ΚΕΔΕ: Στα ζητήματα πολιτικής προστασίας η μετάθεση ευθυνών είναι επικίνδυνη…

ΚΕΔΕ: Στα ζητήματα πολιτικής προστασίας  η μετάθεση ευθυνών είναι επικίνδυνη…

Η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας πήρε επίσημη θέση για τα ζητήματα Πολιτικής Προστασίας, απαντώντας σε όσα υποστήριξε πρόσφατα ο υπουργός Πολιτικής Προστασίας σε τηλεοπτική του συνέντευξη.

Η σχετική ανακοίνωση αναφέρει τα εξής: «Με αφορμή δηλώσεις του υπουργού Πολιτικής Προστασίας, κ. Β. Κικίλια, που αναφέρθηκε ατυχώς σε τηλεοπτική του συνέντευξη πως θα προσφύγει σε εισαγγελέα για να ελεγχθεί αν φορείς του κράτους (υπονοώντας την Αυτοδιοίκηση πρώτου βαθμού) ανταποκρίνονται στις ευθύνες τους όσον αφορά στον καθαρισμό ρεμάτων ή τις πυρκαγιές, η ΚΕΔΕ ξεκαθαρίζει τα εξής:

Πρώτον, αποτελεί θεσμική υποχρέωσή του να γνωρίζει ποιες είναι οι ευθύνες κι αρμοδιότητες κάθε φορέα του κράτους. Θα έπρεπε να γνωρίζει ότι η ευθύνη για τον καθαρισμό των ρεμάτων που βρίσκονται εντός δασικών εκτάσεων, ανήκει στις δασικές υπηρεσίες και τις αποκεντρωμένες διοικήσεις, δηλαδή το κεντρικό κράτος. Κι όχι στους Δήμους.

Αντίστοιχα, ο καθαρισμός των ρεμάτων που βρίσκονται εκτός του χώρου αρμοδιότητας των αποκεντρωμένων διοικήσεων, αποτελεί ευθύνη των Περιφερειών καθώς και του υπουργείου Υποδομών και της αρμόδιας διεύθυνσης του Δ19, όσον αφορά περιπτώσεις που εκτελούνται μεγάλα εγγειοβελτιωτικά έργα. Και στην περίπτωση αυτή, οι Δήμοι δεν έχουν καμία ευθύνη κι αρμοδιότητα.

Δεύτερον, για τις περιπτώσεις των πυρκαγιών που επίσης αναφέρθηκε ο κ. υπουργός, θα θέλαμε να του υπενθυμίσουμε πως η εμπειρία των τελευταίων ετών αποδεικνύει, πως καμία από τις μεγάλες πυρκαγιές που έπληξαν τη χώρα μας, δεν ξεκίνησε από αστικές περιοχές που αποτελούν χώρο ευθύνης κι αρμοδιότητας των Δήμων, αλλά από δασικές περιοχές, που αποτελούν χώρο ευθύνης του κεντρικού κράτους.

Τρίτον, οι Δήμοι και οι δήμαρχοι ανταποκρίνονται διαχρονικά, με συνέπεια κι ευθύνη στις αρμοδιότητές τους, παρά τους περιορισμένους οικονομικούς πόρους και τις γνωστές σε όλους ελλείψεις σε ανθρώπινο δυναμικό. Η Αυτοδιοίκηση διαχρονικά βρίσκεται στην “πρώτη γραμμή”, δίπλα στους πολίτες, σε κάθε κρίση, σε κάθε δύσκολη κατάσταση, σε κάθε φυσική καταστροφή.

Προτεραιότητα της ΚΕΔΕ η προστασία της ζωής και της περιουσίας των πολιτών

Θέλουμε να επισημάνουμε για μια ακόμη φορά πως για την ΚΕΔΕ η προστασία της ζωής και της περιουσίας των συμπολιτών μας αποτελεί πρωταρχικό στόχο και προτεραιότητα. Και ο στόχος αυτός εξυπηρετείται με ειλικρινή συνεργασία των φορέων του κράτους.

Επιτυγχάνεται με σχέδιο κι οργάνωση, με συνεργασίες κι έργα ουσίας, κι όχι με επικοινωνιακή προσέγγιση, που μοναδικό σκοπό έχουν τη μετάθεση ευθυνών κι όχι την επίλυση των προβλημάτων».