ΣΥΡΙΖΑ- Π.Σ. Μεσσηνίας: Ανακοινώσεις αυτών που φεύγουν και αυτών που μένουν

ΣΥΡΙΖΑ- Π.Σ. Μεσσηνίας: Ανακοινώσεις αυτών που  φεύγουν και αυτών που μένουν

Το «προαναγγελθέν… διαζύγιο» μεταξύ των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ- Π.Σ. στη Μεσσηνία… «βγήκε» τελικά τις προηγούμενες μέρες. Σύμφωνα και με τα ρεπορτάζ του «Θ» για το θέμα, το γεγονός δεν αποτέλεσε έκπληξη, ενώ θα πρέπει να θεωρείται σίγουρο ότι η… αιμορραγία δεν πρόκειται να σταματήσει.

Προχθές, την ομαδική τους αποχώρηση ανακοίνωσαν επίσημα, με κοινό τους κείμενο, στελέχη των κομματικών οργανώσεων του ΣΥΡΙΖΑ. Στην ανακοίνωση που είδε το φως της δημοσιότητας αναφέρουν πως «ο σημερινός ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ δεν αποτελεί πλέον εκείνον τον πολιτικό χώρο σύνθεσης διαφορετικών απόψεων και παραδόσεων της Αριστεράς» και σημειώνουν ότι «μένουμε προσηλωμένοι στον αγώνα κατά των κοινωνικών ανισοτήτων και των αδικιών, στον αγώνα για δημοκρατία, ισότητα, αλληλεγγύη, στην προοπτική του σοσιαλιστικού και οικολογικού μετασχηματισμού. Μένουμε ενεργοί στην προσπάθεια για μια σύγχρονη Αριστερά με ενεργά μέλη».

Και συμπληρώνουν: «Δε μας απέμεινε, όμως, καμία επιλογή απέναντι στο διχαστικό και αντιφατικό λόγο της νέα ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., στη διαδικασία μετάλλαξης του κόμματος. Μια ηγεσία που δεν μπήκε ούτε καν στον κόπο να απαντήσει σε εκκλήσεις και συγκεκριμένες προτάσεις ιστορικών στελεχών του κόμματος και της διεύρυνσης (Γ. Δραγασάκης, Γ. Ραγκούσης), για να δρομολογηθούν διαδικασίες για την υπέρβαση της κρίσης. Που επιδίδεται, στην Κεντρική Επιτροπή, σε ένα αντιαριστερό και αντισυντροφικό παραλήρημα, βάζοντας στο στόχαστρο όχι μόνο ιστορικά και ιδρυτικά στελέχη του χώρου, αλλά και την ίδια μας την ιστορία».

Προσθέτουν, μάλιστα, ότι «η ιδεολογική μετατόπιση από αρχές και αξίες της σύγχρονης Αριστεράς, οι αντιφατικές και αφηρημένες τοποθετήσεις της νέας ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ., πιστεύουμε ότι δε συμβάλλουν στην προσπάθεια συσπείρωσης ευρύτερων προοδευτικών δυνάμεων της Αριστεράς, της Κεντροαριστεράς και των δυνάμεων της Οικολογίας».

Υπογραφές
Το παραπάνω κείμενο υπογράφουν οι: Γιώργος Μακρής, συντονιστής Ν.Ε. ΣΥΡΙΖΑ- Π.Σ. Μεσσηνίας. Μαρία Βεργινάδη, υποψήφια βουλευτής. Μάκης Λεβέντης, οργανωτικός υπεύθυνος της Νομαρχιακής Επιτροπής. Παναγιώτης Αθανασόπουλος, υπεύθυνος γραφείου Τύπου της Ν.Ε. Κώστας Ζαφειράκης, μέλος του Συντονιστικού της Ν.Ε. Χαρά Κιουρή, μέλος του Συντονιστικού της Ν.Ε., μέλος της Κεντρικής Επιτροπής, υποψήφια βουλευτής. Σταμάτης Μπεχράκης, μέλος της Νομαρχιακής Επιτροπής, υπεύθυνος Αυτοδιοίκησης. Ναυσικά Λαγωνικάκου, μέλος του Συντονιστικού της Ν.Ε., συντονίστρια Οργάνωσης Μελών Δυτικής Καλαμάτας. Χριστίνα Δριμή, μέλος της Ν.Ε. Γιώργος Ζαφειράκης, μέλος της Ν.Ε. Στέλλα Καρλαύτη, μέλος της Κεντρικής Επιτροπής. Ελένη Αλεξοπούλου, αν. μέλος της Ν.Ε. Δήμητρα Μαραγκού, συντονίστρια της Οργάνωσης Μελών Παραλίας Καλαμάτας. Δημήτρης Σωφρονάς, πρ. συντονιστής Οργάνωσης Μελών Ανατολικής Καλαμάτας. Παναγιώτης Καλλιντέρης, συντονιστής Οργάνωσης Μελών Δήμου Μεσσήνης. Ηλίας Ηλιόπουλος, συντονιστής Οργάνωσης Μελών Κυπαρισσίας. Αντώνης Μαρουλής, συντονιστής Οργάνωσης Μελών Δήμου Οιχαλίας. Αλεξάνδρα Τσούλου, μέλος συντονιστικού Οργάνωσης Μελών Φιλιατρών. Γιώργος Χιουτέας, συντονιστής Οργάνωσης Μελών Δυτικής Μάνης. Φώτης Αγγελόπουλος, συντονιστής Οργάνωσης Μελών Χώρας. Μάριος Μιχαήλ, συντονιστής Οργάνωσης Μελών Πύλου. Γιώργος Κούβελας, αν. συντονιστής. Γρηγόρης Τσώνης, μέλος της Ν.Ε. Χρήστος Αναστασόπουλος, αν. μέλος της Ν.Ε., δημοτικός σύμβουλος Καλαμάτας.

