9ο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Πελοποννήσου: Αυλαία σήμερα με απονομές

9ο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Πελοποννήσου: Αυλαία σήμερα με απονομές

Το 9ο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Πελοποννήσου κατεβάζει αυλαία αύριο Κυριακή, 5 Νοεμβρίου, στο αμφιθέατρο «Θεόδωρος Αγγελόπουλος» στο Εργατικό Κέντρο.

Η τελετή θα ξεκινήσει στις 9.00 το βράδυ, με τη διεθνή κριτική επιτροπή, αποτελούμενη από τους σκηνοθέτες Turi Finocchiaro και Nathalie Rossetti και τη μοντέζ Μπονίτα Παπαστάθη, να απονέμει τα βραβεία  Ισότητας. Να σημειωθεί πως από φέτος μετονομάζεται σε «Βραβείο Ισότητας – Αλεξάνδρα Σκορδάκη», στη μνήμη της φίλης και συνεργάτιδος του Φεστιβάλ, υπέρμαχου της ισότητας και πρότυπο γυναικείας χειραφέτησης, η οποία «έφυγε» ξαφνικά στα μέσα του 2023.

Όπως κάθε χρόνο, το βραβείο του ετήσιου αφιερώματος δίνει ομάδα φοιτητών κάποιου συνεργαζόμενου πανεπιστημίου. Φέτος, τα Βραβεία Μουσικού Ντοκιμαντέρ θα δώσουν οι φοιτητές του Ιονίου Πανεπιστημίου. Παράλληλα, θα δοθούν τα Βραβεία Κοινού.

Να σημειωθεί πως τα βραβεία και της 9ης διοργάνωσης έχει φιλοτεχνήσει ο γλύπτης Χρίστος Ριγανάς.

Με την ολοκλήρωση των βραβεύσεων θα προβληθούν ντοκιμαντέρ μικρού μήκους, σε ζωντανή μουσική επένδυση μαθητών του Μουσικού Σχολείου, του Δημοτικού Ωδείου και του Καλλιτεχνικού Στεκιού, υπό την επίβλεψη της σολίστ πιάνου Λόλας Τότσιου.

Η βραδιά θα κλείσει με συναυλία πιάνου από τη Λόλα Τότσιου, κατά την οποία θα ακουστούν έργα του Giya Kancheli, του Erik Satie και του Θεόφιλου Λαμπρινίδη. 

Τα Σπουδαστικά Σπονδυλωτά Ντοκιμαντέρ
Στο μεταξύ, τα ντοκιμαντέρ τα οποία δημιούργησαν φοιτητές της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών, της Σχολής Κινηματογράφου του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και του Babes-Bolyai University της Ρουμανίας, στο πλαίσιο των σεμιναρίων που παρέδωσαν ο Αγγλο-Γκανέζος Eric Knudsen και ο Ιάκωβος Παναγόπουλος, θα προβληθούν σήμερα στις 7.00 το απόγευμα.

Οι ελληνικές ταινίες του διημέρου
Όσο για τις ελληνικές ταινίες του διημέρου, έχουν ως εξής:

Σάββατο 4/11, 17:00 – παρουσία σκηνοθέτιδας

«Ό,τι Λες για Μένα» της Ευαγγελίας Γούλα

Ένα ξύλινο σεντούκι ανοίγει, και φανερώνει καλά κρυμμένα μυστικά…

Σάββατο 4/11, 20.00 – παρουσία σκηνοθέτη

Χρόνης Μπότσογλου: «Ήμουν κι Εγώ Εκεί και με Φίλεψαν Ένα Πιάτο με Φακή» του Φρέντυ Νίκολας Βιανέλλη

Ο Χρόνης Μπότσογλου, ζωγράφος και λέκτορας στην ΑΣΚΤ, αποκαλύπτεται μέσα από το μακροχρόνιο έργο του…

Κυριακή 5/11, 18:00 – παρουσία σκηνοθέτιδας

«Οι Μαθητές του Ουμπέρτο Πρίμο» της Αλεξάνδρας Μαϊολέττι

Θεσσαλονίκη, υπό ναζιστική κατοχή. Το 96% του εβραϊκού πληθυσμού στέλνεται στο Άουσβιτς. Οι περιπέτειες, οι ελπίδες και τα όνειρα εννέα Εβραίων μαθητών του ιταλικού σχολείου Umberto Primo ζωντανεύουν…