Οδός Αναγνωσταρά: Απροσπέλαστος ο δεύτερος κεντρικότερος δρόμος της πόλης…

Οδός Αναγνωσταρά: Απροσπέλαστος ο δεύτερος  κεντρικότερος δρόμος της πόλης…

Διαλυμένα πεζοδρόμια, ανύπαρκτες ράμπες και μια ανάπλαση που δεν ολοκληρώθηκε ποτέ…

Γυρνάμε στις αρχές του 2021, όταν ξεκίνησαν οι εργασίες υπογειοποίησης του δικτύου της ΔΕΔΔΗΕ στην οδό Αναγνωσταρά, έργο που έφερε αναστάτωση στην περιοχή, όμως ήταν απαραίτητο και άξιζε την ταλαιπωρία, αφού θα τη μεταμόρφωνε, σε συνδυασμό με την ανάπλαση που θα ακολουθούσε.

Τελικά, η υπογειοποίηση ολοκληρώθηκε, με τα πεζοδρόμια να παραδίδονται ξανά στους πεζούς σε πρόχειρη κατάσταση, αφού, όπως γράψαμε, θα ακολουθούσε η ανάπλαση όλης της οδού. Θεωρήθηκε, λοιπόν, παράλογο να δημιουργηθούν κανονικά πεζοδρόμια, που σε λίγο καιρό θα καταστρέφονταν για την ανάπλαση.

Ο χρόνος περνούσε και η ανάπλαση δεν ξεκινούσε, μέχρι που φθάσαμε στο Φεβρουάριο του 2022, οπότε τα μηχανήματα ξεκίνησαν από τη βόρεια πλευρά της οδού τις εργασίες, με στόχο αρχικά να ολοκληρωθεί το τμήμα μέχρι την οδό Κολοκοτρώνη.

Η αγωνία όλων από την πρώτη στιγμή ήταν τα χρονοδιαγράμματα να τηρηθούν, αφού εκείνη την περίοδο υπήρχαν τα κακά παραδείγματα των αναπλάσεων της Ιατροπούλου και της Υπαπαντής και φοβούνταν μην υπάρξει μια ακόμα τέτοια περίπτωση.

Αφού ξεκίνησαν οι εργασίες, ένα δυστύχημα κατά τη διάρκειά τους στιγμάτισε την ανάπλαση, που εντέλει συνεχίστηκε, αφού αυτό έπρεπε να γίνει, με τις παρατάσεις όμως να ξεκινούν. Αρχικά δόθηκε παράταση του έργου μέχρι τέλος του Ιουνίου του ίδιου έτους (να σημειωθεί πως αυτό έπρεπε θεωρητικά να έχει ολοκληρωθεί στις 4 Αυγούστου 2021).

Οι εργασίες, έστω και αργά, συνεχίστηκαν, με τις σκέψεις ο εργολάβος να βγει έκπτωτος να έχουν πέσει στο τραπέζι, αφού τα χρονοδιαγράμματα δεν είχαν καμία σχέση με την πραγματικότητα.

Τελικά, στις αρχές Αυγούστου του 2022 το τμήμα της Αναγνωσταρά στο οποίο λάμβανε χώρα η ανάπλαση δόθηκε προς χρήση στα αυτοκίνητα, με την ανακούφιση στο κυκλοφοριακό να είναι μεγάλη, αφού όλο αυτό το διάστημα ήταν κλειστό, ενώ τον Οκτώβριο του ίδιου έτους η Οικονομική Επιτροπή αποφάσισε την έκπτωση του εργολάβου.

Κι αφού θεωρητικά ο εργολάβος (που να σημειωθεί πλέον δε βρίσκεται στη ζωή) παραδίδει το αναπλασθέν τμήμα της οδού Αναγνωσταρά, από την πλατεία 23ης Μαρτίου μέχρι την οδό Κολοκοτρώνη έχει κηρυχθεί έκπτωτος, ενώ παραμένει άγνωστο τι θα γίνει, αφού θα πρέπει να πραγματοποιηθεί νέος διαγωνισμός, να υπάρξει επιπλέον χρηματοδότηση και να βρεθεί νέος ανάδοχος που θα συνεχίσει το έργο μέχρι το τέλος της οδού.

Τα παραπάνω ήταν εν συντομία τα γεγονότα που μέχρι σήμερα έχουν σημαδέψει την ανάπλαση της οδού Αναγνωσταρά, που όμως λίγο ενδιαφέρουν τους κατοίκους, τους καταστηματάρχες, τους πελάτες και γενικότερα όλο τον κόσμο, αφού αυτό που επιζητούσαν ήταν ένας δρόμος σύγχρονος, όμορφος και, το κυριότερο, προσβάσιμος.

Αντί για αυτό βλέπουν μια Αναγνωσταρά με πεζοδρόμια γεμάτα παγίδες, που δύσκολα μπορεί να διασχίσει ένα καρότσι, μια Αναγνωσταρά όπου ο φωτισμός είναι κακός, μια Αναγνωσταρά όπου το αποτέλεσμα του τμήματος της ανάπλασης δεν μοιάζει ιδανικό, μια Αναγνωσταρά που, τελικά, δεν της αξίζει αυτή η εικόνα, ειδικά αν μιλάμε για το δεύτερο εμπορικότερο δρόμο της πόλης.

Του Παναγιώτη Μπαμπαρούτση