Άφωνοι… οι φορείς της πόλης για το αντιπλημμυρικό του Νέδοντα

Άφωνοι… οι φορείς της πόλης  για το αντιπλημμυρικό του Νέδοντα

Η έγκριση της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) του “Μορέα” για το αντιπλημμυρικό έργο του Νέδοντα, παρά τις αρνητικές αποφάσεις τόσο του Δημοτικού όσο και του Περιφερειακού Συμβουλίου, έφερε και πάλι το θέμα προς συζήτηση στην προχθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Καλαμάτας. Οι παρατάξεις των μειοψηφιών ζήτησαν να ενημερωθούν από τη Δημοτική Αρχή για τις εξελίξεις, αλλά και το μέλλον του έργου.

Γενικότερα, νιώσαμε ένα deja vu (σ.σ. προμνησία), αφού τα ίδια λόγια και θέσεις που ακούσαμε προχθές, είχαν επαναληφθεί ακριβώς στο παρελθόν, όταν είχε συζητηθεί η ΜΠΕ του έργου.

Από τα όσα ειπώθηκαν από τις παρατάξεις των μειοψηφιών, να κρατήσουμε ότι οι φορείς της πόλης έχουν πάθει μια… αφωνία, αφού δεν υπήρξε κάποια παρέμβαση γύρω από ένα σημαντικό έργο, που σε μεγάλο βαθμό θα… ταλαιπωρήσει τον κεντρικό ιστό της Καλαμάτας. Συγκεκριμένα, ο Βασίλης Τζαμουράνης από τον “Πρότυπο Δήμο” και ο Χρήστος Αναστασόπουλος από τον “Ανοιχτό Δήμο – Ενεργοί Πολίτες” επισήμαναν το θέμα αυτό.

Να κρατήσουμε, επιπλέον, ότι ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας, Βασίλης Κοσμόπουλος, αναφέρθηκε στην περίπτωση του Κηφισού στην Αθήνα, υπογραμμίζοντας ότι εκεί κανείς δεν έχει προτείνει ανάλογες παρεμβάσεις στην  κοίτη του ποταμού, όπως προτείνεται για τον Νέδοντα.

Αντίθετα, συνέχισε, η πρόταση που γίνεται για τον Κηφισό είναι η ίδια με την πρόταση των παρατάξεων της αντιπολίτευσης για τον Νέδοντα, να κατασκευαστούν δηλαδή μικρά φράγματα για την ανάσχεση των νερών και τον εμπλουτισμό του υδροφόρου ορίζοντα.

Επίσης, σχολίασε ότι υπάρχει ένας “χρυσός κανόνας” για τους αναδόχους, που είναι η αύξηση του συμβατικού τους αντικειμένου με εργασίες που αποφέρουν το μέγιστο κέρδος σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Συνέχισε δε προσθέτοντας ότι αυτός ο κανόνας εξυπηρετείται με τον καλύτερο δυνατό τρόπο όταν γίνεται η ανάθεση των μελετών σε μελετητές που οι ίδιοι έχουν επιλέξει, ώστε η τελική πρόταση να είναι η προσφορότερη γι’ αυτούς.

Ο δήμαρχος Θανάσης Βασιλόπουλος επανέλαβε ότι υπάρχουν δύο κόκκινες γραμμές σχετικά με το έργο του Μορέα. Η μία είναι να σκεπαστεί ο Καραμπογιάς, στον οποίο θα διοχετευθούν επίσης τα νερά της Λαγκάδας και του Ελαφογκρέμη, “για να μη διαταραχτεί ο ιστός της πόλης”.

Η δεύτερη κόκκινη γραμμή είναι “να εξαντληθεί κάθε περιθώριο κατά την οριστική μελέτη, αν είναι δυνατόν να μην ξεσκεπαστεί ο Νέδοντας, αν όμως ξεσκεπαστεί, γιατί δεν μπορεί να γίνει αλλιώς, τότε να ξανασκεπαστεί”.

Επίσης, ο δήμαρχος είπε ότι δεν έχει δοθεί ακόμη εντολή  στους μελετητές του Μορέα να ξεκινήσουν τις οριστικές μελέτες για το έργο, ενώ ανακοίνωσε ότι όταν συμβεί αυτό, θα συγκροτήσει επιτροπή με σκοπό να παρακολουθεί τις εξελίξεις για να συμπεριληφθούν στις μελέτες οι κόκκινες γραμμές της Δημοτικής Αρχής.

Παρεμβάσεις σχετικά με το έργο του Μορέα έκαναν ακόμα η Μαρία Οικονομάκου, ο Μιχάλης Αντωνόπουλος, ο Στάθης Σταματόπουλος και ο Βασίλης Κανάκης. Ο δε Χρήστος Αναστασόπουλος από τον “Ανοιχτό Δήμο” σημείωσε ότι “πρέπει να βλέπουμε και άλλες πτυχές. Συζητάμε για μια απευθείας ανάθεση που αντίκειται στην έννοια και το περιεχόμενο της χρηστής διοίκησης. Συζητάμε για μια απευθείας ανάθεση σε ανάδοχο που ταυτόχρονα δημιούργησε και τη μελέτη, με ό,τι αυτό συνεπάγεται”.
Α.Π.