Σε προθήκες…

Σε προθήκες…

Η περιορισμένη παραγωγή του ελαιολάδου και της βρώσιμης ελιάς φέρνει στο προσκήνιο τον κίνδυνο της… κλοπής! Όλη η αγορά – που έχει αρχίσει να … «στεγνώνει» από πρώτη ύλη – περιμένει με αγωνία τη νέα ελαιοκομική περίοδο. Οι τιμές παραγωγού θα ξεκινήσουν φέτος από τα 9 ευρώ το κιλό και… έχει ο Θεός!

Σύμφωνα με τον “Οικονομικό Ταχυδρόμο”, υπάρχει όμως και ένας άλλος κίνδυνος. Να περιοριστούν οι ποσότητες που οι παραγωγοί θα πουλήσουν στους τυποποιητές ελαιολάδου, διότι με τόσο υψηλή τιμή θα έχουν μεγαλύτερο κέρδος αυτοί, αν το πουλήσουν απευθείας στους καταναλωτές. Αλλά και οι καταναλωτές θα κερδίσουν, που θα μπορούν να το αγοράζουν 10 ή 11 ευρώ το κιλό, αντί 14, 15 ή 16 ευρώ το κιλό και «τράβα κορδόνι»!

Βέβαια, αυτή η τακτική έχει ένα ρίσκο. Για τους καταναλωτές. Δεν μπορούν να είναι σίγουροι για την ποιότητα του προϊόντος. Αν, δηλαδή, ο 17κιλος τενεκές θα έχει πρόσμιξη με σπορέλαια της κακιάς ώρας. Δεν υπάρχει αμφιβολία πως η αγορά φέτος θα είναι δύσκολη για όλους, κυρίως όμως για τους καταναλωτές.

Και ο κίνδυνος της υποκατάστασης του ελαιολάδου από σπορέλαια – που είναι φθηνότερα – είναι προφανής.

Α.Π.