Θανάσης Βασιλόπουλος στο «Θ»: Αλλάζουμε το παρόν και το μέλλον του Δήμου

Θανάσης Βασιλόπουλος στο «Θ»: Αλλάζουμε το παρόν και το μέλλον του Δήμου

Η Μεσσηνία οδεύει προς τις αυτοδιοικητικές εκλογές υπό τη σκιά ενός «οξύμωρου».
Από τη μία πλευρά, ποτέ άλλοτε στο παρελθόν η Τοπική Αυτοδιοίκηση δεν είχε μπει στο στόχαστρο της κριτικής όσο αυτή την περίοδο.

Ο λόγος είναι πως πυρκαγιές και πλημμύρες ανέβασαν τον πήχη των απαιτήσεων, καθώς αποδόθηκαν ευθύνες και αναζητήθηκαν αρμοδιότητες πέρα από το απλουστευτικό σχήμα που έλεγε πως «δουλειά του δημάρχου είναι να μαζεύει τα σκουπίδια».

Αφετέρου, η χώρα πολιτικά μετρήθηκε σε δύο πρόσφατες εθνικές αναμετρήσεις, απ’ όπου προέκυψαν τέτοιες διαφορές που δεν αφήνουν χώρο ούτε σε υποψία οποιασδήποτε ανατροπής ή, έστω, μερικής αναδιάταξης του πολιτικού σκηνικού. Τα πολιτικά συμπεράσματα είναι περίπου προδιαγραμμένα, κάτι στο οποίο συνηγορεί και το φθινοπωρινό κύμα δημοσκοπήσεων.

Με το βάρος της επιλογής, λοιπόν, για επίλυση των προβλημάτων στις τοπικές κοινωνίες, μεταφέρθηκε αυτομάτως και μεγάλο μέρος της ευθύνης για τη διαχείριση της καθημερινότητάς τους και όχι μόνο. Θέλουμε να πιστεύουμε ότι οι υποψήφιοι δήμαρχοι έχουν αντιληφθεί πως η δουλειά τους δεν είναι μόνο να μαζεύουν σκουπίδια.

Ο δήμαρχος και εκ νέου υποψήφιος με το συνδυασμό “Δημιουργική Πρωτοβουλία για το Δήμο Καλαμάτας”, Θανάσης Βασιλόπουλος, καταθέτει, στη συνέντευξη που ακολουθεί, ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για την ανάπτυξη της περιοχής με μια σειρά έργων, των οποίων η υλοποίηση θα αλλάξει το βηματισμό του Δήμου.

Πέρα από την ουσία, σήμερα, στις 8.00 το βράδυ, δίνει και τη… μάχη της πλατείας και των εντυπώσεων, με την κεντρική του πολιτική ομιλία.

-Εκ νέου υποψήφιος δήμαρχος Καλαμάτας. Τι θα επικοινωνούσατε στους δημότες ως βασική σας στόχευση στην επόμενη αυτοδιοικητική περίοδο 2024-2029;
Κύριε Πετρόγιαννη, στα χρόνια που πέρασαν πετύχαμε πολλά. Στα χρόνια που έρχονται, με την εμπιστοσύνη των συνδημοτών μας, μπορούμε και θα πετύχουμε ακόμα περισσότερα.

Στόχος μας είναι να είμαστε χρήσιμοι και αποτελεσματικοί, δίπλα στους δημότες μας, δίνοντας λύσεις και εργαζόμενοι για ένα καλύτερο μέλλον στο Δήμο μας, για τα παιδιά μας και τις επόμενες γενιές.

Οι βασικές μας στοχεύσεις περιγράφονται αναλυτικά στο πρόγραμμα του συνδυασμού μας. Ένα πρόγραμμα ρεαλιστικό και εφαρμόσιμο, που περιλαμβάνει 133 έργα και δράσεις μεταξύ των οποίων 5+1 εμβληματικά έργα για την Καλαμάτα του αύριο.

