Μαραθόπολη: Καταστροφή στο αλιευτικό καταφύγιο -Απόγνωση και αγανάκτηση αλιέων και κατοίκων

Μαραθόπολη: Καταστροφή στο αλιευτικό καταφύγιο -Απόγνωση και αγανάκτηση αλιέων και κατοίκων

Τελειωμό δεν έχουν τα προβλήματα στο αλιευτικό καταφύγιο Μαραθόπολης, καθώς με τον έντονο κυματισμό τις προηγούμενες μέρες καταστράφηκε τμήμα της επέκτασης του νέου προσήνεμου μόλου, που περιλαμβάνεται στο έργο της Περιφέρειας Πελοποννήσου «Ανάπτυξη αλιευτικού καταφυγίου Μαραθόπολης» με συνολικό ποσό σύμβασης 3.137.630,89 ευρώ. Έργο η υλοποίηση του οποίου, υπενθυμίζεται, πέρασε από «σαράντα κύματα» και, όπως αποδεικνύεται, μέχρι να ολοκληρωθεί και παραδοθεί, αλιείς και κάτοικοι θα πρέπει να διαθέτουν τεράστια υπομονή και να προσεύχονται για να αποφεύγονται δυσάρεστες εξελίξεις όπως η χθεσινή.

Ωστόσο, για το έργο, ακόμη και στο ξεκίνημά του, είναι γνωστό ότι αλιείς και κάτοικοι εξέφραζαν απορίες και διαμαρτυρίες αντιδρώντας «για μη ορθή ή ορθολογική εκτέλεση εργασιών» και, μάλιστα, τον Ιούλιο του 2021, σε επίσκεψη του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στο λιμάνι Μαραθόπολης, αλιέας τού είχε τονίσει ότι «το έργο έχει ξεκινήσει λάθος…».

Ύστερα από τρία ολόκληρα χρόνια αυτό δεν έχει ολοκληρωθεί και παρότι η αρχική προθεσμία περαίωσης ήταν μέχρι τις 2 Δεκεμβρίου 2022, στις 12 Δεκεμβρίου 2022 η Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας Πελοποννήσου αποφάσισε την έγκριση παράτασης μέχρι τις 2 Αυγούστου 2023 με αναθεώρηση, για την εκτέλεση των υπολειπομένων εργασιών, χωρίς υπαιτιότητα της αναδόχου εταιρείας «ΕΡΤΕΚΑ Α.Ε.» (ΑΔΑ: ΩΜ9Υ7Λ1-ΠΔ0).

Σε δελτίο Τύπου, δε, της Περιφέρειας Πελοποννήσου στις 31 Αυγούστου για «Σύσκεψη υπό τον περιφερειάρχη Πελοποννήσου Π. Νίκα για έργα στην Περιφέρεια» αναγραφόταν: « […] Τέλος, διαπιστώθηκε ότι το έργο του αλιευτικού καταφυγίου στη Μαραθούπολη εξελίσσεται ομαλά και η ολοκλήρωσή του θα γίνει φέτος, σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα».

Σημειώνεται πως δεν έχει γίνει γνωστή η λήψη άλλης, νεότερης, απόφασης για επιπλέον παράταση περαιώσεως των εργασιών.

Μεταξύ, πάντως, κατοίκων και αλιέων στη Μαραθόπολη διάχυτη είναι η απογοήτευση και η αγανάκτηση, καθώς διαπιστώνουν ότι ένα έργο στο οποίο είχαν επενδύσει για την ανάπτυξη της περιοχής, όπως και για την ίδια την επαγγελματική τους δραστηριότητα, δυστυχώς όχι μόνο δεν ολοκληρώθηκε σωστά και έγκαιρα, αλλά δε γνωρίζουν πλέον πότε και πώς αυτό θα τελειώσει. Επίσης, σημειώνουν ότι πρώτη προτεραιότητα είναι όλοι οι εμπλεκόμενοι και αρμόδιοι να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να πράξουν ό,τι απαιτείται στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων τους, ώστε να προστατευθεί το λιμάνι και οι περιουσίες τους και να ολοκληρωθεί σωστά το έργο!

Να σημειωθεί πως αναζητήσαμε τον αντιπεριφερειάρχη Μεσσηνίας, Ανδρέα Τσουκαλά, προκειμένου να μας ενημερώσει για το μέλλον του έργου, αλλά παρότι ενημερώθηκε το γραφείο του, δε στάθηκε δυνατό να έχουμε την άποψή του.  

Του Ηλία Γιαννόπουλου