Save Your Hood: Ολοκληρώθηκε το τριήμερο καθαρισμών σε περιοχές της Μεσσηνίας

Save Your Hood: Ολοκληρώθηκε το τριήμερο καθαρισμών σε περιοχές της Μεσσηνίας

Σε ένα μαγευτικό, ολοζώντανο και εορταστικό κλίμα πραγματοποιήθηκε το τριήμερο 26-29 Οκτωβρίου η πρωτοβουλία εθελοντικών καθαρισμών του πανελλαδικού εθελοντικού κινήματος “Save Your Hood” .

Πενήντα έξι συνολικά εθελοντές έδρασαν στις εκβολές του Βελίκα ποταμού, στις παραλίες Αγίου Νικολάου και Αλμυρόλακκας Πετροχωρίου, Χρυσής Ακτής Γιάλοβας και Βοϊδοκοιλιάς, όπως και στους Καταρράκτες Στενωσιάς, συγκεντρώνοντας πάνω από 6,440 λίτρα απορριμμάτων, καλύπτοντας συνολική έκταση 132,871.78 m² και αναδεικνύοντας την ανάγκη προστασίας και σεβασμού μιας από τις πιο σημαντικές και όμορφες προστατευόμενες περιοχές της χώρας.

Οι δράσεις στις συγκεκριμένες περιοχές αποτελούν επανάληψη των δράσεων καθαρισμού που πραγματοποιήθηκαν στις ίδιες τον περασμένο Ιούνιο, με σκοπό την παρακολούθηση του ρυθμού ρύπανσής τους, την καταμέτρηση των απορριμμάτων και την εξαγωγή πολύτιμων συμπερασμάτων για τις απειλές που δέχονται.

Συγκεκριμένα, στην παραλία Βελίκας παρατηρήθηκε μείωση της εμφάνισης απορριμμάτων κατά 67%, στην Αλμυρόλακκα αύξηση κατά 101,3% και στη Γιάλοβα αύξηση εμφάνισης κατά 125%. Τα δε απορρίμματα αφορούν κυρίως είδη συσκευασίας, είδη αλιείας, κομμάτια πλαστικών, είδη οικιακής χρήσης κ.ά.

Να σημειωθεί πως στη δράση καθαρισμού συμμετείχαν μέλη διαφόρων ομάδων του πανελλαδικού εθελοντικού κινήματος Save Your Hood, καθώς και μέλη του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων 1ου Δημοτικού Πύλου με τα παιδιά τους.

Επιπλέον, η ομάδα του Save Your Hood πραγματοποίησε στοχευμένες αυτοψίες σε περιοχές εντός του δικτύου Natura 2000, με σκοπό να εκτιμηθεί η κατάσταση και να προγραμματιστούν οι μελλοντικές δράσεις, οι οποίες και θα ανακοινωθούν το επόμενο διάστημα.