Μπροστά μας έχουμε την υλοποίηση του Κλιματικού Συμβολαίου της Καλαμάτας, στο πλαίσιο της συμμετοχής μας στις «100 Κλιματικά Ουδέτερες και Έξυπνες Πόλεις της Ε.Ε. έως το 2030», κάτι που από μόνο του αποτελεί ένα πλήρες επιχειρησιακό πρόγραμμα και το διαβατήριο για μια εντυπωσιακή προοπτική βιώσιμης ανάπτυξης στα χρόνια που έρχονται, με πολλά και σημαντικά οφέλη για όλες και όλους μας.

Μπροστά μας έχουμε την υλοποίηση των Στρατηγικών Αστικών Αναπλάσεων, τόσο στον κεντρικό ιστό, που περιλαμβάνει 30.000 τετραγωνικά μέτρα, όσο και στην Ανατολική Γειτονιά, με παρεμβάσεις σε μία έκταση 110.000 τετραγωνικών μέτρων. Πρόκειται για έργα που σχεδιάσαμε, διεκδικήσαμε και εξασφαλίσαμε χρηματοδοτήσεις που αγγίζουν τα 25 εκατομμύρια ευρώ.

Στόχος μας, επίσης, η ανάδειξη του περιβαλλοντικού πάρκου στο Νέδοντα με τη μεταφορά των δημοτικών συνεργείων, αλλά και η κατασκευή ενός σύγχρονου αθλητικού κέντρου (Παλέ ντε Σπορ) στα Παλιάμπελα της Αγίας Τριάδας.

Βασική μας στόχευση αποτελεί, επίσης, η ενίσχυση και θωράκιση των υποδομών ύδρευσης, με την ολοκλήρωση της κατασκευής του νέου αγωγού Φ800 για τη μεταφορά νερού από το Πήδημα στην Καλαμάτα, την κατασκευή δεξαμενών στο Πήδημα και τον Αη-Γιάννη Καρβούνη, αλλά και την υλοποίηση του στόχου για τη μεταφορά νερού από τον Άγιο Φλώρο στο Πήδημα.

Κεντρικός στόχος είναι και η ανάδειξη του παραλιακού μετώπου της Καλαμάτας, που περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, την ολοκλήρωση των διανοίξεων οδών, τη διάνοιξη της οδού Κρήτης, τον αρχιτεκτονικό διαγωνισμό για το παράλιο μέτωπο, αλλά και την υλοποίηση του master plan του λιμανιού.

-Αν μπορούσατε να ξεχωρίσετε τα εμβληματικότερα από τα αρκετά έργα και παρεμβάσεις ουσίας που έγιναν στο Δήμο Καλαμάτας, ποια θα ήταν αυτά;
Θεωρώ όλα τα έργα σημαντικά και όλες τις παρεμβάσεις μας χρήσιμες, αφού κάθε έργο, κάθε παρέμβαση, έδωσε λύσεις σε προβλήματα και βελτίωσε την καθημερινότητα των δημοτών.

Αφού, όμως, μου ζητάτε να ξεχωρίσω κάποια, θα αναφερθώ στα έργα υποδομών, που μπορεί να μην είναι δημοφιλή στον κόσμο, ίσως μάλιστα προκαλούν και γκρίνια κατά την εκτέλεσή τους, αλλά είναι έργα κρίσιμα για το Δήμο μας. Ενδεικτικά αναφέρομαι στην αντικατάσταση του δικτύου ύδρευσης 26 χιλιομέτρων στην πόλη της Καλαμάτας, στην αντικατάσταση δικτύων ύδρευσης στις Κοινότητες του Δήμου, στην επέκταση των δικτύων ακαθάρτων, στον εκσυγχρονισμό των εγκαταστάσεων και τη λειτουργική αναβάθμιση του Βιολογικού Καθαρισμού και πολλά ακόμη, που έρχονται να θωρακίσουν την περιοχή μας.

