9ο Σύνταγμα Πεζικού: Ορκωμοσία για 683 νεοσύλλεκτους οπλίτες

9ο Σύνταγμα Πεζικού: Ορκωμοσία για 683 νεοσύλλεκτους οπλίτες

Ως σημαντική στη σύγχρονη ιστορία του 9ου Συντάγματος Πεζικού μπορεί να χαρακτηριστεί η 24η Νοεμβρίου 2023, αφού έπειτα από σχεδόν 6 χρόνια έγινε ορκωμοσία νεοσύλλεκτων οπλιτών.

Το στρατόπεδο της Καλαμάτας, που λειτουργεί ξανά ως Κέντρο Νεοσυλλέκτων, υποδέχθηκε χθες συγγενείς και φίλους των 683 οπλιτών της 2023 ΣΤ ́/ΕΣΣΟ, οι οποίοι έδωσαν όρκο προς την πατρίδα.

Στη δοξολογία χοροστάτησε ο μητροπολίτης Μεσσηνίας Χρυσόστομος, ενώ όταν οι νέοι στρατιώτες ορκίστηκαν, ο διοικητής του 9ου Συντάγματος Πεζικού, συνταγματάρχης (ΠΖ) Δημήτριος Λυμπερέας, διάβασε την ημερήσια διαταγή, λέγοντάς τους, μεταξύ άλλων, ότι πλέον αποτελούν την ασπίδα και το δόρυ τους έθνους. Μια ασπίδα, όπως τη χαρακτήρισε, ατσάλινη και ένα δόρυ αιχμηρό, έτοιμο να κατακεραυνώσει κάθε επίδοξο επιβουλέα των ιερών και οσίων της Ελλάδας. Επίσης, ανέφερε ότι ιδιαίτερα σήμερα, που αμφισβητούνται αναφαίρετα δικαιώματα, καθίσταται περισσότερο από ποτέ επιτακτική η ανάγκη για επαγρύπνηση, εγρήγορση, αμυντική θωράκιση και εθνική ομοψυχία, για «να αντιμετωπιστεί κάθε κίνδυνος που ελλοχεύει και καραδοκεί για την πατρίδα».

Στη συνέχεια χαιρετισμό εκ μέρους του αρχηγού ΓΕΣ, αντιστράτηγου Άγγελου Χουδελούδη, απηύθυνε ο υποστράτηγος Νικόλαος Λαμπιδώνης. Μεταξύ άλλων, κάλεσε τους ορκισθέντες να μη δουν τη στρατιωτική τους θητεία ως υποχρέωση, αλλά ως τιμή, ως χρέος προς την πατρίδα, ως αφορμή απόκτησης νέων εμπειριών, και πρωτίστως να τη θεωρήσουν ως πηγή άφατης υπερηφάνειας.

Να σημειωθεί ότι η ορκωμοσία ολοκληρώθηκε με παρέλαση των νεοσυλλέκτων, που στη συνέχεια αναχώρησαν με την άδεια που δικαιούνται.

Δηλώσεις
Από την πλευρά του, ο δήμαρχος Καλαμάτας χαρακτήρισε τη σημερινή (σ.σ. χθεσινή) μέρα σπουδαία, με τους Καλαματιανούς να πρέπει νιώθουν διπλά υπερήφανοι, αφού στην περιοχή λειτουργεί η 120 ΠΕΑ και έπειτα από 6 χρόνια το 9ο Σύνταγμα Πεζικού. Ο κ. Βασιλόπουλος πρόσθεσε ότι ο Δήμος Καλαμάτας όλα αυτά τα χρόνια στήριζε τη λειτουργία του στρατοπέδου, ενώ το τελευταίο διάστημα ακόμα εντατικότερα.

Με τη σειρά του, ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Γιάννης Λαμπρόπουλος, σημείωσε ότι τα οφέλη της Καλαμάτας και του νομού είναι μεγάλα από την επαναλειτουργία του στρατοπέδου ως Κέντρου Νεοσυλλέκτων.

Κλείνοντας, πέραν της συγκίνησής του, δήλωσε τη βαθιά του ικανοποίηση και δικαίωση ως πολιτικός που αγωνίστηκε και πάλεψε για την επαναλειτουργία του στρατοπέδου.

Ο αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας, Ανδρέας Τσουκαλάς, μίλησε για μια μέρα σημαντική για την πόλη, αλλά και το νομό. Η λειτουργία του στρατοπέδου, πρόσθεσε, προσφέρει πολλά στον τόπο, ενώ συνεχάρη τους στρατιώτες που χθες ορκίσθηκαν, αλλά και τα στελέχη του 9ου Συντάγματος που κάνουν ό,τι καλύτερο για το στρατόπεδο και τους στρατεύσιμους.

Τέλος, ο πρόεδρος της Κοινότητας Καλαμάτας, Παναγιώτης Λύρας, ανέφερε ότι η ιστορία του Συντάγματος Πεζικού Καλαμάτας είναι καταγεγραμμένη στην ιστορία, αλλά και στις καρδιές των Καλαματιανών. Πρόσθεσε δε, ότι η πόλη ξαναβρήκε χθες ένα κομμάτι της ταυτότητάς της, που δεν είναι άλλο από το Σύνταγμα Πεζικού Καλαμάτας.

Του Παναγιώτη Μπαμπαρούτση