Σωματεία Συνταξιούχων Μεσσηνίας: Κάλεσμα για συμμετοχή στις πανελλαδικές κινητοποιήσεις

Σωματεία Συνταξιούχων Μεσσηνίας: Κάλεσμα για συμμετοχή στις πανελλαδικές κινητοποιήσεις

«Όλοι και όλες στον αγώνα για να διεκδικήσουμε ό,τι με τη βία μάς έχει αφαιρεθεί», υπογραμμίζουν χαρακτηριστικά

Σε αγωνιστικές κινητοποιήσεις θα προχωρήσουν το επόμενο διάστημα οι συνταξιούχοι της Μεσσηνίας, όπως και της υπόλοιπης χώρας, διεκδικώντας αξιοπρεπή διαβίωση, αφού, σύμφωνα με τους ίδιους, η κατάσταση τα τελευταία χρόνια γίνεται όλο και πιο ασφυκτική, σε ό,τι αφορά, κυρίως, τις συνταξιοδοτικές αποδοχές και την ποιότητα των παροχών στις δημόσιες δομές υγείας.

Σε αυτή την κατεύθυνση, την Τετάρτη 8 Νοεμβρίου στις 11.00 το πρωί, τα Συνταξιουχικά Σωματεία Μεσσηνίας διοργανώνουν κινητοποίηση μπροστά από το Εργατικό Κέντρο Καλαμάτας, καλώντας όλα τα σωματεία του νομού να δώσουν το «παρών».

Οι δε παράλληλες κινητοποιήσεις που θα πραγματοποιηθούν τις επόμενες μέρες σε διάφορες πόλεις της Ελλάδας, υπό τη Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα (ΣΕΑ) των Συνταξιουχικών Οργανώσεων, θα κορυφωθούν την Παρασκευή 24 Νοεμβρίου στις 12.00 το μεσημέρι στην πλατεία Κλαυθμώνος.

Σε χθεσινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν στα γραφεία του Εργατικού Κέντρου Καλαμάτας οι εκπρόσωποι των Σωματείων Συνταξιούχων ΟΑΕΕ / ΙΚΑ-ΕΦΚΑ Μεσσηνίας, το Παράρτημα Καλαμάτας ΔΕΚΟ Τραπεζών, ο ΠΑΣΑΣ ΔΕΗ και το Παράρτημα Συνταξιούχων Εμπορικής Τράπεζας Καλαμάτας, υπογραμμίστηκε ότι οι συνθήκες διαβίωσης των συνταξιούχων, με έμφαση τα τελευταία δεκατρία χρόνια, καθιστούν «ανυπόφορη» την καθημερινότητά τους.

Σύμφωνα με τον Παναγιώτη Κουφαλάκο, πρόεδρο Σωματείων Συνταξιούχων ΙΚΑ-ΕΦΚΑ Μεσσηνίας, οι μνημονιακοί νόμοι, το κλέψιμο των ασφαλιστικών ταμείων από το PSI, οι νόμοι των Κατρούγκαλου-Βρούτση-Αχτσιόγλου, καθώς και τα νέα προαπαιτούμενα που ανακοινώνει η κυβέρνηση Μητσοτάκη για την επενδυτική βαθμίδα, ευθύνονται, μεταξύ άλλων, για τις συνθήκες που φέρνουν τους συνταξιούχους σε μειονεκτική θέση, καθώς πλέον αναγκάζονται να διεκδικούν όσα δικαιούνται.

Σύμφωνα με τον ίδιο, πέραν των οικονομικών διεκδικήσεών τους, τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ένας συνταξιούχος σήμερα εντοπίζονται και στο χώρο της υγείας, αφού οι τοπικές δομές και η ιατροφαρμακευτική περίθαλψη παρουσιάζουν μεγάλα κενά.

Κλείνοντας, πρόσθεσε ότι τα παραπάνω, σε συνδυασμό με την ακρίβεια στα ράφια των σούπερ μάρκετ, δεν αφήνουν άλλα περιθώρια, «βγάζοντας» τους συνταξιούχους στους δρόμους.

Ακολούθως, ο Χρήστος Αντωνόπουλος, με την ιδιότητα του προέδρου ΟΑΕΕ Μεσσηνίας, σημείωσε ότι ο νόμος Κατρούγκαλου έβαλε «ταφόπλακα» σε όλους τους συνταξιούχους, φέρνοντάς τους στο σημείο να μην υπάρχει πλέον αξιοπρέπεια, καθώς έρχονται να διεκδικήσουν όσα οι προηγούμενες κυβερνήσεις «τους έκλεψαν από την τσέπη». Πρόσθεσε δε, ότι «το ταμείο του ΤΕΒΕ –το πιο εύρωστο ταμείο- πλέον είναι στα πρόθυρα της κατάρρευσης. Θα μπορούσε με τα αποθεματικά του να εξασφαλίζει μια πολύ καλή σύνταξη στους ασφαλισμένους, δυστυχώς όμως αυτά τα χρήματα καταληστεύθηκαν».

Από την πλευρά του, ο Λάζαρος Λαζαρακόπουλος, εκπροσωπώντας το Σωματείο Συνταξιούχων ΔΕΚΟ Τραπεζών, απηύθυνε ανοιχτό κάλεσμα σε όλους τους συνταξιούχους του νομού για συμμετοχή στις κινητοποιήσεις της 8ης και 24ης Νοεμβρίου στην Καλαμάτα και την Αθήνα αντίστοιχα.

 «Η ενότητα των συνεργαζόμενων συνταξιουχικών οργανώσεων αποτελεί το όπλο και την ασπίδα μας ενάντια στις περικοπές των συντάξεων που εφάρμοσαν όλες οι κυβερνήσεις τα τελευταία χρόνια», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Περαιτέρω, η Μαρία Διαμαντάκη, γραμματέας του Συλλόγου Συνταξιούχων ΙΚΑ/ΕΦΚΑ Μεσσηνίας, σημείωσε ότι λόγω της φετινής συμπλήρωσης εβδομήντα χρόνων από την εξέγερση του Πολυτεχνείου, «καλούμε τους συνταξιούχους του νομού στις 17 Νοεμβρίου στις 6.30 μ.μ. στην πλατεία 23ης Μαρτίου, για να τιμήσουμε αυτή την ηρωική εξέγερση».

Τέλος, ο Βασίλης Τσίχλης, γραμματέας του Συλλόγου Συνταξιούχων ΟΑΕΕ Μεσσηνίας, απηύθυνε επίσης κάλεσμα συμμετοχής σε όλους τους συνταξιούχους, «για να διεκδικήσουμε αξιοπρεπή ζωή».

Χρ.Μ.