Απάντηση στελεχών που μένουν…
Απάντηση στους παραπάνω δίνουν με ανακοίνωσή τους όσοι και όσες παρέμειναν στις τάξεις του κόμματος υπό τον πρόεδρο Στέφανο Κασσελάκη. Όπως αναφέρουν σε κοινή τους δήλωση, «η Νομαρχιακή Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Μεσσηνίας, σεβόμενη τις δημοκρατικές διαδικασίες εκλογής προέδρου, αλλά και το αποτέλεσμα των εκλογών του Ιουνίου, που ανέδειξε τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ αξιωματική αντιπολίτευση, παραμένουμε σταθερά ενεργοί στον αγώνα της υπεράσπισης της κοινωνίας με σχέδιο, υπευθυνότητα και αγωνιστικότητα απέναντι στην πιο σκληρή νεοφιλελεύθερη και αντιλαϊκή κυβέρνηση της μεταπολίτευσης.  

Σε πείσμα όσων απεργάζονται τη διάλυση της παράταξης και τον αριστερό και προοδευτικό κόσμο διχασμένο, η Νομαρχιακή Επιτροπή και τα στελέχη των οργανώσεων του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Μεσσηνίας παραμένουμε ενεργοί και αποφασισμένοι να συνεχίσουμε με οδηγό την παρακαταθήκη του Αλέξη Τσίπρα, πιο ενωμένοι, πιο δυνατοί, δίπλα και μέσα στη μεγάλη πλειοψηφία του λαού μας».

Ένα σχόλιο
Μιας και οι δύο πλευρές, με τον έναν ή τον άλλον τρόπο, αναφέρονται στην… παρακαταθήκη του Αλέξη Τσίπρα και στον αγώνα που έδωσε η… κυβερνώσα Αριστερά, δανειζόμαστε ένα σχόλιο από τον Κωνσταντίνο Τσουκαλά: «Το παιχνίδι άρχισε να χάνεται από τη στιγμή που ο κάποτε εξωπραγματικός στόχος της εξουσίας άρχισε, δεδομένης της χρονικής συγκυρίας, να γίνεται ορατός. Ο όρος “κυβερνώσα Αριστερά” συνυφαίνεται με μια εγγενή αντίφαση. To “κυβερνάν” είναι παίγνιο εξουσίας και ως τέτοιο είναι εκτεθειμένο σε καταχρήσεις και παραλογισμούς. Η πρώτη φορά Αριστερά ενέδωσε σε μια κατώτερη των προσδοκιών, και εν πολλοίς αφελή διαχείριση μιας απροσδόκητης ανάληψης της πολιτικής εξουσίας”».

Και συνεχίζουμε από την πλευρά μας: Πλέον, ο νέος ΣΥΡΙΖΑ του Κασσελάκη δεν έχει το βολικό «εσωτερικό εχθρό» για να κατηγορήσει, είναι ελεύθερος να μας θαμπώσει με την πολιτική του, ή να βρει τους επόμενους φταίχτες.

Ο πρώην ΣΥΡΙΖΑ από την πλευρά του θα πρέπει να αποδείξει ότι υπάρχουν όντως πολιτικές διαφωνίες και να δώσει το στίγμα που δεν έδωσε, υπό τον Αλέξη Τσίπρα, το 2019-2023. Να σταματήσει, τουλάχιστον, να αποθεώνει την περίοδο του τρίτου μνημονίου και να κάνει τα τολμηρά βήματα που υπόσχεται στο κείμενο αποχώρησης.

Ο χρόνος κυλάει αντίστροφα για κάθε πλευρά.

Α, και να μην ξεχάσουμε την επιτυχία του Γρηγόρη Ζαμπέτα, τραγουδισμένη από τον Γιάννη Πουλόπουλο: «Αυτοί που φεύγουν σφίγγουν τα χείλια, πνίγουν τα δάκρυα να μη φανούν κι αυτοί που μένουν κουνούν μαντήλια κι αναστενάζουν γιατί πονούν. Κι αυτούς που φεύγουν κι αυτούς που μένουν, οι μοίρες μ’ απονιά πάντα τους δέρνουν. Αυτοί που φεύγουν κάποιο λυγμό τους παίρνουν μαζί τους και μιαν ευχή κι αυτοί που μένουν στο σπαραγμό τους κάνουν κουράγιο και προσευχή»…

Α.Π.