Βοήθεια για να μην καταρρεύσει το νοσοκομείο ζητούν οι γιατροί του ΕΣΥ

Βοήθεια για να μην καταρρεύσει το νοσοκομείο ζητούν οι γιατροί του ΕΣΥ

Και στον Εισαγγελέα η αναφορά τους για τις μετακινήσεις Παθολόγων

Σε αναφορά στον εισαγγελέα Καλαμάτας και όχι μόνο στη διοικήτρια του νοσοκομείου, προχώρησαν οι Ειδικευμένοι Ιατροί του  ΕΣΥ Μεσσηνίας, κάνοντας λόγο για επισφάλεια λειτουργίας των Παθολογικών Κλινικών του Νοσοκομείου Καλαμάτας και κίνδυνο που διατρέχουν λόγω εργασιακής εξουθένωσης.

Το Σωματείο Ειδικευμένων Ιατρών του ΕΣΥ  Μεσσηνίας κάνει λόγο για κατάρρευση των Παθολογικών Κλινικών του νοσοκομείου και με ανακοίνωση που έχει τίτλο «Εκπέμπουν  SOS οι Παθολογικές Κλινικές», καταγγέλλουν εκ νέου την πολιτική μετακίνησης των γιατρών του ΕΣΥ από το ένα νοσοκομείο στο άλλο για την κάλυψη εφημεριακών κενών.

Εξαντλημένοι γιατροί

Στην ενημερωτική τους ανακοίνωση σημειώνουν ότι ο αντιπρόσωπος των ιατρών, που είναι μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του νοσοκομείου, έθεσε το θέμα ως κατεπείγον εκτός ημερήσιας διάταξης την Παρασκευή με σκοπό να υπάρξει ξεκάθαρη θέση του Δ.Σ. Ωστόσο, τα υπόλοιπα μέλη του Συμβουλίου δε δέχτηκαν να το συζητήσουν.

Λίγες ημέρες νωρίτερα, σε έκτακτη γενική συνέλευση του Σωματείου, ελήφθη ομόφωνη απόφαση να στηριχθεί κάθε απόφαση των παθολόγων, με στόχο να διαφυλαχθεί η αξιοπρέπεια και η υγεία τους. Εκεί αποφασίσθηκε να ενημερωθεί και ο εισαγγελέας Πρωτοδικών Καλαμάτας.

«Δε γίνεται άλλο να συνεχιστεί  η αρνητικότατη κατάσταση  που βιώνουν όλοι οι ιατροί και πρέπει να φανεί το παράνομο των μετακινήσεων των ιατρών που επιδιώκεται να καταστεί καθεστώς. Ταυτόχρονα, το λειτούργημα του ιατρού μάς θέτει υπευθύνους απέναντι στην υγεία των πολιτών, η οποία δεν μπορεί να εξασφαλιστεί με ιατρούς εξαντλημένους, μετακινούμενους από το ένα νοσοκομείο στο άλλο, με άμεσο αποτέλεσμα την καταστρατήγηση κάθε κανόνα σωστής οργάνωσης και κάθε κανόνα ασφαλείας στη λειτουργία των κλινικών. Καλούμε κάθε πολίτη, κάθε πολιτικό φορέα, κάθε πολιτικό πρόσωπο του νομού, να πάρει θέση απέναντι στην κατάρρευση του Νοσοκομείου Καλαμάτας», καταλήγει η ανακοίνωση του Σωματείου.

«Και το φιλότιμο έχει τα όριά του»

Στην αναφορά τους προς τη διοικήτρια του νοσοκομείου, τον εισαγγελέα Καλαμάτας και το διοικητή της 6ης ΥΠΕ, οι ειδικευμένοι γιατροί αναφέρονται σε έγγραφο της διοικήτριας με το οποίο μία παθολόγος από το Νοσοκομείο Καλαμάτας μετακινείται στην Παθολογική Κλινική του Νοσοκομείου Σπάρτης για την πραγματοποίηση εφημερίας στις 23 Οκτωβρίου, από το μεσημέρι (14.00) και μετά.