Τεράστιας σημασία είναι και η κύρια φάση εκτέλεσης του έργου με την έλευση των αγωγών φ800, το έργο κατασκευής του κεντρικού αγωγού ύδρευσης από τις Πηγές του Πηδήματος σε Καλαμάτα – Μεσσήνη, που εκκινεί τις επόμενες εβδομάδες, καθώς έχουν ολοκληρωθεί τα παράλληλα δίκτυα. Πρόκειται για ένα έργο που σε συνδυασμό με τη νέα δεξαμενή 8.500 μ3 που εξασφαλίσαμε στον Άη- Γιάννη Καρβούνη, αλλά και την κατασκευή νέας δεξαμενής στο Πήδημα, θωρακίζουν για τις επόμενες δεκαετίες την πόλη στον τομέα της υδροδότησης.

Στο πρόγραμμά μας, οι δημότες μπορούν να μελετήσουν αναλυτικά τόσο τα έργα που ολοκληρώσαμε και αφορούν στις υποδομές όσο και τα έργα που έχουμε σχεδιάσει και για τα οποία έχουμε εξασφαλίσει χρηματοδοτήσεις εκατομμυρίων ευρώ, με τα οποία αναβαθμίζουμε το σύνολο των υποδομών στο Δήμο μας.

-Στο ψηφοδέλτιό σας έχετε συγκεντρώσει πλήθος αξιόλογων υποψηφιοτήτων. Συμφωνείτε πως η δύναμη μιας Δημοτικής Αρχής, εκτός των ικανοτήτων του επικεφαλής, είναι και η σκληρή ομαδική δουλειά;
Έχω πει πολλές φορές ότι οι ομάδες κερδίζουν, και η ομάδα της «Δημιουργικής Πρωτοβουλίας για το Δήμο Καλαμάτας» είναι μια μεγάλη, δυνατή και πολυσυλλεκτική ομάδα, που μπορεί και θα πάει το Δήμο Καλαμάτας ακόμα πιο μπροστά. Όλοι οι υποψήφιοι του ψηφοδελτίου νίκης του συνδυασμού μας είναι πολίτες με ενεργή παρουσία στα κοινωνικά και επαγγελματικά δρώμενα του Δήμου μας, μα, πάνω απ’ όλα, άτομα με τα οποία μοιραζόμαστε ένα κοινό όραμα για την Καλαμάτα του αύριο. Όλοι έχουν και θα έχουν λόγο και ρόλο.

Ως Δημοτική Αρχή έχουμε αποδείξει ότι πιστεύουμε στην ομαδική προσπάθεια, τη σύνθεση, τη συνεργασία. Σε αυτή την κατεύθυνση, συνεχίζουμε να πορευόμαστε, αφού μόνο έτσι μπορούμε να θέτουμε μεγάλους στόχους και να τους πετυχαίνουμε προς όφελος του τόπου μας και των συμπολιτών μας.

-Ζούμε σε καιρούς δύσκολους. Ίσως για πρώτη φορά στην ιστορία είναι ακριβά συγχρόνως τα τρόφιμα, η ενέργεια, τα ενοίκια και η βενζίνη. Αυτό σημαίνει ότι όλο και περισσότεροι άνθρωποι δυσκολεύονται. Είναι στόχος δικός σας να στέκεστε στο πλευρό των ευπαθών ομάδων πληθυσμού; Τι έχετε κάνει ως Δήμος και πώς βλέπετε την επόμενη μέρα σε αυτό το πεδίο;
Είναι αλήθεια ότι κατά τη διάρκεια της θητείας μας ζήσαμε, όπως και όλος ο κόσμος, πρωτόγνωρες καταστάσεις, όπως η πανδημία και ακολούθως η μεγάλη ενεργειακή κρίση. Σήμερα, βιώνουμε τις συνέπειες όλων αυτών των δύσκολων καταστάσεων, που αναμφισβήτητα έχουν προκαλέσει έντονες αναταράξεις στην οικονομία και θα μου επιτρέψετε να πω και συνολικά στη λειτουργία δομών και φορέων, συμπεριλαμβανομένων των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Είναι κάτι, άλλωστε, που και ως Δήμος έχουμε αντιμετωπίσει. Τολμώ να πω ότι με πολλή προσπάθεια, συντονισμένη δουλειά και καλή οργάνωση έχουμε καταφέρει να κρατήσουμε το Δήμο μας όρθιο, έχοντας τη δυνατότητα να σταθούμε δίπλα στους συμπολίτες μας συνολικά και ιδιαίτερα σε όλους εκείνους που μας έχουν περισσότερο ανάγκη.

