Οι διεκδικήσεις των Δήμων… στέλνουν τον Θ. Βασιλόπουλο στην προεδρία της ΠΕΔ

Οι διεκδικήσεις των Δήμων… στέλνουν  τον Θ. Βασιλόπουλο στην προεδρία της ΠΕΔ

Στην προχθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Καλαμάτας ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης, Βασίλης Κοσμόπουλος, έθεσε θέματα που αφορούν αιτήματα του πρώτου βαθμού αυτοδιοίκησης από το κεντρικό κράτος, σχετικά με την απόδοση των χρηματοδοτήσεων που δικαιούνται οι Δήμοι.

Κι αυτό, διότι, σύμφωνα με το προσχέδιο του κρατικού προϋπολογισμού το 2024, όπως περιέγραψε, προβλέπεται υπερδιπλάσια μεγέθυνση του ΑΕΠ της χώρας σε σύγκριση με το μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ωστόσο, «τα καλά νέα» για την οικονομία του κεντρικού κράτους δεν αντανακλώνται και στα οικονομικά της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Έτσι, «είναι καιρός, με βάση την “άνοιξη” που διαφαίνεται, σύμφωνα με το προσχέδιο του κρατικού προϋπολογισμού, στην οικονομία της χώρας σε ό,τι αφορά τα έσοδα του κεντρικού κράτους, να υπάρξει και αντίστοιχη “άνοιξη” για την Τοπική Αυτοδιοίκηση», θέτοντας η ίδια ως προτεραιότητα να καταργηθεί η μνημονιακή διάταξη που αναστέλλει την ισχύ του άρθρου 259 του Ν. 3852/2010, έτσι ώστε να αποδοθούν στους Δήμους οι θεσμοθετημένοι πόροι.

Ειδικότερα, ο Βασίλης Κοσμόπουλος υπογράμμισε ότι βάσει της νομοθεσίας οι Δήμοι της χώρας το 2024 πρέπει να χρηματοδοτηθούν από το κράτος και τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους με 1,56 δισ. ευρώ.

Ωστόσο, συνέχισε, το προσχέδιο του προϋπολογισμού προβλέπει ότι η χρηματοδότηση των Δήμων τη νέα χρονιά θα ανέλθει μόλις στα 203 εκατομμύρια ευρώ!

Τα χρήματα αυτά, τόνισε ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας, δεν επαρκούν για να καλύψουν οι Δήμοι τις ανάγκες τους, που μάλιστα είναι ιδιαίτερα αυξημένες μετά τις αυξήσεις των μισθών του προσωπικού και την εκτίναξη του πληθωρισμού, που επηρεάζει τα πάντα.

Σημείωσε, μάλιστα, ότι μπροστά σε αυτά τα δεδομένα οι Δήμοι πρέπει να είναι ενωμένοι, ανεξάρτητα του ποιος κυβερνά, και να διεκδικήσουν αυτά που δικαιούνται.

Απαντώντας ο δήμαρχος Θανάσης Βασιλόπουλος υποστήριξε ότι ως αντιπρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Πελοποννήσου (ΠΕΔ) θα την εκπροσωπήσει σε συνάντηση που διοργανώνει στο τέλος του μήνα στην Αθήνα η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ).

Συμπληρωματικά επισήμανε ότι στην Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας συζητούνται με ένταση τα ζητήματα στα οποία αναφέρθηκε ο Βασίλης Κοσμόπουλος. Πρόσθεσε, δε, ότι έχει εξασφαλιστεί από το κράτος μια επιπλέον χρηματοδότηση για τους Δήμους, η οποία ωστόσο δε φτάνει, όπως ανέφερε.

Από τα παραπάνω, σύμφωνα και με τις απόψεις που εξέφρασε ο δήμαρχος Καλαμάτας, συνάγεται ένα ακόμη συμπέρασμα. Κι αυτό είναι ότι θα πρέπει να θεωρείται ειλημμένη η απόφασή του να διεκδικήσει τη θέση του προέδρου της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων (ΠΕΔ) Πελοποννήσου. Κύριοι αντίπαλοί του εμφανίζονται ο Τάσος Χρόνης, δήμαρχος Επιδαύρου, και ο νεοεκλεγείς δήμαρχος Άργους – Μυκηνών, Γιάννης Μαλτέζος.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο δήμαρχος Καλαμάτας έχει ήδη κάνει τις πρώτες συζητήσεις με αυτοδιοικητικούς της Πελοποννήσου και διαφαίνεται ότι διαθέτει την απαραίτητη δυναμική, προκειμένου να διεκδικήσει τη θέση.

Σημειώνεται ότι η Ένωση είναι Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου και διοικείται από 21μελές Διοικητικό Συμβούλιο, το οποίο αποτελείται από 12 δημάρχους και 9 δημοτικούς συμβούλους από τους 26 Δήμους της Περιφέρειας Πελοποννήσου.
Α.Π.