«Είναι αλήθεια ότι αυτό γίνεται εδώ και καιρό και υλοποιείται εξαιτίας του φιλότιμου των ιατρών και των υποσχέσεων ότι θα λυθεί το πρόβλημα με προσλήψεις. Προσλήψεις ιατρών, όμως, δε γίνονται. Τα πράγματα χειροτερεύουν με την εξάντληση των ιατρών και με συνειδητοποίηση ότι καθίστανται θύματα με εκμετάλλευση της ευσυνειδησίας και του φιλότιμού τους. Συνειδητοποιούμε, πλέον, ότι η καθ’ όλα αρνητικότατη κατάσταση, η οποία συνεχώς χειροτερεύει, βλάπτει πολλαπλά τη λειτουργία των νοσοκομείων, αφού αποδυναμώνεται το αποδυναμωμένο για να “δυναμώσει” το άλλο. Βλάπτει, σε τελευταία ανάλυση, τους ασθενείς, οι οποίοι δικαιούνται να έχουν ασφαλή περίθαλψη και όχι εμβαλωματική. Αντικειμενικά, εξυπηρετείται η πολιτική υποβάθμισης, αν όχι διάλυσης, των νοσοκομείων ΕΣΥ και προκαλεί την πρόωρη έξοδο των ιατρών κλάδου ΕΣΥ από τα νοσοκομεία, τη φυγή τους στο εξωτερικό, με αποτέλεσμα η χώρα μας, που είχε πλειονότητα ιατρών, να έχει καταστεί ελλειμματική», υπογραμμίζεται στην αναφορά.

Ακολούθως, στην αναφορά τους παρουσιάζουν όλα τα έγγραφα και τη νομοθεσία, βάσει των οποίων θεωρούν ότι είναι παράνομο αυτό που γίνεται.

Μεταξύ άλλων, αναφέρουν ότι ο διοικητής της 6ης ΥΠΕ δεν έχει δικαίωμα να εντέλει διοικητές νοσοκομείων να μετακινούν ιατρούς του νοσοκομείου τους σε άλλο νοσοκομείο, καθώς και ότι «η  αποδυνάμωση των νοσοκομείων ακόμα περισσότερο, για να ενισχυθούν άλλα νοσοκομεία, δεν περιλαμβάνεται στις αρμοδιότητες των διοικητών των νοσοκομείων».

Διευκρινίζουν, δε, ότι προς το παρόν δεν υπάρχει απόφαση του διοικητή της 6ης ΥΠΕ και καταλήγουν, απευθυνόμενοι στη διοικήτρια: «Εκείνο που γνωρίζουμε και γνωρίζετε είναι ότι κανένας ιατρός δε συναίνεσε γραπτώς στην υπέρβαση του 48ώρου και, μάλιστα, ταξιδεύοντας σε άλλους νομούς. Επομένως, γνωστοποιήστε στον κ. διοικητή της 6ης ΥΠΕ να μην επιχειρήσει να εκδώσει απόφαση ή έγγραφο με εντέλλεσθε και αποδέκτες ιατρούς, αφού αυτοί, εκτελώντας το υποχρεωτικό πρωινό ωράριό τους, συμπληρώνουν 35 ώρες εργασίας από Δευτέρα έως Παρασκευή και απομένουν 13 ώρες εφημερίας για να συμπληρωθούν οι συνολικές 48 ώρες εργασίας την εβδομάδα. Και το φιλότιμο έχει τα όριά του και η εκμετάλλευσή του. Η υπέρβασή του βλάπτει πολλαπλά. Ναι, πράγματι, το νοσοκομείο μας λειτουργεί μόνον επειδή οι ιατροί του παραβλέπουν το δικαίωμά τους να εργάζονται 48 ώρες συνολικά την εβδομάδα. Θα αναγκαστούν με τα εντέλλεσθε των μετακινήσεων να τηρήσουν το δικαίωμά τους να μη βλάπτουν την υγεία τους με εξαντλητικά ωράρια».

Β.Β.