Στο πλαίσιο αυτό δόθηκε ιδιαίτερο βάρος στα θέματα κοινωνικής πολιτικής και πρόνοιας. Μέσα από την ανάπτυξη νέων δομών, όπως, παραδείγματος χάρη, τα Δημοτικά Υπνωτήρια, το Κέντρο Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων, του οποίου τις επόμενες ημέρες, μάλιστα, παραδίδονται και οι νέες εγκαταστάσεις, αλλά και η ενίσχυση υπαρχουσών δομών, όπως η ενεργοποίηση των Δημοτικών Μαγειρείων, που μας παρέχει τη δυνατότητα, εφόσον απαιτηθεί, να ενταχθούν στο Δημοτικό Συσσίτιο περισσότεροι συμπολίτες μας.

Η έννοια μας αφορά όλους τους δημότες, για το λόγο αυτό στο πρόγραμμά μας περιλαμβάνονται μία σειρά από δράσεις που έρχονται να ενισχύσουν το κοινωνικό πρόσωπο του Δήμου, είτε μέσα από την υλοποίηση προγραμμάτων κοινωνικού χαρακτήρα είτε μέσα από τη λειτουργία νέων δομών που εξυπηρετούν τις ανάγκες των ευπαθών ομάδων του πληθυσμού.

Επομένως ως Δήμος είναι βέβαιο ότι συνεχίζουμε να κάνουμε ό,τι πρέπει, προκειμένου να είμαστε δίπλα σε κάθε δημότη μας.

-Πώς θέλετε να είναι η Καλαμάτα την επόμενη δεκαετία;
Ένα Δήμος σύγχρονος, πρωτοπόρος, φιλικός και φιλόξενος. Ένας Δήμος θωρακισμένος σε επίπεδο υποδομών. Ένας Δήμος κλιματικά ουδέτερος, πρωταγωνιστής των εξελίξεων. Ένας Δήμος πρότυπο, που αξίζει να ζεις και να δραστηριοποιείσαι. Αυτή είναι η Καλαμάτα που θέλουμε, για αυτή την Καλαμάτα εργαζόμαστε. Και θα το πετύχουμε καθώς έχουμε όραμα, έχουμε πρόγραμμα σαφές, ρεαλιστικό και εφαρμόσιμο, έχουμε την εμπειρία και την ικανότητα να το μετατρέψουμε σε έργο χειροπιαστό και μετρήσιμο, σε έργο στην πράξη.

-Ποιο είναι το μήνυμά σας λίγο πριν από την εκλογική αναμέτρηση;
Στις 8 Οκτωβρίου ζητώ από τους συνδημότες μου ισχυρή εντολή, από την πρώτη Κυριακή, για να συνεχίσουμε δυναμικά το έργο μας. Για να κάνουμε πράξη το σχεδιασμό μας. Για να εγγυηθούμε την αναπτυξιακή πορεία του Δήμου Καλαμάτας.

Στις 8 Οκτωβρίου ζητώ από τους συνδημότες να ανανεώσουμε τη σχέση εμπιστοσύνης που μας ενώνει, κάνοντας επιλογή εμπιστοσύνης και ψηφίζοντας «Δημιουργική Πρωτοβουλία για το Δήμο Καλαμάτας».
Α.Π.