Ελαιόλαδο: Φλερτάρει με τα 25 ευρώ το λίτρο!

Ελαιόλαδο: Φλερτάρει με  τα 25 ευρώ το λίτρο!

Αυτό που θα πρέπει να καταλάβουν όλοι πλέον είναι ότι οι καταναλωτές θα πληρώνουν «χρυσό» το ελαιόλαδο. Η αιτία είναι προφανής. Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, η παραγωγή θα μειωθεί από τους 340.000 τόνους στους 150.000- 180.000 τόνους. Ήδη οι παραγωγοί πωλούν το χύμα ελαιόλαδο στα 150-170 ευρώ τον τενεκέ από 60-80 ευρώ που ήταν μέχρι πριν από δύο χρόνια, ενώ στη λιανική η τιμή έχει ξεπεράσει τα 10 ευρώ το λίτρο.

Ωστόσο, η τιμή του λαδιού είχε αρχίσει να αυξάνεται δύο και τρία χρόνια πριν. Ενδεικτικά: Φθινόπωρο 2022: 5,45 ευρώ – 5,75 ευρώ / λίτρο, Ιούλιος 2023: 6 ευρώ – 6,40 ευρώ / λίτρο, Αύγουστος 2023: 9,50 ευρώ – 12 ευρώ / λίτρο, Νοέμβριος 2023: 12 ευρώ – 15 ευρώ/λίτρο.

Και προσωπικό ασφαλείας
Η δραματική αύξηση στην τιμή του «υγρού χρυσού» έχει οδηγήσει τους παραγωγούς να προσλάβουν ακόμα και προσωπικό ασφαλείας για την προστασία της περιουσίας τους.

«Υπάρχει σοβαρό πρόβλημα και σε πολλές περιπτώσεις κλέβουν, σπάνε τις κλάρες, και είναι κακό, γιατί χάνουμε την παραγωγή, αλλά και καταστρέφεται το δέντρο», ανέφερε ο ελαιοπαραγωγός Δημήτρης Λιεπούρης στον “Οικονομικό Ταχυδρόμο”.

«Έχει μειωθεί η παραγωγή από πέρσι, έχω μία βδομάδα που μαζεύω τις ελιές. Πέρσι μάζεψα 5 τόνους λάδι περίπου, φέτος θα είναι θαύμα αν βγάλω 500 κιλά. Πέρσι πούλαγα 6 ευρώ, η τιμή από παραγωγό και φέτος θα ξεπεράσει τα 10 ευρώ», συνέχισε.

Ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Κερατέας, σύμφωνα με το ρεπορτάζ, τόνισε πως «αποφασίσαμε να έχουμε φύλακα, που περνάει από όλες τις περιοχές και κάνει συστάσεις. Γυρνάω τουλάχιστον δύο φορές στον κεντρικό ελαιώνα της Κερατέας. Έχει μειωθεί πλέον το φαινόμενο γιατί έχουν δει ότι έχουν ενταθεί οι έλεγχοι».

Η κα Μαίρη Μπεθάνη, ιδιοκτήτρια ελαιοτριβείου, μίλησε στο MEGA και τόνισε: «Είναι μια εποχή που δεν μπορούμε να δουλέψουμε παραπάνω, υπάρχει ακαρπία στην περιοχή. Αναγκαζόμαστε να δουλεύουμε 1-2 φορές τη βδομάδα».

«Θα φτάσει 25 ευρώ λίτρο το λάδι»
Ο ελαιοπαραγωγός και αντιπρόεδρος Ένωσης Αγροτικού Συνεταιρισμού Ηράκλειου, Μύρων Χιλετζάκης, αναφέρθηκε στις τιμές του λαδιού, στο ρεπορτάζ του “Οικονομικού Ταχυδρόμου”. «Θα απογειωθεί η τιμή λόγω των καιρικών φαινομένων και λόγω της ακαρπίας. Πέρσι παράξαμε ως χώρα 350.000 τόνους ελαιόλαδο και φέτος δε θα παράξουμε ούτε 100.000 τόνους. Τα φρέσκα λάδια θα υπερβούν τα 10 ευρώ στο χονδρεμπόριο, θα φτάσει στα 25 ευρώ το λίτρο. Τα λάδια μας δε φτάνουν για εξαγωγή.

Στα premium λάδια η τιμή δεν άλλαξε στο εξωτερικό. Το χονδρεμπόριο, τα χύμα λάδια, το βυτίο αυξήθηκε κατά πολύ. Το premium ελαιόλαδο είχε 20 ευρώ το λίτρο και δεν άλλαξε, γιατί είναι λίγοι καταναλωτές και μικρή παραγωγή. Το φθηνό λάδι, η μάζα, το λάδι του τενεκέ απογειώθηκε» υπογράμμισε.