Α. Χαρίτσης: Αντιπολίτευση όχι με συνθήματα, αλλά με πρόγραμμα μαζί με την κοινωνία

Α. Χαρίτσης: Αντιπολίτευση όχι με συνθήματα, αλλά με πρόγραμμα μαζί με την κοινωνία

Συμπληρώνεται σχεδόν μια εβδομάδα από το «σήμερα κλείνει ο κύκλος της εσωστρέφειας» του Στέφανου Κασσελάκη έξω από τα γραφεία της Κουμουνδούρου, αλλά η εικόνα ενός εύθραυστου ΣΥΡΙΖΑ, που αδυνατεί να βρει τις απαιτούμενες ισορροπίες του προκειμένου να ορθοποδήσει, παραμένει αναλλοίωτη.

Κι αν, θεωρητικά, ο πρόεδρος του κόμματος απαλλάχθηκε από τους δύο κεντρικούς πόλους της εσωκομματικής αντιπολίτευσης (Ομπρέλα, 6+6), οι κλυδωνισμοί είναι συνεχιζόμενοι και -σε κάμποσες περιπτώσεις- απρόβλεπτοι.

Διότι η νέα Κοινοβουλευτική Ομάδα που συγκροτήθηκε ως «σπλάχνο» από το «σώμα» του ΣΥΡΙΖΑ λειτουργεί με την ίδια ακριβώς «καρδιά» και το ίδιο «αίμα». Πρόκειται, άλλωστε, για ένα γκρουπ πολλών πρωτοκλασάτων στελεχών που εντός του Κοινοβουλίου θα επιχειρήσουν να υψώσουν τους τόνους της αντιπολίτευσης απέναντι στην κυβέρνηση και να αποκομίσουν τα ανάλογα επικοινωνιακά κέρδη με την κριτική που θα ασκήσουν στη διάρκεια της συζήτησης για τον προϋπολογισμό.

Προφανώς, σύμφωνα με ρεπορτάζ που φιλοξενείται στο ΒΗΜΑ, οι ρόλοι στο νέο αυτό συμμαχικό σχήμα δε μοιράστηκαν τυχαία. Ο πρόεδρος Αλέξης Χαρίτσης, ως πρώην υπουργός Εσωτερικών και αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας-Ανάπτυξης, θα έχει το γενικό πρόσταγμα, ενόσω ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, ως πρώην «τσάρος» των Οικονομικών, και ο Νάσος Ηλιόπουλος, με εμπειρία στην επικοινωνία ως πρώην εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, θα κοιτάξουν να κάνουν αισθητή την παρουσία τους με στοχευμένες παρεμβάσεις.

Πώς μοιράστηκαν οι ρόλοι στους «11»
Στόχος της «συμμαχίας» είναι, μέσα από το συνεκτικό σχέδιο για μια προοδευτική, οικολογική, αριστερή εναλλακτική πρόταση, όπως αυτό ονοματίστηκε, να πείσουν ότι η αυθεντική φωνή και εικόνα του ΣΥΡΙΖΑ είναι αυτή και όχι η «νεο-προεδρική» πτέρυγα που γεννήθηκε μέσα από τις εσωτερικές διεργασίες.

Όλοι τους γνωρίζουν πολύ καλά τον τομέα τους, διαθέτοντας παράλληλα κυβερνητική διαχείριση, και μαζί την ευελιξία να δράσουν σ’ ένα συγκεκριμένο πλαίσιο.

Ένα πλαίσιο που από τη μία θα έχει ως στόχευση την πολιτική της Νέας Δημοκρατίας κι από την άλλη την πιο «φιλελεύθερη» στρατηγική του ΣΥΡΙΖΑ, που για τους ίδιους μεταμορφώνεται σταδιακά σ’ ένα κόμμα του κέντρου, το οποίο δεν απευθύνεται πια στους παραδοσιακούς ψηφοφόρους της ανανεωτικής Αριστεράς.

Το ότι η Έφη Αχτσιόγλου δεν ανέλαβε κάποιον τομέα άμεσης ευθύνης και προβολής ήρθε ως συνέχεια της κόπωσης που είχε επικαλεστεί σε συνάντησή της με τον Στέφανο Κασσελάκη, όταν αρνήθηκε να συμπεριληφθεί στην ομάδα των τομεαρχών του ΣΥΡΙΖΑ. Τούτο, βέβαια, δε σημαίνει πως θα είναι αποκομμένη από την πολιτική που θα παράγει η νέα Κοινοβουλευτική Ομάδα, αφού η προϋπηρεσία της στα εργασιακά θεωρείται πολύτιμη. Απλώς επιβεβαιώνεται από κάθε πλευρά πως επιμένει να παραμείνει στην οπισθοφυλακή και να βοηθάει ανάλογα με την περίσταση.

Αλέξης Χαρίτσης: Γάμος ομόφυλων ζευγαριών τώρα, όχι αύριο
Τη δέσμευσή του ότι η ομάδα των «11» που αποχώρησε από τον ΣΥΡΙΖΑ και συγκροτεί κοινοβουλευτική ομάδα θα δώσει τη μάχη για την κατοχύρωση του γάμου μεταξύ ομόφυλων ζευγαριών με πλήρη δικαιώματα, εξέφρασε ο Αλέξης Χαρίτσης.

Μεταξύ άλλων, σε ανάρτηση που έκανε, αναφέρει ότι «ο “φιλελεύθερος” κύριος Μητσοτάκης για μια ακόμα φορά εμφανίζεται δέσμιος των συντηρητικών και αντιδραστικών φωνών στις τάξεις της Ν.Δ.» και ότι «αν η κυβέρνηση συνεχίσει στο δρόμο των αναβολών, θα καταθέσουμε άμεσα σχετική νομοθετική πρόταση».

«Έτσι ανατρέπεται η ηγεμονία της Δεξιάς. Στην πράξη. Στο πλευρό της κοινωνίας και των κοινωνικών κινημάτων που ζητούν το αυτονόητο: ίσα δικαιώματα για όλους τους πολίτες!», καταλήγει.