Λήγουν οι συμβάσεις των υπαλλήλων στις ΚΟΜΥ του ΕΟΔΥ

Λήγουν οι συμβάσεις των  υπαλλήλων στις ΚΟΜΥ του ΕΟΔΥ

Σε διαμαρτυρία προχώρησαν οι συμβασιούχοι υπάλληλοι στις ΚΟΜΥ του ΕΟΔΥ, καθώς στο τέλος Νοεμβρίου λήγουν οι συμβάσεις τους. Κάποιοι δε εξ αυτών απασχολούνται και στη Μεσσηνία, έχοντας σημαντικό όγκο εργασίας, καθώς κάθε εβδομάδα διενεργούν σχεδόν 1.500 rapid test.

Επιστολή
Σε ανοιχτή επιστολή το Σωματείο Εργαζομένων ΚΟΜΥ – ΕΟΔΥ αναφέρει: «Η παρούσα επιστολή αποτελεί τη φωνή των 1.047 συμβασιούχων υπαλλήλων ΙΔΟΧ, επαγγελματιών υγείας, διοικητικών υπαλλήλων, οδηγών, και εκφράζει την αγωνία τους για το εργασιακό τους μέλλον, για την προάσπιση της λειτουργίας του συγκεκριμένου θεσμού και τη διατήρηση των ΚΟΜΥ του ΕΟΔΥ στο χώρο της υγείας και συγκεκριμένα στη Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, συμβάλλοντας στην αναβάθμιση του Εθνικού Συστήματος Υγείας.

Οι ΚΟMΥ του ΕΟΔΥ από την αρχή της πανδημίας, επί τριάμισι χρόνια τώρα εργασίας και προσφοράς στον πολίτη, βρέθηκαν στην πρώτη γραμμή, πραγματοποιώντας δειγματοληψίες (Covid-Γριπώδης συνδρομή) σε όλη την επικράτεια της χώρας, με μεγάλα διαστήματα αναστολής αδειών, χωρίς ρεπό, με εξουθενωτικά ωράρια και συνθήκες εξαιρετικά δύσκολες, εκτεθειμένοι σε όλους τους πιθανούς κινδύνους, απέκτησαν πολύτιμη εμπειρία και συνέβαλαν καθοριστικά στην επιδημιολογική επιτήρηση της νόσου του κορωνοϊού, στη διερεύνηση συρροών, στον εμβολιασμό ευπαθών ομάδων σε ποικίλες δομές, στην ανάλυση δειγμάτων στο εργαστήριο του οργανισμού (ΚΕΔΥ), καθώς και στους κατ’ οίκον εμβολιασμούς, σε συνεργασία με τις αντίστοιχες ΥΠΕ και τα Κέντρα Υγείας όλων των Περιφερειακών Ενοτήτων της χώρας».

Ανανέωση
Ακόμη και σήμερα, όπως τονίζουν, στις πληγείσες περιοχές της Θεσσαλίας οι ΚΟΜΥ του ΕΟΔΥ είναι εκεί και δηλώνουν την παρουσία τους, αναλαμβάνοντας επιπλέον αρμοδιότητες.

Στην επιστολή τους επισημαίνουν ότι η σύμβασή τους είναι ενεργή, κατόπιν διαδοχικών παρατάσεων, έως τις 30 Νοεμβρίου 2023. Ζητούν, λοιπόν, να διασφαλισθεί η απρόσκοπτη συνέχιση των ΚΟΜΥ μετά και το τέλος Νοεμβρίου, ενώ, αν και ο Οκτώβριος τελειώνει,  κανένας αρμόδιος δεν έχει τοποθετηθεί επίσημα για την ανανέωση της σύμβασής τους.