«Πράσινο φως» από το υπουργείο Πολιτισμού για την πλατεία Φιλιατρών

«Πράσινο φως» από το υπουργείο  Πολιτισμού για την πλατεία Φιλιατρών

Εγκρίθηκε η μελέτη ανάπλασης και ανάδειξής της

Ο δρόμος για τη δημοπράτηση ενός μεγάλου έργου στην Τριφυλία, που τα τελευταία χρόνια έχει προκαλέσει ποικίλες αντιδράσεις, ανοίγει με τη χθεσινή απόφαση της αρμόδιας υπηρεσίας του υπουργείου Πολιτισμού.

Με απόφαση της Υπηρεσίας Νεωτέρων Μνημείων και Τεχνικών Έργων Δυτικής Ελλάδος, Πελοποννήσου και Νοτίου Ιονίου εγκρίθηκε η μελέτη «Ανάπλαση – Ανάδειξη πλατείας Καποδιστρίου στα Φιλιατρά».

Η μελέτη έχει απορριφθεί δύο φορές στο παρελθόν (το 2021 και το 2022) και από τις βασικές αντιδράσεις είναι το μεγάλο κόστος του έργου (έχει προϋπολογισμό 3,3 εκατ. ευρώ) και ότι πλην του Δήμου και της Περιφέρειας, φορείς και κάτοικοι που ενδιαφέρονται δε γνωρίζουν τι ακριβώς προβλέπει η μελέτη.

Έγκριση

Στην έγκριση της υπηρεσίας του υπουργείου Πολιτισμού, μεταξύ άλλων, γίνεται μνεία στο ότι με απόφαση του 2001 χαρακτηρίσθηκε ως ιστορικό διατηρητέο μνημείο το διώροφο κτήριο φερόμενης ιδιοκτησίας Γεωργίου Σπέτζα, στο νότιο τμήμα της πλατείας, επί της οδού Διονυσίου Σπέτζα, ενώ με απόφαση του 1995 έχουν χαρακτηρισθεί ως μνημεία και τα δύο ισόγεια κτήρια του δημοτικού καταστήματος Φιλιατρών, τα οποία βρίσκονται στο άμεσο περιβάλλον του Ρολογιού στην πλατεία Φιλιατρών, το οποίο επίσης έχει χαρακτηρισθεί ως ιστορικό διατηρητέο μνημείο με απόφαση του 1990.

Επίσης, εντός της πλατείας Καποδιστρίου υπάρχει ένα πέτρινο χυτοδηρό σιντριβάνι, το οποίο έχει χαρακτηρισθεί  ως ιστορικό διατηρητέο μνημείο και έργο τέχνης μαζί με τον περιβάλλοντα χώρο με απόφαση το 2001.

Όροι

Η μελέτη εγκρίθηκε από το υπουργείο Πολιτισμού, όπως αποτυπώνεται και περιγράφεται στα σχέδια και στην τεχνική έκθεση της μελέτης, με τους εξής όρους:

-Για τη συντήρηση – προστασία των σιντριβανιών θα πρέπει να κατατεθεί λεπτομερής μελέτη από εξειδικευμένο συντηρητή

-Όσον αφορά στη μελέτη φωτισμού, η υπηρεσία του υπουργείου Πολιτισμού δεν έχει κατ’ αρχήν αντίρρηση και η οριστική της θέση θα διατυπωθεί αφού υλοποιηθεί το έργο, προκειμένου να διαπιστωθούν τυχόν αστοχίες και να δοθούν κατευθύνσεις για διορθώσεις.

Μάλιστα, η υπηρεσία ζητά μετά την περάτωση των εργασιών να της σταλούν φωτογραφίες από την πλατεία.

Της Βίκυς Βετουλάκη