Πολιτικές αιχμές Π. Νίκα και αίτημα για περισσότερη αυτοδιοίκηση…

Πολιτικές αιχμές Π. Νίκα και  αίτημα για περισσότερη αυτοδιοίκηση…

Στο συνέδριο της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας

Στο τακτικό συνέδριο της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας (ΕΝΠΕ), το οποίο ξεκίνησε προχθές στα Ιωάννινα και ολοκληρώθηκε χθες, μετέφερε την κόντρα του με τον πρώην πρωθυπουργό ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου.

Συγκεκριμένα, ο Παναγιώτης Νίκας, στην τελευταία του ομιλία σε συνέδριο της ΕΝΠΕ, μπροστά στους αρμόδιους υπουργούς Εσωτερικών της κυβέρνησης, μίλησε για «βίαιη» ολοκλήρωση της αυτοδιοικητικής του πορείας και επανέλαβε τον ισχυρισμό ότι ο Αντώνης Σαμαράς ήταν εκείνος που «έκοψε» την υποψηφιότητά του.

“Δεν είμαι υποψήφιος για συγκεκριμένους λόγους. Κι αυτός είναι ο ρόλος που έχει δοθεί σε ένα συγκεκριμένο πολιτικό πρόσωπο στην Περιφέρεια Πελοποννήσου. Για αυτό το λόγο δεν είμαι υποψήφιος”, είπε χαρακτηριστικά ο κ. Νίκας κατά την έναρξη της παρέμβασής του.

“Προφανώς”, συνέχισε, “επειδή είχα πάρα πολλά προβλήματα, πριν από ένα χρόνο επισκέφθηκα τον πρωθυπουργό και είπα: δε θέλω, δεν μπορώ να είμαι επικεφαλής στον επόμενο αγώνα.

Ο συνδυασμός μου παραδόθηκε σε άλλον υποψήφιο, ο οποίος κέρδισε τις εκλογές και τον συγχαίρω προφανώς γι’ αυτό”.

Επίσης, επανέλαβε τη διαπίστωσή του ότι “χρειαζόμαστε περισσότερη αυτοδιοίκηση. Αυτό σημαίνει περισσότερη θεσμική και οικονομική αυτοδυναμία, σημαίνει όμως και σεβασμό εν τοις πράγμασι από την Πολιτεία προς την αυτοδιοίκηση και στο ρόλο της”.

Στη σύντομη ομιλία του ο Π. Νίκας εξέφρασε την εκτίμηση πως η Πολιτεία δεν αντιμετωπίζει ως οφείλει το θεσμό της αυτοδιοίκησης. “Δυστυχώς η μέχρι τώρα πολυετής εμπειρία μου, στον πρώτο και το δεύτερο βαθμό αυτοδιοίκησης, με έχει οδηγήσει στην εκτίμηση πως η Πολιτεία δε θέλει την αυτοδιοίκηση -και η αναφορά μου έχει να κάνει με σειρά κυβερνήσεων τα τελευταία χρόνια” δήλωσε ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου, προσθέτοντας πως η εν λόγω εκτίμησή του έχει σοβαρή βάση, καθώς τα τελευταία χρόνια “όλα τα υπουργεία είτε δημιούργησαν περιφερειακές υπηρεσίες είτε ενδυνάμωσαν τις υφιστάμενες”.

Α.Π.