Ολυμπιακοί Αγώνες: Στις 16 & 17 Απριλίου το πέρασμα της Ολυμπιακής Φλόγας από τη Μεσσηνία

Ολυμπιακοί Αγώνες: Στις 16 & 17 Απριλίου το πέρασμα της Ολυμπιακής Φλόγας από τη Μεσσηνία

Στις 16 Απριλίου θα ξεκινήσει η διαδρομή έντεκα ημερών της Ολυμπιακής Φλόγας από την Αρχαία Ολυμπία όπου θα γίνει η τελετή αφής της μέχρι να καταλήξει στο Παρίσι για την έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων 2024.

Ξεκινώντας από την Αρχαία Ολυμπία στι; 16 Απριλίου θα κατευυθυνθεί στη Ζαχάρω, τον Πύργο, τα Φιλιατρά και την Πύλο όπου θα διανυκτερεύσει. Την επόμενη μέρα (17 Απριλίου) οι λαμπαδηδρόμοι που θα μεταφέρουν την Ολυμπιακή Φλόγα θα περάσουν από την Πύλο στη Μεθώνη, την Κορώνη κι έπειτα θα κατευθυνθούν προς την Τρίπολη με προορισμό τα βόρεια.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στη συνολική διαδρομή περίπου 600 λαμπαδηδρόμοι θα μεταφέρουν την Ολυμπιακή Φλόγα σε κάθε γωνία της Ελλάδας διανύοντας πάνω από 5.000 χιλιόμετρα σε 41 δήμους, καταλήγοντας στις 26 Απριλίου 2024, στο Παναθηναϊκό Στάδιο.

Η διαδρομή της Ολυμπιακής Φλόγας σχεδιάστηκε για να ανταποκριθεί σε τέσσερις βασικές φιλοδοξίες:

  1. Να περιηγηθεί σε ολόκληρη την Ελλάδα, συνδέοντας τα τέσσερα γεωγραφικά άκρα της χώρας, από την Κρήτη έως την Αλεξανδρούπολη και από την Κέρκυρα έως το Καστελόριζο.
  2. Να προβάλει τους σημαντικότερους αρχαιολογικούς χώρους μας, αναδεικνύοντας τους θησαυρούς της ιστορίας και του πολιτισμού μας (Αρχαία Ήλιδα, Μυκήνες, Κνωσσός, Δελφοί, Αρχαίοι Φίλιπποι, Βεργίνα, Σούνιο, Ακρόπολη).
  3. Να προβάλει τα εμβληματικά τοπία που συνθέτουν την ομορφιά της Ελλάδας (Μεθώνη, Ναύπλιο, Σαντορίνη, Μετέωρα).
  4. Να τονίσει τους προαιώνιους δεσμούς φιλίας Ελλάδας – Γαλλίας. Με αυτό το σκεπτικό επιλέχθηκαν, μεταξύ άλλων, το Μεσολόγγι ως αναφορά στο Έργο του Eugène Delacroix, Η Ελλάδα στα ερείπια του Μεσολογγίου και η Πύλος για την περίφημη Ναυμαχία του Ναυαρίνου.