλιτέχνη στην επικράτεια.

Εκτός των τοιχογραφιών, ο Δ. Κεντάκας φιλοτέχνησε και πλήθος φορητών εικόνων, οι οποίες κοσμούν ναούς στην Καλαμάτα, τη Λιβαδειά, την Αθήνα ή ανήκουν σε ιδιωτικές συλλογές. Εικόνες του βρίσκονται επίσης στη Γαλλία, το Λέτσε της Απουλίας την Αμερική και αλλού.

Η έκθεση θα είναι διαθέσιμη για το κοινό έως τις 6 Ιανουαρίου 2024.