Ελαιόλαδο: Διόρθωση τιμών στη Μεσσηνία θέλουν να κάνουν οι έμποροι

Ελαιόλαδο: Διόρθωση τιμών στη Μεσσηνία θέλουν να κάνουν οι έμποροι

Ύστερα από κάποιες μέρες που είχαμε έλλειψη εμπορικού ενδιαφέροντος για το ελαιόλαδο, έχουν αρχίσει οι έμποροι να δίνουν ξανά τιμές.

Στη Μεσσηνία το περσινό ελαιόλαδο πουλήθηκε πριν από λίγες ημέρες στα 7,90 +ΦΠΑ ευρώ. Τα φετινά ελαιόλαδα ξεκίνησαν από τα 8 ευρώ το κιλό τιμή παραγωγού. Ακολούθησε μια παύση εμπορίου και εμφανίστηκαν ξανά με τιμή στα 7,20 ευρώ το κιλό.

Πολλοί παραγωγοί βέβαια δεν έχουν ελαιόλαδο και όσοι έχουν, περιμένουν να δουν καλύτερες τιμές. Το πρόβλημα βρίσκεται σε αυτούς που έχουν οικονομικές υποχρεώσεις και πρέπει άμεσα να πουλήσουν.

Στο μεταξύ, συνεχίζεται ο βομβαρδισμός για το «ακριβό» για τους καταναλωτές ελαιόλαδο που δεν έχει καμιά σχέση με τους παραγωγούς.

Ο κ. Νικόλαος Αθανασόπουλος, πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Ελαιώνας από τους Γαργαλιάνους, αναφέρει στον ΑγροΤύπο ότι «φέτος είναι μειωμένη η παραγωγή στη χώρα μας. Σε ένα μήνα εκτιμώ ότι θα έχει ολοκληρωθεί η συγκομιδή. Οι Ιταλοί αυτή την εποχή δεν αγοράζουν και προσπαθούν να δουν τη δική τους παραγωγή. Από την άλλη, η Ισπανία με τις βροχές που είχε τις προηγούμενες ημέρες περιμένει να δει πώς θα εξελιχθεί η επόμενη παραγωγή, ενώ κοιτά να δει και πόσο θα μειωθεί η κατανάλωση. Σε περίπου 20 ημέρες αναμένεται να αλλάξει η εικόνα για την εγχώρια αγορά ελαιολάδου, αφού θα έχουμε εικόνα για τις φετινές ποσότητες.

Αυτό που θα ήθελα να επισημάνω είναι ότι κάνουν λόγο πολλοί για ακριβά ελαιόλαδα στον καταναλωτή. Έχουμε μια μέση ετήσια κατανάλωση στα 18 – 12 κιλά στη χώρα μας. Αν έχουμε τιμή λιανικής στα 15 ευρώ το λίτρο, θα έχουμε στα 12 κιλά μια τιμή γύρω στα 180 ευρώ. Αυτό μας δείχνει ότι ο μέσος Έλληνας ξοδεύει για το ελαιόλαδο 50 λεπτά την ημέρα». 

Για τη μεγάλη μείωση της φετινής παραγωγής αναφέρεται στον ΑγροΤύπο ο κ. Βασίλειος Κατσάς, πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Γλυφάδας στην Πύλο. Όπως τονίζει, «η ποσότητα φέτος είναι μειωμένη κατά 80% σε σχέση με πέρυσι. Αρχή του συνεταιρισμού μας είναι να πουλάμε το ελαιόλαδο με δημοπρασίες. Όμως, με τόσο μικρές ποσότητες φέτος είναι δύσκολο να γίνει δημοπρασία».

Ο κ. Σωτήρης Κρητικός, πρόεδρος στον Αγροτικό Ελαιουργικό Συνεταιρισμό Αγίου Δημητρίου Μονεμβασίας, αναφέρει στον ΑγροΤύπο ότι «η ποικιλία Αθηνολιά έχει φέτος μεγάλη μείωση παραγωγής. Επίσης μεγάλο είναι το πρόβλημα με το δάκο. Κάποιοι παραγωγοί που δεν έχουν οικονομικό πρόβλημα έχουν κρατήσει περυσινά ελαιόλαδα και περιμένουν αύξηση της τιμής. Για φετινό ελαιόλαδο οι έμποροι προσφέρουν αυτή την περίοδο 7,5 έως 8 ευρώ το κιλό, αλλά οι ελαιοπαραγωγοί δε δέχονται να πουλήσουν σε αυτή την τιμή».